ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

30 Νοέ.

Η εποχή που ζούμε κι ιδιαίτερα η τελευταίες εβδομάδες είναι αν μη τι άλλο ταραχώδης. Ένας πόλεμος στη Συρία που συνεχίζει να μαίνεται και να πυροδοτεί πολύπλευρες κι αλυσιδωτές εξελίξεις και γεγονότα. Τα ιμπεριαλιστικά κράτη, οι μηχανισμοί κι οι σύμμαχοι τους (ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, Ρωσία) ξαναμοιράζουν την τράπουλα γεννώντας τέρατα όπως ο ISIS, δημιουργώντας καραβάνια εξαθλιωμένων προσφύγων και μετατρέποντας τα σύνορα της Ε.Ε. σε νεκροταφείο. Ταυτόχρονα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις του ισλαμοφασιστικού ISIS αξιοποιούνται από την αστική τάξη της Ευρώπης και την Ευρωπαική Ένωση για να εξαπολύσουν ένα κυνήγι μαγισσών ενάντια σε όλο τον ισλαμικό κόσμο ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν στο εσωτερικό των χωρών ένα αυταρχικό στρατιωτικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που καταλύει τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.

Η 6η Δεκέμβρη του 2008, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η μέρα που το κράτος ρίχνοντας το προσωπείο του, εγκαινίασε αυτή τη νέα περίοδο αυταρχισμού και καταστολής, απαραίτητη σε ένα σύστημα που τότε βρισκόταν στην αρχή μιας κρίσης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όσο κι αν η τότε κυβέρνηση αλλά κι έπειτα κι άλλοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ως μεμονωμένο γεγονός, η ίδια η πραγματικότητα έδειξε ότι ήταν επακόλουθο ενός κράτους που θωρακιζόταν για να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις των επόμενων χρόνων της εφαρμογής των μνημονίων. Ενάντια στην νεολαία που τότε βρισκόταν στους δρόμους, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο σε σχέση με αυτό που της ετοίμαζαν, ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε και το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ως παρακρατικός βοηθός στην βία και την καταστολή των ΜΑΤ και της αστυνομίας.

Από τότε ο αυταρχισμός του κράτους, της Ε.Ε. συνεχώς αναβαθμίζεται ενάντια στις λαϊκές αντιδράσεις κι εξεγέρσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες οι τρομοκρατικές επιθέσεις έδωσαν στην εξουσία την αφορμή που ήθελε για να απαγορεύσει απεργίες, συγκεντρώσεις, πορείες σε Γαλλία, Βρυξέλλες και να προετοιμάσει ένα αντίστοιχο συνολικό πλαίσιο για όλη την Ε.Ε. όπως φαίνεται κι από την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Ε.Ε. για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από άλλα κράτη-μέλη. Ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτή την κατεύθυνση δημιουργίας ενός συνολικού Ευρωενωσιακού πλαισίου καταπάτησης των δημοκρατικών μας ελευθεριών και ποινικοποίησης των αγώνων, είναι κι οι προσπάθειες έκδοσης των 5 συναδέλφων μας φοιτητών στις ιταλικές αρχές, λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις την περασμένη Πρωτομαγιά στο Μιλάνο.

Κρίσιμο σημείο για την εφαρμογή ενός αυταρχικού πλαισίου αποτελούσε πάντα και το πανεπιστήμιο, μιας και αποτελεί των χώρο αυτόν στον οποίο και ιστορικά η νεολαία πολιτικοποιείται, αμφισβητεί κι αγωνίζεται ενάντια σε όσα της επιβάλλουν. Παράλληλα, η αυταρχικοποίηση του πανεπιστημίου -κυρίως μέσω της κατάργησης του ασύλου- αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων που θέλουν να πλήξουν το δικαίωμα μας στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και να προωθήσουν εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τα επαγγελματικά/εργασιακά μας δικαιώματα και την δυνατότητά μας να σπουδάζουμε. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί κι η προσπάθεια του Φορτσάκη την περασμένη χρονιά να περάσει το μέτρο των διαγραφών επιβάλλοντας lock out στο ΕΚΠΑ με τα ΜΑΤ να περιφρουρούν και να χτυπούν τους φοιτητές. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να προωθούν και σήμερα, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΕΜΠ να πλήττονται άμεσα, υπό την αιγίδα κιόλας του ΤΕΕ.

Ο σύλλογός μας πρέπει να συζητήσει πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα κι εν όψει της 6ης Δεκέμβρη να καθορίσει τη δράση του. Η Γενική Συνέλευση ως ένα αμεσοδημοκρατικό όργανο στο οποίο όλοι οι φοιτητές μπορούν να εκφραστούν και να τοποθετηθούν, αποτελεί τον πιο προνομιακό χώρο για να γίνει αυτό. Όσο κι αν δυνάμεις όπως η ΔΑΠ προσπαθούν να μπλοκάρουν την διεξαγωγή της, υποβαθμίζοντας την χρησιμότητά της, οι Γ.Σ. είναι η πιο αποτελεσματική διαδικασία για να συντονιστούμε αλλά και να καθορίσουμε δράσεις απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πετυχαίνοντας νίκες.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΤΑΡΤΗ 2/12 ωρα 12:30 αμφ.Α!

logotyrvi

Σχολιάστε