Κάλεσμα στην Γ.Σ του Φ.Σ Μηχανολόγων (17/10 στις 12:30 στο αμφ.Α)

14 Oct

Όλοι/ες στην Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων

Την Τετάρτη 17 Οκτώβρη στις 12:30 στο Αμφ.Α

Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και η κοσμητεία της σχολής έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία της για την βίαιη αναδιάρθρωση της σχολής.

Πρώτος σταθμός στάθηκε η κατάργηση του μεσημεριανού διαλείμματος. Εντελώς “αθόρυβα” και χωρίς καν να μεριμνήσει για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην καθημερινότητά μας (πχ την αντικειμενική ανάγκη χρόνου για το μεσημεριανό φαγητό), ο κοσμήτορας της σχολής άλλαξε το ωρολόγιο πρόγραμμα της σχολής με σκοπό την “μέγιστη χρονική αποδοτικότητα”. Πρόκειται για μία απόφαση εντελώς αυθαίρετη! Από την μία παρακάμπτει τους ίδιους τους φοιτητές που θα την υποστούν και από την άλλη ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εντατικοποίηση της φοιτητικής μας καθημερινότητας. Άλλωστε ήδη συζητάνε την αύξηση της διάρκειας της ακαδημαϊκής ώρας (μέχρι και στα 75’).

Μικρο”αλλαγές σαν και αυτή αποφασίζονται και υλοποιούνται ερήμην του Φοιτητικού Συλλόγου και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο αναμόρφωσης των βασικών λειτουργιών της σχολής (διδασκαλία, έρευνα, οργάνωση, διοίκηση) όπως ορίζει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός(ΣΣ).

Σε ότι αφορά τον ΣΣ, μπορεί ο κοσμήτορας να προσπαθεί να μας παρουσιάσει τις αλλαγές που δρομολογεί ως θετικές και να υποστηρίζει πως «ένα σύστημα που δεν αλλάζει είναι καταδικασμένο να πεθαίνει», αλλά σίγουρα ξεχνάει να αναφέρει ξεκάθαρα το που στοχεύουν οι αλλαγές αυτές. Δεν αποβλέπουν σε τίποτα άλλο από την πλήρη προσαρμογή της σχολής στις κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, παρότι πτυχές της ήδη έχουν αρχίσει να μας επηρεάζουν αρνητικά.

Χαρακτηριστικά αναφερόμαστε:

  • Στην διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου μέσα από την περιστολή των κρατικών δαπανών, την επιβολή διδάκτρων (πχ. αρχιτεκτονική Πάτρας) και γενικά την αύξηση του κόστους φοίτησης (σκέψου τι μπορεί να φέρουν τα υποχρεωτικά projects του ΣΣ σε μία σχολή που δεν εξασφαλίζει ούτε τα αναλώσιμα), την επιχειρηματικοποίηση των λειτουργιών των ιδρυμάτων και την εκποίηση της περιουσίας τους σε ιδιώτες (βλ. υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, υλικοτεχνικές υποδομές κ.α.). Παράλληλα δρομολογείται η σύνδεση της έρευνας που γίνεται στα πανεπιστήμια με την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα (βλ. αλλαγές που γίνονται ήδη σε μαθήματα όπως η Τεχνολογική Οικονομική).

  • Στην διάσπαση του ενιαίου πτυχίου (3+2) με παράλληλη πολυδιάσπαση των γνωστικών αντικειμένων, εδραίωση της δια βίου μάθησης και της συνεχούς επανακατάρτισης. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΣ έρχεται να αναθερμάνει τη κουβέντα για τις πιστωτικές μονάδες μέσα από τον “φόρτο εργασίας”.

  • Στην απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία και την αποδυνάμωση της θέσης μας σαν αυριανοί εργαζόμενοι. Ο ΣΣ μιλάει για καταργήσεις-συγχωνεύσεις σε μαθήματα και ύλες χωρίς να διασφαλίζει παράλληλα κανένα δικαίωμα.

Αυτές τις κατευθύνσεις θέλει να επικαιροποιήσει η κοσμητεία και σε αυτό το πλαίσιο μας καλεί να συναινέσουμε! Την απάντηση θα την δώσουμε μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες! Στην πρώτη συνέλευση της χρονιάς ξεκινάμε να οργανώνουμε την πάλη μας για την προάσπιση των βασικών μας αναγκών!

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΥΡΒΗ-ΕΑΑΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: