Για το mail Μαρμαρά και την αναγκαία απάντηση από την μεριά μας

9 Oct

Και το σύστημά σας θα το αλλάξουμε… και ο στρατηγικός σας σχεδιασμός είναι καταδικασμένος!

Για το mail Μαρμαρά και την αναγκαία απάντηση από την μεριά μας

Ο κοσμήτορας κ. Μαρμαράς, την περασμένη Παρασκευή, έστειλε mail σε όλους μας. Προσπαθεί μέσω αυτού να μας παρουσιάσει τις αλλαγές που δρομολογεί ως θετικές και υποστηρίζει πως «ένα σύστημα που δεν αλλάζει είναι καταδικασμένο να πεθαίνει». Αλλά φυσικά ξεχνάει να αναφέρει ξεκάθαρα το που αποβλέπουν οι αλλαγές αυτές.

Δεν αποκαλύπτει ότι αυτή η σύνοψη των στόχων του «Στρατηγικού Σχεδιασμού» κρύβει την πλήρη προσαρμογή στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το πλαίσιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης έχει μπει από τη συνθήκη της Bologna της Ε.Ε. εδώ και χρόνια και η εφαρμογή της έχει αρνητικές συνέπειες πάνω μας ήδη. Με λίγα λόγια αυτό θα πει:

  • διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου μέσα από την περιστολή των κρατικών δαπανών, την επιβολή διδάκτρων (αρχιτεκτονική Πάτρας, μεταπτυχιακά), την επιχειρηματικοποίηση των λειτουργιών των ιδρυμάτων και την εκποίηση της περιουσίας τους σε ιδιώτες (βλ. υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, υλικοτεχνικές υποδομές κ.α.). Σύνδεση της έρευνας που γίνεται στα πανεπιστήμια με την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • διάσπαση του ενιαίου πτυχίου με παράλληλη πολυδιάσπαση των γνωστικών αντικειμένων, εδραίωση της δια βίου μάθησης και της συνεχούς επανακατάρτισης.
  • απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία και αποδυνάμωση της θέσης μας σαν αυριανοί εργαζόμενοι.

Αυτές τις κατευθύνσεις θέλει να επικαιροποιήσει η κοσμητεία και σε αυτό το πλαίσιο μας καλεί να συναινέσουμε! Γι’ αυτό καλεί τώρα τους «εκπροσώπους των φοιτητών» για να συζητήσουν πώς θα γίνει η διαδικασία των αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών. Πρόκειται για  κοροϊδία!

Κατ’ αρχάς οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται. Από την αλλαγή στη διδασκαλία με την κατάργηση του μεσημεριανού διαλείμματος και την «προτυποποίηση» του χρόνου, μέχρι τις φετινές μικροαλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών βλέπουμε ότι η κοσμητεία αποφασίζει και υλοποιεί  αλλαγές οι οποίες αφορούν πρώτα και κύρια εμάς, το πως σπουδάζουμε και το με τι δικαιώματα θα κληθούμε να δουλέψουμε αύριο.

Παράλληλα ο «διάλογος με τους φοιτητές» για τον οποίο μιλάει είναι μία απάτη! Από τη μία στέλνει στους/στις φοιτητές/φοιτήτριες εξατομικευμένα ερωτηματολόγια τα οποία ερμηνεύει και αξιοποιεί όπως επιθυμεί. Από την άλλη καλεί σε συνάντηση μόνο τα μέλη του ΔΣ. Γνωρίζει ότι φέτος, οι καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ έχουν την πλειοψηφία των εδρών στο ΔΣ και επί της αρχής συμφωνούν με τις κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Τα μέλη του ΔΣ δεν νομιμοποιούνται να παραστούν σε μία τέτοια συνάντηση, από την στιγμή που ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει πάρει θέση επανειλημμένα τόσο απέναντι στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κοσμητείας όσο και απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές που θέτει ως «βάση διαλόγου» και θέλει να επιβάλλει η κοσμητεία.

Δεν έχουμε αυταπάτες! Το κάλεσμα του κοσμήτορα είναι από τη μία άλλη μια προσπάθεια συγκάλυψης της διάλυσης του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού μας μέλλοντος και από την άλλη μία προσπάθεια να αποσπάσει την αναγκαία συναίνεση των φοιτητών στα σχέδιά του. Δεν μασάμε!

Όλες/όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας

τη Πέμπτη 11/10 στις 12:45 στην αίθουσα της Κοσμητείας (κτ. Ε, 3ος όροφος)

και στην Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. Μηχανολόγων

την Τετάρτη 17/10 στις 12:30 στο Αμφ.Α!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: