Οι μετανάστες, της γης οι κολασμένοι

4 May

 

Τον τελευταίο καιρό ένα ζήτημα που έχει μονοπωλήσει του τηλεοπτικούς δέκτες και τα δελτία ειδήσεων είναι αυτό του προσφυγικό. Βλέπουμε μια κατάσταση στην οποία, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και χώρες όπως Συρία και Αφγανιστάν, φεύγουν κατατρεγμένοι από τις χώρες τους και προσπαθούν να βρουν άσυλο σε Ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα βλέπουμε επιθέσεις να πραγματοποιούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα της ΕΕ, καθιστώντας ολόκληρες χώρες σε κατάσταση έκτακτου κινδύνου. Η ακροδεξιά προπαγάνδα των ΜΜΕ καλλιεργεί το φόβος για το ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της ροής, που σχετίζονται τόσο με τις οικονομικές δυσκολίες όσο και την τρομολαγνεία.

Είναι απαραίτητο να δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, ποιες είναι οι συνθήκες που δημιούργησαν το ζήτημα των μαζικών αυτών προσφυγικών ροών. Οι χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις χώρες του ,το κάνουν γιατί αυτές καταστρέφονται από τις βόμβες των ιμπεριαλιστών ,των φανατικών του ISIS καθώς και από τις εξοπλισμένες από τη Δύση ομάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος που ζούσε στην Συρία αλλά και στις γειτονικές περιοχές, αναγκασμένος από τα ασταμάτητα πυρά, τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα του. Με τα χίλια ζόρια και ύστερα από πολύ σκληρή εκμετάλλευση από διακινητές και επιτήδειους, είτε καταφέρνει να φτάσει σε μια χώρα “υποδοχής” όπως η Ελλάδα, είτε πνίγεται στα νερά του Αιγαίου, μένει εγκλωβισμένος στα τούρκικά σύνορα ή στέλνεται πίσω στην χώρα του. Αρχικά η Ευρώπη έχοντας ανάγκη καινούργιο, εύκολα εκμεταλλεύσιμο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αφήνει, αγνοώντας τις ίδιες τις συνθήκες, κάποιους πρώτους πρόσφυγες να περάσουν στις χώρες που επιθυμούν. Φυσικά οι ανάγκες τις καλύπτονται γρήγορα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κλείνει τα σύνορά της, υψώνει τους φράκτες της και σαν φρούριο κλείνεται στον εαυτό της, έχοντας κιόλας ξεχάσει πως και αυτή, με τις επεμβάσεις τις, είναι συνυπαίτια για τον πολέμου στη Συρία. Υστέρα από αρκετά κερδοσκοπικά τερτίπια, όπως το να κλέβει ότι υπάρχοντα καταφέρνουν να μεταφέρουν οι πρόσφυγες από τις χώρες τους, κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ορίζει από κοινού με την Τουρκία συμφωνία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και μεταφέρει δυνάμεις του Ευρωστρατού μαζί με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για να φυλάνε την “είσοδο”. Τέλος στις 17-18 Μάρτη 2016 οι πρωθυπουργοί της Ε.Ε. ομόφωνα αποφάσισαν ότι δεν θα ισχύουν ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία των θυμάτων πολέμου. Την κατάσταση έρχονται να συμπληρώσουν ο στρατιωτικός νόμος που εφαρμόζεται σε Γαλλία και Βέλγιο ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, η μετατροπή των κέντρων υποδοχής και hot spot και επίσημα και κέντρα κράτησης τους με άθλιες συνθήκες και η συνθήκη για επιστροφή ενός πρόσφυγα στην Τουρκία για κάθε πρόσφυγα που περνάει από την Τουρκία στην Ευρώπη. Όσο αφορά το ζήτημα της τρομολαγνείας που καλλιεργείται καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στις Βρυξέλλες ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τι συμβαίνει. Βασική αντίθεση αποτελεί το γεγονός πως ενώ κλαίμε και στολίζουμε τα μνημεία μας με σημαίες κάθε φορά που κάποια Ευρωπαϊκή χώρα χτυπιέται ξεχνάμε τελείως τις δεκάδες, καθημερινές επιθέσεις που γίνονται σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Παρόλη την ξενοφοβική προπαγάνδα από τα συστημικά ΜΜΕ αλλά και την πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού, από την κυβέρνηση και από τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν υπέκυψε σε αυτήν την προπαγάνδα και έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη του με τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης και φιλοξενίας προσφύγων.

Η αλληλεγγύη μας δεν μένει απλά σε μια φιλευσπλαχνία που δεν απαντά στο πρόβλημα .Απέναντι στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την ευθυγράμμιση με αυτή την πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διεκδικούμε:

-Να γκρεμιστούν οι φράχτες ,ασφαλή διέλευση των προσφύγων -Έξω η Frontex και τα Νατοϊκά πλοία από το Αιγαίο -Όχι απελάσεις και στρατόπεδα συγκεντρώσεις – άσυλο, στέγη ,σίτιση για όλους τους πρόσφυγες

-Διασφάλιση νόμιμης διέλευσης από τις χώρες υποδοχής στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ,όπου θέλουν οι πρόσφυγες να πάνε

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: