ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟY MHX. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4

3 Apr

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί, αποτελεί μια νέα επίθεση που εξαπολύεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και δέσμευση της σε ΕΕ-ΔΝΤ. Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει κυρίως στη συμπίεση των ελευθέρων επαγγελματιών, μηχανικών, δικηγόρων, αγροτών κτλ. και στη μείωση του ποσοστού αυτών στην παραγωγή, μέσω της συγκεντροποίησης της εργασίας σε μεγάλες εταιρείες, στις οποίες θα δουλεύουμε κυρίως ως μισθωτοί και με ελαστικές, επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Με τη ραγδαία αύξηση των εισφορών δε θα συμφέρει καν να δουλεύει κανείς, καθώς το σύνολο σχεδόν του εισοδήματός του θα κατευθύνεται απλά στην πληρωμή φόρων, εισφορών και κάθε λογής “υποχρεώσεων” . Κι όλα αυτά για να εξανεμίζεται το εισόδημα των εργαζόμενων στη μαύρη τρύπα της αποπληρωμής του χρέους (1,8 δις). Συνοπτικά αυτά που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο είναι :

  • Αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες ακόμα και σε όσους έχουν μηδενικό εισόδημα βάζοντας κατώτερο πλαφόν 2800€ το χρόνο. Καθιστά έτσι ουσιαστικά αδύνατη την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

  • Ανοίγει την πόρτα στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης.

  • Αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια συνεχόμενης εργασίας ή στα 67 έτη

  • Μειώνει κι άλλο τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις

Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Με το νέο νομοσχέδιο αυτό είναι κάτι το οποίο αμφισβητείται, αφού από δικαίωμα για όλους πρόκειται να γίνει ατομική υπόθεση του καθενός. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο και είναι σαφές ότι δε μένει. Ήδη ο λαός και η νεολαία έχουμε δείξει με όλες τις μαχητικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τον εργασιακό μεσαίωνα που οραματίζονται . Έτσι, και ακόμη πιο μαχητική, πρέπει να είναι και η συνέχεια εν όψει και της απεργίας της 7/4 . Πρέπει να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για να μην τολμήσουν καν να το φέρουν στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Πολύ σημαντικό ζήτημα αυτού του διαστήματος είναι αυτό του προσφυγικού. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες υποφέρουν καθημερινά αφού είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα όπου παραμένουν σε χώρους ή κέντρα κράτησης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης . Ευθύνες γι’ αυτό έχει τόσο η Ε.Ε. που έχει κλείσει τα σύνορα -αφού βέβαια δέχτηκε μόνο όσους πρόσφυγες μπορούσε να αξιοποιήσει σαν φτηνό εργατικό δυναμικό- όσο και το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που προφανώς συναινεί στις επιλογές της Ε.Ε και τη συμφωνία της με την Τουρκία, ενώ επιπλέον δεν φροντίζει για αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας και για παροχή στοιχειωδών δικαιωμάτων σε αυτούς τους κατατρεγμένους και καταπονημένους από πολέμους και κακουχίες ανθρώπους .

Τέλος στη σχολή μας εδώ και καιρό συζητιούνται κρυφά από εμάς τους φοιτητές πιθανές αλλαγές του προγράμματος σπουδών που θα κινούνται στη λογική της διάσπασης του ενιαίου πτυχίου και της αποστοίχισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από το πτυχίο. Η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολής μας θα ασχολείται με αυτά τα ζητήματα (αξιολόγηση προγ. σπουδών, φόρτου εργασίας μαθημάτων κ.α.) για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει καμία δημόσια ενημέρωση .

Όλη αυτή η διαδικασία καθόλου δεν είναι ξεκομμένη από τον επερχόμενο νόμο Φίλη και τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για αυτόν. Ο ν. Φίλη θα έρθει να κλειδώσει αντιδραστικές τομές σε συνέχεια με το ν. Διαμαντοπούλου, που ήδη εμπεδώνονται στις σχολές. Βασικές κατευθύνσεις είναι ο κατακερματισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων και αποτοίχιση τους από τα πτυχία, οι συγχωνεύσεις αντικειμένων σχολών, η επαναφορά της δια βίου μάθησης μέσω επανακαταρτίσεων και η αυτοχρηματοδότιση των ιδρυμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή διδάκτρων αλλά και η μεγαλύτερη σύνδεση των ιδρυμάτων, με αιχμή την έρευνα, με επιχειρήσεις .

Για όλα αυτά τα ζητήματα και για να αποφασίσουμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να παλέψουμε με όπλο τις συλλογικές μας διαδικασίες και τους αγώνες

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4 ΚΑΙ ΩΡΑ 12.30 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Α.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: