Τι συντελείται στο Ασφαλιστικό

14 Jan

Στον ίδιο αντιλαϊκό τόνο των πρωτοφανών μέτρων για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, έρχεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το νέο νομοσχέδιο για την «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» σε μία περίοδο δυσμενούς συσχετισμούς για τα λαϊκά , πληττόμενα στρώματα αφού χαρακτιρίζεται από μία σχετική κινηματική νηνεμία απέναντι στα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα που οφείλεται στην επικράτηση του ΤΙΝΑ . Πρόκειται για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου για τσάκισμα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η εξοικονόμηση πάνω από 2,5 δις για την αποπληρωμή του χρέους .Το μακρόπνοο αυτό σχέδιο που ξεκίνησε με το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στα χρηματιστήρια και στα δομημένα ομόλογα , το κούρεμα και καταλήστευση τους για το PSI και ολοκληρώνεται με την υφαρπαγή των αποθεματικών τους για την αποπληρωμή του χρέους και το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έρχεται να κλειδωθεί από το καινούργιο νομοσχέδιο που μετακυλύει την χασούρα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Χρόνια πολλά! Πάνω από 40 για την ακρίβεια θα πρέπει να δουλεύει κανείς (σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης , που σημαίνει ότι πρέπει να είναι ασφαλισμένος από τα … 22 – ή αλλιώς στα 67) για να πάρει 384 ευρώ (τα ψίχουλα της εθνικής σύνταξης, που είναι και το μόνο κρατικά εγγυημένο ποσό σύνταξης), συν της κύριας σύνταξης μειωμένης για όσους βγουν στη σύνταξη το 2016 σε συντριπτικό βαθμό σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα, που οι συντάξεις έχουν υποστεί σωρευτικές μειώσεις έως και 40% την πενταετία των μνημονίων. Ταυτόχρονα η ενοποίηση των ταμείων με την διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, συνδέοντας δηλαδή τους γενικούς δημοσιονομικούς δείκτες με την ασφάλιση, ουσιαστικά de facto περικόπτει ακόμα περισσότερο τις συντάξεις φτάνοντας τες σε εξευτελιστικά επίπεδα. Έχει κι’ άλλο. Σε αυτά τα εξευτελιστικά επίπεδα παλαιότερα χορηγούνταν το ΕΚΑΣ, το οποίο όμως για μεγάλα κομμάτια πληθυσμού καταργείται ,ενώ οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα υποστούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα, επιπλέον μειώσεις.

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων , κάτι το οποίο θα μας επηρεάσει πολύ πιο σύντομα από τις μειώσεις στις συντάξεις δηλαδή από τη στιγμή που θα αρχίσουμε (άμα το καταφέρουμε) σε λίγα χρόνια να δουλεύουμε .

Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που περιλαμβάνουν μηχανικούς , δικηγόρους, γιατρούς, ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ – πρώην ΤΕΒΕ, δηλαδή από μικρέμπορους έως και καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα και εκδίδουν αποδείξεις. Ιδιαίτερα στη νεολαία πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους με μπλοκάκι, χωρίς συμβάσεις εργασίας, δηλαδή χωρίς καμία εργασιακή κατοχύρωση και δικαιώματα. Για αυτές τις κατηγορίες, δεν πρόκειται απλά για μείωση μισθών με την αύξηση των εισφορών, αλλά στην πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την αύξηση των συντελεστών και του τρόπου φορολόγησης, κυριολεκτικά για εξαφάνιση .Συγκεκριμένα οι εισφορές για έναν ελεύθερο επαγγελματία (αυτοαπασχολούμενος ή εργαζόμενος με μπλοκάκι ή άνεργος) φτάνουν στο 38,45% του φορολογητέου εισοδήματος του (20% για την κύρια σύνταξη , 7,5% αντί για 6% για την επικουρική , 6,95% αντί για 6,45% για την υγεία) . Να το πούμε απλά: κάποιος που θα βγάζει 1000 ευρώ το μήνα (κάπως φαντασιακό σενάριο , τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια) θα πρέπει να καταβάλει για ασφαλιστικές εισφορές 385,50 ευρώ, πλέον εισφοράς αλληλεγγύης, δηλαδή να καταλήγει με 600,00 ευρώ, επί των οποίων θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ (γιατί ως γνωστόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κοινωνικά προνομιούχοι και δεν έχουν ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα, όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι). Έτσι, μετά την αφαίρεση εισφορών και φόρων θα καταλήγει με 440 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί η εφαρμογή της προκαταβολής φόρου, που αν εφαρμοστεί, τα τελικά καθαρά μηνιαία έσοδα θα προσεγγίζουν επικίνδυνα το … 0! Οι εισφορές έχουν κάτω όριο, ακόμα και για όσους έχουν μηδενικά εισοδήματα ή λιγότερα από 586,00 ευρώ, αφού υπολογίζονται στη βάση του βασικού μισθού του άγαμου άνω των 25 ετών (άρθρο 52, σήμερα 586 ευρώ το μήνα), δηλαδή τουλάχιστον 2.823 ευρώ το χρόνο. Το άνω όριο υπολογίζεται στο 10πλάσιο του κάτω ορίου. Καταστροφική είναι επίσης η κατάργηση της έκπτωσης στην ασφάλιση κατά τα πρώτα 5 χρόνια της τάξης του 50% , πράγμα το οποίο καθιστά πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αρχίσει κάποιος να ασκεί το επάγγελμα. Ένα μέτρο που θα το νιώσουμε στο πετσί μας σε λίγα χρόνια που θα πάρουμε πτυχίο ! Και για όσους σκέφτονταν ότι κάποια στιγμή η κρίση θα ξεπεραστεί και τότε θα υπάρξουν περιθώρια ανάκαμψης του μελλοντικού τους εισοδήματος, ας το ξανασκεφτούν.

Πρόκειται για μία «μεταρρύθμιση» που αφενός επιχειρεί να ρίξει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα από τα ήδη εξαθλιωμένα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων στο βαρέλι χωρίς πάτο του μη βιώσιμου χρέους, που διαλυτοποιεί ακόμα παραπάνω το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα (θα οδηγήσει σε μείωση των εισπραττόμενων εισφορών, αφού κανείς δε θα μπορεί να τις πληρώσει) και που, κυρίως, πετάει ένα πολύ μεγάλο τμήμα εργαζομένων εκτός επαγγέλματος, με μοναδική διέξοδο τη μετανάστευση. Αυτό το τμήμα του ειδικευμένου εργαζόμενου δυναμικού, θα αποτελέσει και έναν πυρήνα φθηνού, ευέλικτου, με δεξιότητες εργατικού δυναμικού στις χώρες των … εταίρων μας, όπου θα αναγκαστεί να καταφύγει, αφού πλέον θα είναι καταδικασμένο στη μακροχρόνια ανεργία. Και ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, η σημερινή μεταρρύθμιση δεν είναι ζήτημα που αφορά τους συνταξιούχους η το μακρινό μέλλον των εργαζόμενων, αλλά πρέπει να αποτελέσει casus belli για τους φοιτητές, τους οποίους πετάει εκτός επαγγέλματος επειδή οι εισφορές σε συνδυασμό με την ακραία φορολογία κάνει … ασύμφορο το να ασκείς το επάγγελμά σου! Το χαρτζιλίκι που τελικά θα καταλήγει στα χέρια μας θα είναι κάτω από το κόστος ζωής μας καταδικάζοντας μας είτε στον επιβιωτισμό , είτε στην μετανάστευση.
Επιπλέον, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά κοινωνικού κανιβαλισμού, όταν επιχειρεί να παρουσιάσει την κυριολεκτική σφαγή χιλιάδων εργαζόμενων ως … εξισωτισμό στην κατανομή των βαρών και πλήγμα στους δήθεν προνομιούχους. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι αυτοί οι προνομιούχοι, ιδιαίτερα οι νέοι, εργάζονται κατά κανόνα περιστασιακά, με αμοιβές της τάξης των 500 – 800 ευρώ, χωρίς ωράριο, χωρίς συμμετοχή των εργοδοτών τους στις ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς 13ο και 14ο μισθό και χωρίς κανένα δικαίωμα (υπερωρίες, άδειες κ.ο.κ.). Να θυμίσουμε επίσης ότι – ιδιαίτερα για την αριστερά – εξισωτισμός και ισότιμη κατανομή των βαρών ποτέ δε σήμαινε ισότητα στην εξαθλίωση και εξίσωση προς τα κάτω.
Σημειωτέον ότι αυτά αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης! Αυτά είναι … οι κόκκινες γραμμές της! Η τελική μορφή των μέτρων θα συμφωνηθεί μετά από σκληρή…διαπραγματευση με την τρόικα, η οποία έχει ήδη κάνει σαφές ότι θέλει και την άμεση μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων! Ήδη οι καλοθελητές παντός είδους, έχουν ξεχυθεί κράζοντας πόσο κοινωνικά δίκαιο και αναγκαίο είναι αυτό το νομοσχέδιο που κατέθεσε η συγκυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων που πέρασαν πάνω από μισθούς και συντάξεις, πετώντας τα λεφτά στην μαύρη τρύπα του χρέους και τον φαύλο κύκλο των μνημονίων , χαντακώνοντας την νεολαία στην ανεργία. Εκείνο που μεθοδικά αποκρύπτουν είναι η δυνατότητα να χαράξει ο λαός τον δικό του δρόμο κόντρα στην αποσάθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και σε όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, κόντρα στην αποπληρωμή του χρέους που αποτελεί εφαλτήριο για όλες τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι δανειστές και η κυβέρνηση ενάντια στον λαό και την νεολαία.
Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: