ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ., ΔΕΥΤΕΡΑ 26/10

22 Oct

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ., ΔΕΥΤΕΡΑ 26/10

 

Την προηγούμενη Παρασκευή πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα του Μνημονίου 3. Με μέτρα τα οποία κυρίως δίνουν την χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις.

Η εφαρμογή του Μνημονίου 3 όμως δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και το πανεπιστήμιο. Σε συνδυασμό με την πληρωμή των ληστρικών χρεών, το καθεστώς υποχρηματοδότησης διατηρείται και εμβαθύνεται ενώ  αναβαθμίζει την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μέσα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, το κύμα προσφύγων και μεταναστών που δημιουργούνται από τους πολέμους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, συνεχίζει να αναζητά την τύχη του σε μία Ευρώπη-φρούριο με τραγωδίες να εκτυλίσσονται καθημερινά στους φράχτες των συνόρων και την Μεσόγειο.

 

Το νέο μνημόνιο αποτελεί την συνέχεια και την εμπέδωση της βάρβαρης πολιτικής που επιβάλλουν Ε.Ε-ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις τους. Μία πολιτική που έχει εκτινάξει την ανεργία και έχει επιβάλλει μισθούς πείνας χωρίς δικαιώματα. Ειδικότερα σε εμάς ως νεολαία η ανεργία αγγίζει το 55%, ενώ τα voucher και το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης  διαμορφώνουν μία σκληρή πραγματικότητα. Οι περαιτέρω διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος διαμορφώνει για εμάς ένα μέλλον χωρίς δικαίωμα στην δημόσια υγεία και στοιχειώδης κοινωνικές παροχές, συντάξεις κτλ. Ταυτόχρονα εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ προετοιμάζει μια φοροεπιδρομή που θα διαλύσει τα χαμηλά εισοδήματα.

Το μνημόνιο θα φέρει βαθύτερη επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, με την περίφημη “εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ”(δίδακτρα, διάλυση πτυχίων, ξεπούλημα κ.α.) να έρχεται να συμπληρώσει και να αναβαθμίσει τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου. Κρίσιμη πτυχή των οποίων είναι η διάλυση των πτυχίων και των επαγγλματικών/εργασιακών δικαιωμάτων που αυτά εξασφαλίζουν, κάτι που προωθείται και στη δικιά μας σχολής με την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων και την διάσπαση των πτυχίων. Ταυτόχρονα, απόρροια της συνέχισης πληρωμής των ληστρικών χρεών είναι και το καθεστώς υποχρηματοδότησης που επιβάλλεται στα πανεπιστήμια. Ειδικότερα φέτος, οι προυπολογισμοί των ιδρυμάτων θα χτυπήσουν κόκκινο μην μπορώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, πιέζοντας σε κατεύθυνση ξεπουλήματός τους. Αυτό το βλέπουμε και στη σχολή μας με την περικοπή συγγραμμάτων (Μηχανική Α), την περικοπή παροχών (σίτιση-στέγαση) κτλ.

 

Τέλος, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα συνεχίζει να δημιουργεί καθημερινές τραγωδίες στα σύνορα της Ευρώπης. Με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Αμερική και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να έχουν την ευθύνη για την διατήρηση ενός καταστροφικού πολέμου στη Συρία για τα δικά τους συμφέροντα. Οι ίδιοι που χρηματοδότησαν τον ISIS, δολοφονούν τους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε μία Ευρώπη, πραγματικό φρούριο. Αυτά τα συμφέροντα είναι τα ίδια που επιβάλλουν τις πολιτικές εξαθλίωσης και στη χώρα μας. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την άλλη, πιο σκληρή όψη, του ίδιου νομίσματος.

Συνεπώς είναι καθοριστικό τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει στη λογική της αλληλεγγύης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, οι φοιτητικοί σύλλογοι να τα ενισχύσουν όπως και ο δικός μας μέσω της συλλογής τροφίμων αλλά και άλλες δράσεις. Καθοριστικό, όμως, είναι και η αναβάθμιση ενός πολιτικού πλαισίου που θα θέτει άμεσα το ζήτημα τερματισμού του πολέμου και θα διεκδικεί ίσα δικαιώματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε όποια χώρα ζουν με ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.

 

Όλα αυτά συνθέτουν μία πραγματικότητα στην οποία δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς αλλά θα πρέπει συλλογικά ως φοιτητικός σύλλογος να δούμε τη στάση και τη δράση μας!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/10, 12:30 στο αμφ.Α

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: