Για το προσφυγικό ζήτημα

15 Oct

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΚΑΤΙ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

 

Ο Πόλεμος στη Συρία: Ποιοι τον συντηρούν και τι κερδίζουν από αυτόν;

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη Συρία τα τελευταία χρόνια είναι αυτός που κατά πλειοψηφία δημιουργεί τα προσφυγικά κύματα προς γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν πόλεμο που μπορεί να ξεκίνησε ως απόρροια του ξεσπάσματος της Αραβικής Άνοιξης και στη Συρία αλλά η εμπλοκή ξένων δυνάμεων αναβάθμισε και περιέπλεξε την κατάσταση.

Την ίδια χρονική περίοδο αλλά και μέχρι σήμερα το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα περνά μία περίοδο βαθιάς κρίσης. Ως εκ τούτου, ο πόλεμος αποτελεί για το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για διεκδίκηση νέων αγορών και κερδοφόρων πεδίων ως ένα ακόμη μέσο για να την ξεπεράσουν. Οι Η.Π.Α. άδραξαν αυτή την ευκαιρία, παρέχοντας βοήθεια στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις των Σύρων ανταρτών μεγάλο μέρος των οποίων αργότερα αυτονομήθηκαν και συγκρότησαν το γνωστό ISIS. Μαζί με τις Η.Π.Α. κι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξόπλισε αυτές τις δυνάμεις όπως φανερώνουν και μυστικά έγγραφα της Ευρωπαικής Επιτροπής τα οποία διέρρευσαν μέσω του wikileaks. Από την άλλη η Ρωσία επιδιώκοντας να διατηρήσει τα κεκτημένα της στην ευρύτερη περιοχή παρέχει αναβαθμισμένη στήριξη στον πρόεδρο Άσαντ.

Η ενδυνάμωση κι η σχετική αυτονόμηση του ISIS άλλαξε σε ένα βαθμό τα δεδομένα στην περιοχή. Αυτό όμως δεν πτόησε ειδικά τις Η.Π.Α. να συνεχίσουν να προωθούν τα συμφέροντά τους χρησιμοποιώντας έμμεσα ή άμεσα τον ISIS ως μοχλό πίεσης. Χαρακτηριστικά ο Ομπάμα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δήλωσε, ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα στην περιοχή θα πρέπει οι Η.Π.Α. να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι θα αλλάξει κι ο συσχετισμός δύναμης, δείχνοντας ότι θα διατηρούν την παρούσα κατάσταση μέχρι αυτό να επιτευχθεί…

Πρόκειται λοιπόν για μία κατάσταση που ο μεγάλος ηττημένος είναι οι λαοί που βλέπουμε πλέον να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προς την Ευρώπη. Μόνες δυνάμεις πραγματικής αντίστασης τόσο προς το εκμεταλλευτικό καθεστώς Άσαντ αλλά και τον ισλαμοφασιστικό ISIS αποτελούν οι λαϊκές αντιστάσεις όπως οι Κούρδοι του Κομπάνι και της ευρύτερης περιοχής.

 

Η χρησιμότητα των προσφυγικών & μεταναστευτικών κυμάτων πέρα από τον φράχτη…

Πέρα όμως από την προώθηση των εκάστοτε συμφερόντων εις βάρος πάντα των λαών, ο πόλεμος ανοίγει και μία ακόμα πολύ “λαμπρή” ευκαιρία για τις μεγάλες δυνάμεις και το κεφάλαιο. Την δημιουργία απελπισμένων, “παράνομων”, κυνηγημένων και ως εκ τούτου πάμφθηνων εργατικών χεριών που με την είσοδό τους στην Ε.Ε., τις Η.Π.Α κτλ θα μειώσουν το εργατικό κόστος. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γερμανίας που ακριβώς γι αυτό το λόγο άνοιξε τα σύνορά της.

Μην ξεχνάμε ότι οι ίδιοι που εφαρμόζουν τις πολιτικές φτωχοποίησης τόσα χρόνια ειδικότερα στην Ελλάδα (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ  και ΝΑΤΟ ως όργανο των Η.Π.Α) προκειμένου να πετύχουν την μείωση του εργατικού κόστους διαλύοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα και προοπτική για τους νέους που βυθίζονται στην ανεργία, είναι οι ίδιοι που συντηρούν τους πολέμους αυτούς για τον ίδιο -όπως φαίνεται- σκοπό: εκείνοι να γίνονται πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι!

Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο εχθρός ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών είναι κοινός και βρίσκεται ακριβώς στις ολοκληρώσεις αυτές που εξαθλιώνουν τους λαούς και εξυπηρετούν το συμφέρον των κεφαλαιοκρατών, των λίγων πλουσίων, το 1% που καταδυναστεύει το υπόλοιπο 99% του πληθυσμού του πλανήτη.

 

Τι στάση πρέπει να κρατήσει η κοινωνία, η νεολαία και το λαϊκό κίνημα;

 

Αυτή η παραδοχή είναι ακριβώς πολύ σημαντική γιατί δείχνει την απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε σαν κοινωνία κι εμείς συγκεκριμένα ως φοιτητικό κίνημα, δηλαδή κοινός αγώνας με αυτούς τους ανθρώπους και ταξική αλληλεγγύη. Κόντρα στο φασιστικό δηλητήριο που προσπαθεί να σπείρει η Χρυσή Αυγή, στοχοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως υπαίτιους όλων των προβλημάτων συγκαλύπτοντας τους πραγματικούς  υπαίτιους. Αυτούς τους οποίους στηρίζει με την δράση της όπως στο Πέραμα που είχε δημιουργήσει γραφεία ευρέσεως εργασίας μόνο για Έλληνες σε συνεργασία με τους εφοπλιστές, με χαμηλότερα μεροκάματα από τους μετανάστες που αντικαθιστούσαν!

Είναι αναγκαίο λοιπόν πέρα από την αλληλεγγύη προς αυτούς τους ανθρώπους ως πρώτη κίνηση, να διαμορφωθεί παράλληλα το έδαφος ώστε ντόπιοι, πρόσφυγες, μετανάστες να παλεύουν από κοινού για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, μεροκάματα, εργασιακά δικαιώματα κτλ. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να αρθεί ο διαχωρισμός μεταξύ ντόπιων και ξένων εργαζομένων, να δοθούν πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εργοδότες και τα αφεντικά λόγω του διαχωρισμού που οι ίδιοι τους επιβάλλουν σε “παράνομους” και νόμιμους.

Παράλληλα, με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει με ξεκάθαρο αντιπολεμικό στίγμα να αναγνωριστεί η αναγκαιότητα και για την απεμπλοκή της Ελλάδας τόσο από την Ε.Ε.-φρούριο που σκοτώνει ανθρώπους στα σύνορά της για παραδειγματισμό και υψώνει φράχτες. Τους ίδιους τους οποίους έδιωξε από τις χώρες τους με τις πολιτικές που στηρίζει για την προώθηση των συμφερόντων της. Την απεμπλοκή από την συμφωνία του Δουβλίνου της Ε.Ε., που υποχρεώνει τις χώρες υποδοχής να κλείνουν τα σύνορά τους εγκλωβίζοντας τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ που ως φορέας Αμερικανικών συμφερόντων παίζει βασικό ρόλο στην διατήρηση του πολέμου τόσο στην περιοχή όσο και σε υπόλοιπες χώρες (π.χ. Λιβύη, Αφγανιστάν κ.α.)

 

Η νεολαία κι ειδικότερα το φοιτητικό κίνημα έχει να επιδείξει πολλά με την συμμετοχή του στα αντιπολεμικά κινήματα εδώ και πολλά χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν ότι σε πρώτη φάση το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική. Πρωτότυπα, αμεσοδημοκρατικά και πολύ αποτελεσματικά εγχειρήματα έχουν ξεπηδήσει όπως η κατάληψη στην Νοταρά που παρέχει στέγη και τα απαραίτητα στους πρόσφυγες που περνούν από την Αθήνα, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης της ΑΣΟΕΕ που επικεντρώνεται στους πρόσφυγες που μένουν στην Βικτώρια, τοπικές πρωτοβουλίες στο Γαλάτσι κ.α.

Είναι ακόμα πιο κρίσιμο να γίνει όμως το επόμενο βήμα. Αυτό που θα μπορέσει να στοχεύσει στη ρίζα του προβλήματος και να ξεδιπλώσει ένα κίνημα με πολιτικά αιτήματα που θα ανατρέψουν ριζικά αυτή την κατάσταση. Ένα κίνημα με αντιπολεμικό χαρακτήρα που θα βάζει τα αναγκαία αιτήματα για να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος στις πολιτικές ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε. και θα διεκδικεί τον τερματισμό του πολέμου. Ένα κίνημα που θα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για κοινή πάλη ντόπιων, προσφύγων, μεταναστών για ένα καλύτερο μέλλον σε εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια. Και σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει κάποια πρώτα έστω και μικρά βήματα με τον συντονισμών σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων που έβαλαν κατεύθυνση για στήριξη των δράσεων αλληλεγγύης αλλά και αναβάθμισή τους.

 

Είναι αναγκαίο λοιπόν κι εμείς σε αυτή την κατεύθυνση ως φοιτητικό κίνημα να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: