Γιατί Τμήμα τη Μεγάλη Δευτέρα;

5 Apr

Επανειλημμένα ως φοιτητικός σύλλογος αλλά και στην τελευταία Γενική Συνέλευση, έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ενάντια σε όποια προσπάθεια εισαγωγής πιστωτικών μονάδων, αλλαγών προγράμματος σπουδών και ευρύτερων κατευθύνσεων διάσπασης του πτυχίου μας όπως κι αυτές συνδέονται με τις εξωτερικές αξιολογήσεις και την ΝΠΙΔ που προωθεί το Συμβούλιο Ιδρύματος.

Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών:

Από την προηγούμενη χρονιά η Συνέλευση Τμήματος των καθηγητών, προχώρησε σε αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών με βάση τις προτάσεις της εξωτερικής αξιολόγησης(ΑΔΙΠ) -με τον ιδιαίτερο ρόλο που αυτή παίζει στην προώθηση του νόμου Διαμαντοπούλου(ν.4009)-. Μπορεί οι συγκεκριμένες αλλαγές να μην άλλαζαν στην ουσία του το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών και να αποτελούσαν επιφανειακές αλλαγές παρ’ όλα αυτά η ίδια η Γ.Σ. Τμήματος έβαλε κατεύθυνση για βαθύτερες αλλαγές που θα υποβαθμίσουν το πτυχίο μας.

Πιστωτικές Μονάδες(ECTS):

Αποτελεί από τα κομβικότερα κομμάτια του συμφώνου της Μπολόνια της Ε.Ε. καθώς προωθεί την πολυδιάσπαση των πτυχίων και των γνωστικών αντικειμένων εξειδικεύοντας τα και αφαιρώντας από αυτά τα επαγγελματικά κι εργασιακά δικαιώματα τα οποία αυτά εξασφάλιζαν. Μια διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις ανάγκες των αφεντικών για εξειδικευμένους εργαζόμενους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, φθηνούς και χωρίς συλλογικές κατοχυρώσεις που αποτελούν και την βάση συλλογικών αγώνων.

Αντί για πτυχίο Μηχανολόγου που μας εξασφαλίζει συγκεκριμένα δικαιώματα για όλους τους απόφοιτους, θα έχουμε ένα άθροισμα από πιστωτικές μονάδες που αντιστοιχούν σε κάθε μάθημα, με τους αποφοίτους να καλούνται να διαπραγματευτούν ατομικά με τα αφεντικά τους τους όρους εργασίας τους λόγω της απουσίας συλλογικών επαγγελματικών κατοχυρώσεων και κάτω από τον εκβιασμό της ανεργίας.

Η Γ.Σ. Τμήματος το προηγούμενο διάστημα με αφορμή το Erasmus+ προχώρησε στην εισαγωγή ECTS και μάλιστα με τους πιο άθλιους τρόπους. Εκμεταλλευόμενοι το αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο του ν.4009 που απαγορεύει την παρουσία φοιτητών στις διαδικασίες των οργάνων διοίκησης, οι καθηγητές εκβίασαν τα μέλη του Φ.Σ. στην Γ.Σ. Τμήματος της 1/12 πως αν δεν αποχωρήσουν δεν θα περάσουν οι μετεγγραφές! Κι ενώ είχαν δεσμευτεί πως κανένα άλλο ζήτημα δεν θα συζητηθεί πέραν των μετεγγραφών, πήραν απόφαση σχετικά με τα ECTS μετά την αποχώρηση των μελών του συλλόγου. Όταν έπειτα σαν Φ.Σ. ζητήσαμε τα πρακτικά αυτής της απόφασης, ο κοσμήτορας της σχολής προσπάθησε να μην φτάσει ποτέ αυτή η απόφαση στα χέρια μας.

Όταν μάλιστα πήραμε μετά από 1 μήνα τα πρακτικά, η απόφαση που είχε παρθεί στις 1/12 έβαζε κατευθύνσεις για ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές στο πτυχίο μας με την αντιστοίχιση πιστωτικών μονάδων ανά μάθημα να σταματά να γίνεται σύμφωνα με τις ώρες διδασκαλίας αλλά με βαρύτητες σύμφωνα με το φόρτο εργασίας (βλ. προαιρετικά project, σεμινάρια κτλ)!

Όλα τα παραπάνω μας αναγκάζουν να βλέπουμε με κακό μάτι την Γ.Σ. Τμήματος που έχει καλεστεί για τις 6/4 με ημερήσια διάταξη που θίγει σοβαρά ζητήματα που αφορούν το πτυχίο και την εργασιακή μας προοπτική. Σαν φοιτητικός σύλλογος δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση οι καθηγητές να προχωρήσουν σε αντιδραστικές αλλαγές ενάντια στα συμφέροντά μας και την εργασιακή μας προοπτική, πόσο μάλλον μακρυά και χωρίς τον φοιτητικό σύλλογο.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΟΥΤΕ ΠΑΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6/4, 10.30 ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ PC LAB ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ.

logo tyrvi-tel

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: