Καμία διαπραγμάτευση, καμία αναμονή. Το φοιτητικό κίνημα να επιβάλλει τις ανάγκες του στο σήμερα!

28 Mar

Την Πέμπτη 19/03/15 μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, ένας εκ των οποίων ο δικός μας, πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Κατά τη διάρκεια αυτής μπήκαμε σε αυτό, όπου καταθέσαμε στον υπουργό τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος τα οποία είναι που αφορούν την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου (4009) και των συμβουλίων ιδρύματος, την άρση του μέτρου των διαγραφών και των ορίων φοίτησης αλλά και την επαναπρόσληψη των απολυμένων και διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων υπάλληλων.

Το φοιτητικό κίνημα από το 2011 έχει δώσει μεγάλες μάχες  με μαζικές πορείες και καταλήψεις  για την απόσυρση  του νόμου 4009 , γι’ αυτό και μέχρι σήμερα, 4 χρόνια αργότερα δεν έχει εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου.

 

Γιατί όμως τόσος ντόρος για τον νόμο Διαμαντοπούλου ;

Ας εξετάσουμε μερικές πτυχές του νόμου και πως επηρεάζουν τους φοιτητές :

 

Διάσπαση πτυχίου:  Με την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων ουσιαστικά δρομολογείται  η διάλυση του ενιαίου πτυχίου που αποτελεί προϋπόθεση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα. Το πτυχίο αντικαθίσταται με έναν προσωπικό φάκελο προσόντων . Η λογική αυτή καλλιεργεί τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό μέσα στη σχολή και βάζει τους φοιτητές σε μια διαδικασία να κυνηγάνε  τις πιστωτικές μονάδες που χρειάζονται επιλέγοντας τα πιο δύσκολα μαθήματα και  συμμετέχοντας σε σεμινάρια κατάρτισης. Τελικά όσες μονάδες μαζέψει κανείς οι όροι με τους οποίους ατομικά θα διαπραγματεύεται με τον εργοδότη είναι χειρότεροι από αυτούς που διασφαλίζει το ενιαίο πτυχίο με την συλλογική κατοχύρωση των αποφοίτων.

Διαγραφές φοιτητών: Το όριο φοίτησης αποτελεί πτυχή και παλαιότερων νόμων εξαιτίας των οποίων το φοιτητικό κίνημα είχε βγει δυναμικά στο προσκήνιο. πως είναι παράλογο τη στιγμή που η φοίτηση μετά τα ν+2 έτη δεν κοστίζει τίποτα στο ίδρυμα, να μπαίνουν οι φοιτητές σε μια διαδικασία όπου αμφισβητείται η φοιτητική τους  ιδιότητα είτε επειδή ξεπέρασαν το όριο των ν+2 χρόνων είτε επειδή κόπηκαν 3 φορές σε ένα μάθημα είτε επειδή στοχοποιήθηκαν για κάποιο λόγο από το καθηγητικό σώμα.

 

Υποχρηματοδότηση: Η υποχρηματοδότηση είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα των ιδρυμάτων. Από την μεριά των καθεστωτικών παρατάξεων, των καθηγητών αλλά και την διοικητικών οργάνων του ιδρύματος απαντιέται με τις χορηγίες σε προγράμματα σπουδών, έδρες και έρευνα από επιχειρήσεις . Τα προγράμματα σπουδών που θα είναι εξειδικευμένα στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης συνδέονται άμεσα με την διάσπαση του πτυχίου και τις πιστωτικές μονάδες. Για να γίνει αυτό το Συμβούλιο του Ιδρύματος έχει αποφασίσει να συστήσει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΔΙΠ) –διάταξη του νόμου 4009- το οποίο θα φέρει το πλήρες ξεπούλημα των πόρων και της περιουσίας του ιδρύματος ακόμη και στο επίπεδο της φοιτητικής μέριμνας, όπου εργολαβίες θα αναλαμβάνουν την λειτουργία εστιών, σίτισης μεταφέροντας το κόστος στους φοιτητής. Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος της απλήρωτης εργασίας, αφού οι φοιτητές θα δουλεύουν τζάμπα με μόνο κέρδος κάποια συστατική επιστολή ή επιπλέον πιστωτικές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο που η ΔΑΠ σε συνέλευση χαιρέτισε την προσπάθεια αυτή από το Συμβούλιο Ιδρύματος.

Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης για εμάς δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης, των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών που συνδέονται με το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε. και την εξυπηρέτηση του χρέους εις βάρος των λαϊκών αναγκών σε παιδεία, υγεία, ενέργεια.

 

 

Τα παραπάνω αποτελούν κόκκινες γραμμές για το φοιτητικό κίνημα . Η απάντηση που πήραμε από τον υπουργό Παιδείας ότι για όλα χρειάζεται πολιτικό χρόνος και οι υποσχέσεις δεν μας αρκούν. Το «λεφτά δεν υπάρχουν» ενώ ταυτόχρονα πληρώνονται κανονικά οι δόσεις στους δανειστές με νέα κλοπή αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μας ακούγεται βερεσέ. Το φοιτητικό κίνημα δε θα αρκεστεί στην αναμονή και την αδράνεια. Θα κινητοποιούμαστε μέχρι οι δεσμεύσεις και τα αιτήματα μας να γίνουν πράξεις. Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης -που περνά μέσα από την άρνηση εξυπηρέτησης του χρέους- για τα ιδρύματα και τη μέριμνα ΤΩΡΑ!

 

logotyrvi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: