ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ. ΕΜΠ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3

17 Mar

Μετά τη νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Eurogroup, που ουσιαστικά πρόκειται για παράταση του μνημονίου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι στη συνέχιση της ασφυκτικής πολιτικής  της λιτότητας με μόνο αποκούμπι κάποιες “δημιουργικές ασάφειες” που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, δεδομένου ότι το γήπεδο που οι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε να παίξει είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει κάτι περισσότερο από δημιουργικές ασάφειες, κινήσεις εντυπωσιασμού άνευ περιεχομένου και μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς (Brussels Crew). Είναι η Ε.Ε., το ΔΝΤ, το δημοσιονομικό σύμφωνο, τα ασφυκτικά πλεονάσματα και το χρέος αυτό το γήπεδο που προσπαθούν να βάλουν το λαό  να πληρώσει για μια κρίση που δεν δημιούργησε.

Αυτή ακριβώς η επιλογή της κυβέρνησης, λειτουργώντας με προμετωπίδα το “ευρώ πάση θυσία” δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την πολιτική της για την παιδεία και το πανεπιστήμιο ειδικότερα. Οι επαναπρόσληψη των διοικητικών κι η κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου έγιναν γαργάρα, με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να μιλούν μόνο για κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, ενίσχυση της έρευνας μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων και το υπουργείο να προαναγγέλλει την επαναφορά των διαγραφέντων μέσω ατομικών συνεντεύξεων με τον καθένα χωρίς κάποια κουβέντα γενικά για τα όρια φοίτησης! Μία πολιτική πιστή στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. είναι λογικό να μην ακουμπά και τον πυρήνα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (Μπολόνια, Σύμφωνο Ε.Ε. για την Παιδεία 2020) γέννημα των οποίων είναι κι ο νόμος Διαμαντοπούλου. Οι ισοσκελισμένοι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί στα πλαίσια του δημοσιονομικού συμφώνου, η μη διαγραφή του χρέους κι η επαναφορά των αποθεματικών των πανεπιστημίων που κλάπηκαν μέσω του PSI δεν θα μπορούσαν παρά να διατηρήσουν το καθεστώς υποχρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ελλείψεις στην σίτιση και στέγαση των φοιτητών, τις υποδομές εργαστηρίων και προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες.

Ειδικότερα, μέσα στο ΕΜΠ η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κι η εφαρμογή του νόμου φαίνεται να ξετυλίγεται επιθετικά τόσο στο επίπεδο διάσπασης κι υποβάθμισης των πτυχίων με την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (ECTS) και τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών κι όλα αυτά με κρυφές διαδικασίες Συνελεύσεων Σχολών και μακρυά από τον φοιτητικό σύλλογο. Στην υποχρηματοδότηση που έχει επιβληθεί έρχεται να εισβάλλει κι η ίδρυση ΝΠΙΔ  -σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Ιδρύματος- που θα διαχειρίζεται και θα ξεπουλά την περιουσία του ΕΜΠ (έρευνα, υποδομές, ακαδημαϊκή λειτουργία, εργολαβίες, έδρες, πτυχία). Αυτές οι κατευθύνσεις εκ Βρυξελλών, επιβάλλονται με ευλάβεια τόσο από το Σ.Ι. του ιδρύματος όσο και τις επιμέρους κοσμητείες και την πρυτανεία κι ειδικότερα τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαικών Υποθέσεων Δ.Παπαντώνη. Το κάδρο έρχεται να συμπληρώσει η έλλειψη δωματίων για φοιτητές που έχουν ανάγκη από στέγαση, η ανάγκη για δωρεάν σίτιση κι οι ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών.

Το φοιτητικό κίνημα δεν έχει την επιλογή να μείνει αδρανές και να περιμένει από την στιγμή που οι ανάγκες των φοιτητών παραμένουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ επιτακτικές. Με δεδομένο ότι κι οι όποιες παραχωρήσεις της εκάστοτε κυβέρνησης αποτελούν κεκτημένο των αγώνων του φοιτητικού κινήματος, πρέπει να βγούμε ξανά στο δρόμο του αγώνα για να διεκδικήσουμε το σύνολο των αναγκών μας ενάντια σε λογικές συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση και το υπουργείο και εν τέλει ενσωμάτωσης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3 ΩΡΑ 12.30 ΑΜΦ.Αlogotyrvi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: