ΓΙΑ ΤO ZHTHMA ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

30 Nov

                                           

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει η προσπάθεια από τις κοσμητείες σε μία σειρά σχολές του ΕΜΠ για εισαγωγή πιστωτικών μονάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχολή των πολιτικών μηχανικών , όπου ο κοσμήτορας τους κάλεσε συνέλευση τμήματος, χωρίς καμία ενημέρωση των φοιτητών -προφανώς- και προσπάθησε να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες τις πιστωτικές μονάδες . Kάτι τέτοιο φαίνεται να πάει να γίνει και στη σχολή μας!

Τι είναι όμως οι πιστωτικές μονάδες και τι αλλάζει στο πτυχίο μας ;

Μέχρι στιγμής οι απόφοιτοι της ίδιας σχολής είχαν το ίδιο πτυχίο ανεξάρτητα των
κατευθύνσεων που είχαν πάρει, το βαθμό με τον οποίο τελείωσαν την σχολή, ή τον χρόνο που έκαναν να την τελειώσουν. Αυτό έδινε την δυνατότητα στους αποφοίτους να ορίζονται ως κλάδος και άρα να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Το πτυχίο για παράδειγμα του μηχανολόγου μηχανικού είναι σήμερα 5ετές και ενιαίο έτσι οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα να μπορούν να κατοχυρώνονται συλλογικά για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα να έχουν σύμβαση με κατώτερο μισθό κ.ο.κ..

Σύμφωνα όμως με τον οργανισμό του ΕΜΠ προβλέπεται ότι πλέον θα υπάρχουν 2 κύκλοι σπουδών . Ο πρώτος κύκλος σπουδών θα είναι 3 χρόνια (κορμός/Bachelor) και ο δεύτερος 2 (κατευθύνσεις/master). Παράλληλα το γνωστικό αντικείμενο διασπάται (ουσιαστικά ανά κατεύθυνση διαφορετική βεβαίωση σπουδών) με τον φοιτητή τελικά να αποφοιτά με άθροισμα επιμέρους μαθημάτων και καμία εποπτεία επί του γνωστικού αντικειμένου. Αντί για πτυχίο λοιπόν οι φοιτητές παίρνουν μία πιστοποίηση σπουδών κατά την οποία κάθε περασμένο μάθημα αντιστοιχίζεται σε πιστωτικές μονάδες (60 μονάδες το ακαδημαϊκό έτος, ουσιαστικά δηλαδή 180 μονάδες ο πρώτος κύκλος σπουδών, που είναι και το ελάχιστο για να θεωρηθεί κανείς πτυχιούχος, και 120 ο δεύτερος) επιπλέον οι φοιτητές θα μπορούν να συλλέξουν έξτρα πιστωτικές μονάδες παρακολουθώντας σεμινάρια (σύντομους κύκλους σπουδών 1-2 χρόνια).Αυτό θα οδηγήσει τους φοιτητές στην συλλογή πιστωτικών μονάδων όλη τους την ζωή. Αντί για ενιαίο πτυχίο θα έχουν έναν ατομικό φάκελο προσόντων τον οποίον θα καλούνται να γεμίζουν με χαρτιά και θα είναι το μόνο εργαλείο διαπραγμάτευσης τους με τον εργοδότη με τον οποίο θα διαπραγματεύονται ατομικά χωρίς σύμβαση εργασίας χωρίς συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Άρα για να είναι ανταγωνιστικοί θα πρέπει να έχουν περισσότερες πιστωτικές μονάδες και να προσφέρονται με τον μικρότερο δυνατό μισθό γιατί αν δεν το κάνουν ο εργοδότης μπορεί απλά να τους πει ότι περιμένουν και άλλοι στην ουρά. Όχι και η καλύτερη προοπτική για έναν απόφοιτο σε καιρούς που η ανεργία στους νέους αγγίζει το 65%.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε κίνηση κάνουν πρυτάνεις και κοσμήτορες για υποβάθμιση του πτυχίου μας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Όταν προσπαθούν να μας διαγράψουν το μέλλον και να μας κάνουν γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης, αυτό δεν αφορά μόνο τους αντιπροσώπους των παρατάξεων αλλά το σύνολο των φοιτητών. Για αυτό το λόγο είναι ζήτημα και καθήκον όλου του φοιτητικού συλλόγου ,να υλοποιήσει την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης, με μαζική παρουσία στη συνέλευση τμήματος της Δευτέρας ώστε οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

-Όλοι στη συνέλευση τμήματος την Δευτέρα στις 9.00π.μ και μπλοκάρισμα κάθε προσπάθειας εισαγωγής πιστωτικών μονάδων

logo tyrvi-tel

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: