Κάλεσμα για την Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου την Τρίτη 21/10

16 Oct

Για μια ακόμα χρονιά το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο του υπουργείου το οποίο από τα τέλη του Αυγούστου κιόλας ανακοίνωσε 120.000 διαγραφές φοιτητών. Ταυτόχρονα μέσα από τις αντιδημοκρατικά εκλεγμένες νέες πρυτανικές αρχές, επιδιώκει την ψήφιση των Οργανισμών σε κάθε ίδρυμα οι οποίοι έρχονται να διαλύσουν κάθε δικαίωμα σε δωρεάν σπουδές και επαγγελματική/εργασιακή κατοχύρωση ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να διαλύει τα ιδρύματα μέσω της υποχρηματοδότησης αλλά και των κενών που άφησαν οι απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων.

Όσον αφορά τις διαγραφές, πρόκειται για ένα μέτρο με το οποίο ουσιαστικά οι φοιτητές θα διαγράφονται στα ν+2 έτη φοίτησης όπως ορίζει ο νόμος Διαμαντοπούλου. Η εφαρμογή του νόμου ξεκινάει από αυτούς που αποκαλεί το υπουργείο ”λιμνάζοντες” αλλά ουσιαστικά αυτή είναι μόνο η πρώτη μεταβατική διάταξη του νόμου η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του ν+2 στους εισαχθέντες του 2012 και μετά! Αν αναλογιστούμε την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση στις οικογένειες των περισσοτέρων φοιτητών, φαίνεται ότι με αυτό το μέτρο πολλοί θα αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε γιατί εργάζονται είτε γιατί μένουν μακρυά από την πόλη που σπουδάζουν. Ταυτόχρονα οι διαγραφές έρχονται να νομιμοποιήσουν και μία κατάσταση απόλυτης εντατικοποίησης η οποία δημιουργείται και σε συνδυασμό με την εισαγωγή διατάξεων όπως το όριο δήλωσης μαθημάτων, οι αλυσίδες μαθημάτων κ.α. που προβλέπονται μεταξύ άλλων στους Οργανισμούς.

Οι Οργανισμοί αποτελούν τον πυρήνα εφαρμογής σε κάθε ίδρυμα του αντιδραστικού νόμου Διαμαντοπούλου. Μέσα σε αυτόν προβλέπονται μεταξύ άλλων:

η εισαγωγή φοιτητικών δανείων, ανταποδοτικής εργασίας και διδάκτρων.

Το ξεπούλημα των ιδρυμάτων τόσο μέσα από την παραχώρηση εργολαβιών στη σίτιση, τη στέγαση, την καθαριότητα που έχουν άμεσο αντίκτυπό στο δικαίωμά μας για δωρεάν σίτιση και στέγαση αλλά και μέσα από το ξεπούλημα της ίδιας της ακαδημαϊκής λειτουργίας μέσω χορηγιών ιδιωτών με το οποίο υποβαθμίζονται και διαλύονται τα πτυχία μας.

διάσπαση του πτυχίου και υποβάθμισή του

εισαγωγή του απαραίτητου πειθαρχικού πλαισίου για την “πάταξη” όσων αντιστέκονται σε όλα τα παραπάνω, στρώνοντας τον δρόμο και για την ποινικοποίηση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος και των διεκδικήσεών του

Ταυτόχρονα στο ΕΜΠ αυτή τη στιγμή προκύπτουν πολλά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας ως φοιτητές και το μέλλον μας ως εργαζόμενοι:

– Στη λογική που βάζουν κι οι ίδιοι οι Οργανισμοί, μέσα από τις Συνελεύσεις Τμημάτων (συνελεύσεις των καθηγητών ανά σχολή δηλαδή) προωθούνται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών στην βάση των εξωτερικών αξιολογήσεων οι οποίες γίνονται με άξονα την εφαρμογή του νόμου που μεταξύ άλλων στους Μηχανολόγους προτείνουν την διάσπαση του πτυχίου σε 3+2. Επιδιώκεται η συρρίκνωση του πτυχίου κι η αντιστοίχισή του με τις πιστωτικές μονάδες όπως ορίζεται και από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση. Τι σημαίνει αυτό όμως; Σημαίνει 3χρονα πτυχία με πολύ λιγότερα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα απ’ ότι σήμερα και 2χρονα master επί πληρωμή! Τα κουρελιασμένα αυτά πτυχία θα πρέπει να τα μπαλώνουμε με επί πληρωμή σεμινάρια και προγράμματα δια βίου μάθησης κι επανακατάρτισης. Ας σημειώσουμε εδώ πως οι αλλαγές αυτές συνδέονται και με τις αλλαγές στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας)  στα δικαιώματα των μηχανικών.

– Η σίτιση στο ΕΜΠ έχει ανατεθεί σε εργολαβία η οποία αμείβεται με 2.000.000 ευρώ το χρόνο βγάζοντας τεράστιο κέρδος και με άθλιες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και χωρίς να παρέχεται δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Είναι άμεση κι αυτονόητη ανάγκη και δικαίωμα όλων μας η δωρεάν σίτισή μας.

Την ίδια στιγμή στις εστίες του ΕΜΠ δίνονται μόνο 40 θέσεις όταν μόνο από το ΕΜΠ οι αιτήσεις είναι ήδη 80. Η παροχή εστίας για όλους τους φοιτητές που έχουν ανάγκη είναι καθοριστική για την δυνατότητα των συναδέλφων μας να σπουδάσουν.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο, διάλυσης του δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα μάλιστα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα σχέδιο το οποίο μας πετάει έξω από τις σχολές, μας στερεί κάθε δικαίωμα σε σπουδές αλλά και εργασιακό μέλλον με αξιοπρέπεια. Αυτό το παρόν αλλά και το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν, δεν μπορεί παρά να ανατραπεί. Με όχημα τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους, τα όργανα αυτά  με τα οποία διεκδικούμε κι υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα διακαιώματά μας, να οργανώσουμε τους δικούς μας αγώνες μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές Γενικές Συνελεύσεις  ενάντια στις επιδιώξεις τους.

Ενάντια στη φτώχεια, την μετανάστευση, την ανεργία και την υποταγή να διεκδικήσουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη για να σπουδάσουμε και να εργαστούμε με αξιοπρέπεια.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων την Τρίτη 21/10 ώρα 12.00 στο αμφ.Α!logotyrvi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: