Η Καταστολή, όργανο επιβολής των πολιτικών εξαθλίωσης του λαού

10 Apr

 

Τα γεγονότα που έχουν εκτυλιχτεί το τελευταίο διάστημα στην ΑΣΟΕΕ με το κυνήγι μεταναστών μικροπωλητών, την ρίψη δακρυγόνων-κρότου λάμψης μέσα στο ίδρυμα αλλά και την σύλληψη μεταναστών και φοιτητών παράλληλα με την καταδικαστική απόφαση 23 μηνών φυλάκισης για τους απεργούς Χαλυβουργούς, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και του κράτους ως απαραίτητο εργαλείο επιβολής των πολιτικών της εξαθλίωσης, της διάλυσης κάθε δημόσιας παροχής παιδείας, υγείας.

Μαζί με το ξέσπασμα της κρίσης, την ψήφιση μνημονίων αλλά και συνολικότερα την εφαρμογή πολιτικών φτωχοποίησης του λαού παρατηρείται η παράλληλη εγκαθίδρυση ενός κράτους “έκτακτης ανάγκης” που λαμβάνει όμως όλο και πιο μόνιμα κι αυταρχικά χαρακτηριστικά. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται τόσο στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας (τοποθέτηση τραπεζίτη στην πρωθυπουργία, οριακές κυβερνητικές συνεργασίες, εφαρμογή νόμων με κοινές υπουργικές αποφάσεις χωρίς καν να περνούν από τη βουλή κ.α.) αλλά ακόμα πιο έντονα εμφανίζεται στο επίπεδο της κρατικής καταστολής.

 

Αυτή η τάση κρατικού αυταρχισμού φάνηκε ήδη από τον Δεκέμβρη του 2008 -όπου πρώτη φορά εμφανίστηκαν Χρυσαυγίτες να χτυπούν μαζί με τα ΜΑΤ τους διαδηλωτές-, ενώ έγινε πλέον καταφανής με τους τόνους χημικών, το ξύλο, τις προσαγωγές, τις συλλήψεις και τους βασανισμούς που ακολούθησαν με την εφαρμογή των μνημονίων και την συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τις δημόσιες παροχές κτλ. Όσο φυσικά η επίθεση στον κόσμο της εργασίας συνεχίζεται με τις διαθεσιμότητες/απολύσεις, την ανεργία, τα χαράτσια, τους πλειστηριασμούς, την διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας ο αυταρχισμός γίνεται όλο και πιο έντονος. Από την επιστράτευση των καθηγητών, το κλείσιμο της ΕΡΤ και την εκκένωση του ραδιομεγάρου από τα ΜΑΤ, το ξύλο στις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών, την δολοφονία των μεταναστών στο Φαρμακονήσι από το λιμενικό και τους βασανισμούς αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ μέχρι και την καταστολή αντι-ΕΕ πορειών, τον τραμπουκισμό και τις συλλήψεις μεταναστών μικροπωλητών στην ΑΣΟΕΕ αλλά και την καταδίκη των απεργών Χαλυβουργών.

 

Η ένταση της καταστολής κι η αυταρχικότητα της κυβέρνησης είναι απαραίτητα εργαλεία για την επιβολή των βάρβαρων πολιτικών τους. Είναι κρίσιμο για της ανάγκες της διασφάλισης των κερδών του κεφαλαίου να καταστέλλεται κάθε φωνή αντίστασης. Οι απεργοί να επιστρατεύονται και να καταδικάζονται όπως στην περίπτωση των Χαλυβουργών, οι διαδηλωτές να τρώνε ξύλο και να τους τραβάνε στα αστυνομικά τμήματα και τους μετανάστες να βιώνουν την τρομοκρατία τόσο από μπάτσους όσο κι από φασίστες που τους δολοφονούν με την ανοχή πάντα και την συγκάλυψη των πρώτων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μέσα στην αστυνομία και ειδικά σε σώματα όπως ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ έχουν μαζέψει το κάθε λογής φασιστοειδές που το ξαμολάνε για να καταστείλει με μανία το λαϊκό κίνημα. Ούτε φυσικά έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση πως η δικαστική εξουσία δεν είναι αδιάβλητη αλλά αντίθετα εξ αρχής στελεχωμένη κι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο που να διώκει και να καταδικάζει τους αγωνιστές, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Χρυσή Αυγή.

Έχει δημιουργηθεί λοιπόν μία κατάσταση όπου κράτος και παρακράτος -χωρίς να είναι πάντα ευδιάκριτος ο διαχωρισμός…- τρομοκρατούν, δολοφονούν και καταστέλλουν όσους αντιστέκονται στις πολιτικές της εξαθλίωσης που επιβάλλουν. Προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται να κάνουν ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί και το “στρατηγείο” των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης.

 

 

 

 

Αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον χώρο της 3βάθμιας εκπαίδευσης. Όταν η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει με κάθε τρόπο την μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ διαλύοντας κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας, διαλύοντας τα πτυχία και την εργασιακή προοπτική των φοιτητών ενώ παράλληλα τους πετάει έξω από τις σχολές τους διαγράφοντας τους, δεν θα μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά χωρίς την επιβολή ενός καθεστώτος τρομοκρατίας εντός των ιδρυμάτων. Ένα καθεστώς το οποίο προωθεί και η ΔΑΠ, παράταξη της ΝΔ στα πανεπιστήμια, με τις προτάσεις της για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η κατάργηση του ασύλου από τον νόμο 4009 άνοιξε το δρόμο ώστε να μπορεί η αστυνομία να μπαίνει στα πανεπιστήμια όπως συμβαίνει στην ΑΣΟΕΕ, όπως συνέβη και στο Πολυτεχνείο της Πατησίων το καλοκαίρι κι όπως απείλησε ο υπουργός να γίνει όταν οι διοικητικοί απεργούσαν ενάντια στις απολύσεις. Ο ίδιος νόμος εισάγει διατάξεις αυστηρότατων πειθαρχικών κυρώσεων για τους φοιτητές σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν κάποιου είδους διαμαρτυρία, οι οποίες και εξειδικεύονται στους εσωτερικούς κανονισμούς που θέλουν να περάσουν στα ιδρύματα.

Σε μία τέτοια κατάσταση λοιπόν, που ο αντίπαλος χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για να επιβάλλει τις πολιτικές του, η απάντηση πρέπει να είναι δυναμική και συλλογική. Να μην ανεχτούμε την τρομοκρατία που μας επιβάλλουν, να διεκδικήσουμε μαχητικά κι ανυποχώρητα το δικαίωμά μας σε μια καλύτερη ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση με δημοκρατία, πραγματικά δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία και παιδεία. Ως φοιτητικοί σύλλογοι να μην επιλέξουμε την σιωπή και την αδράνεια, τον επιβιωτισμό και τον ατομισμό αλλά την συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας κι ενός μέλλοντος που μας ανήκει και δεν πρόκειται να το χαρίσουμε σε κανέναν!

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: