ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

10 Apr

Μετά το τέλος των πολύμηνων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και τρόικας , χαρακτηριστική είναι η ρητορεία περί αναπτυξης και το ‘πανηγύρι’ που ακολούθησε για το πρωτογενές πλεόνασμα, την έξοδο στις αγορές και για την επιβεβαίωση του “successstory” . Η πραγματικότητα όμως ουδεμία επαφή έχει με αυτό που περιγράφουν! Η συγκυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο ,και με μία σειρά μέτρων που επέβαλε μέσω αυτού ,επικυρώνει ουσιαστικά την διαιώνιση μίας κατάστασης λιτότητας, ανεργίας και εξαθλίωσης , συνεχίζοντας  έτσι με ακόμα πιο σκληρούς όρους την επίθεση στο λαο.

Πιο αναλυτικά οι βασικές κατευθύνσεις αυτής της νέας συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας είναι:

1)Απελευθέρωση της λειτουργίας των Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης , ένας τύπος σύγχρονου σκλαβοπάζαρου για ενοικίαση εργαζομένων, εντείνοντας μία κατάσταση εργασιακής περιπλάνησης και το καθεστός της επισφάλειας καταργώντας μία σειρά εργασιακών δικαιωμάτων.Παράλληλα με αυτό ,ο βασικός μισθος απογυμνώνεται από οποιαδήποτε επιδόματα ενώ περικόπτονται για τους άνεργους επιδόματα μητρότητας ,ασθένειας και μειώνοντας κατά 50% τις αμοιβές για  προυπηρεσία.

2)Επίσπευση των κατασχέσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μείωση του ορίου προστασίας για χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων,γεγονός που επηρεάζει ιδιαίτερα τον κλάδο των μηχανικών δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ , με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να απειλούνται με κατασχέσεις.

3)¨Απελευθερώσεις¨ σε τομείς που κυριαρχούν τα μικρομάγαζα ( π.χ. φάρμακα) που οδηγούν σε νέα λουκέτα και συγκέντρωση του συνόλου της οικνομικής δραστηριότητας στα χέρια των μεγάλων ομίλων συμπιέζοντας βίαια προς τα κάτω μία και παράλληλα οξύνωντας το χάσμα μετααξύ του κεφαλαίου.

4)Εξίσωση των πτυχίων των αρχιτεκτόνων , των πολιτικών μηχανικών και των τοπογράφων με τριετή πτυχία από ιδιωτικά κολλέγια και ΚΕΣ .Μέσα από αυτή την αλλαγή η αξία των πτυχίων των Πολυτεχνικών σχολών ισοπεδώνεται, όπως και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ ενισχύεται η κατεύθυνση επιβολής σειράς «πιστοποιήσεων» και εξεταστικών φραγμών. Η κατεύθυνση αυτή αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα και για την κατηγορία των Μηχανολόγων.Οι νομοθετικές αλλαγές αφορούν ουσιαστικά στην κατάργηση της επαγγελματικής κατηγορίαςτου διπλωματούχου μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου, καθώς και τη δυνατότητα οποιασδήποτε κατηγορίας μηχανικών να σχεδιάζουν, να εκπονούν και να συντηρούν ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις με κατάλληλη πιστοποίηση. Αυτό έχει ως αντίκτυπο:

  • Δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο μεταξύ των μηχανικών που έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη οικονομική εκμετάλλευση μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών μηχανολόγων μηχανικών.
  • Η εργασία από δικαίωμα γίνεται ευκαιρία προς κατάκτηση μέσα και από την εισαγωγή όλο και περισσότερων πιστοποιήσεων, φραγμών, εξετάσεων για τα οποία κόστος και χρόνο επωμίζονται οι εργαζόμενοι μηχανικοί.
  • Ο κατακερματισμένος «πιστοποιημένος» μηχανικός με «προσόντα», μπορεί να προβάλει σαφώς πιο δύσκολα συλλογικές διεκδικήσεις σε σχέση με έναν ισχυρό κλάδο μηχανολόγου μηχανικού.

Σε αυτήν την βάση , τουλάχιστον, απαραίτητο  είναι το νεολαιίστικο κίνημα να βγει στο προσκήνιο μαζί με τον πληττόμενα λαό , ώστε να διαγράψει μια και καλή εκείνες τις πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Για να μην γίνουμε η γενιά της ανεργίας , της εξαθλίωσης και της μετανάστευσης να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο,μέσα από τους συλλογικούς αγώνες ανατρέποντας τις πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ που μας εξαθλιώνουν και μας καταστρέφουν την ελπίδα!Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: