ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ !

6 Apr

 Και ξαφνικά… διαγραφές φοιτητών! Οργή προκαλεί το θράσος της κυβέρνησης και του υπουργείου να ανακοινώνουν 180.000 διαγραφές φοιτητών, τη στιγμή, που έχουν διαμορφώσει ένα τοπίο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπου δεν μπορούμε να σπουδάσουμε!

«Είναι θέμα τάξεως και ένα ζήτημα που έχει να κάνει και με το κόστος για το φορολογούμενο πολίτη» δήλωσε ο Αρβανιτόπουλος. Ξέχασε μάλλον ότι εδώ και χρόνια στερείται –κακώς- το δικαίωμα για πάσο, σίτιση, στέγαση για τους φοιτητές πέρα των ν+2 χρόνων. Άρα το μόνο που κοστίζουν στο πανεπιστήμιο είναι οι κόλλες της εξεταστικής.

Όσον αφορά το  ζήτημα ‘’περι τάξεως’’,  και πάλι διαψεύδεται από την τωρινή συγκυρία. Οι φοιτητές παίρνουν πιο γρήγορα πτυχίο, αλλά μετά τι? Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ανεργία 65% στους νέους, στους μηχανικούς μάλιστα 30%. Είναι τάξη η ουρά του ΟΑΕΔ ή η ουρά για μετανάστευση των αποφοίτων? Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αν τιμωρηθεί μέσω της διαγραφής όποιος δε βιάστηκε  να τελειώσει είτε επειδή αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο του σε κάτι άλλο εκτός από τα μαθήματα είτε έβαλε σε δεύτερο πλάνο τη σχολή του για οικονομικούς λόγους: όλο και περισσότεροι φοιτητές υποχρεώνονται να αφήσουν μαθήματα ή ακόμα και εξεταστικές επειδή είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν ·  άλλοι επειδή δε βρίσκουν δωμάτια σε φοιτητικές εστίες μένουν στις πόλεις τους και κατεβαίνουν στη σχολή τους μόνο για την εξεταστική.

Φυσικά οι διαγραφές δεν ήρθαν από το πουθενά. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας το χνάρι της ΕΕ για τα πανεπιστήμια συνεχίζει την προσπάθεια εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Μάλιστα οι διαγραφές αποτελούν έναν από τους στόχους του Εσωτερικού Κανονισμού που έχει ψηφιστεί από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά επιπλέον στρώνει το δρόμο και σε κάποιους άλλους.

 Πρώτα απ’ όλα για δίδακτρα σε όσους ξεπερνούν σε πρώτη φάση τα ν+2 και μετέπειτα τα ν χρόνια φοίτησης. Όπως επίσης και στην αναγνώριση διετών-τριετών ιδιωτικών κύκλων σπουδών ως ισότιμων με των πανεπιστημίων. Πριν από λίγες μέρες άλλωστε, ψηφίστηκε από το Πολυνομοσχέδιο η εξίσωση του πτυχίου των Πολιτικών Μηχανικών, των Αρχιτεκτόνων και των Τοπογράφων με αυτά των κολλεγίων.

 Έχοντας ‘κατοχύρωσει’ να στερήσει από το φοιτητή τη βασικότερη εκ των επιδιώξεών του από το πανεπιστήμιο, τη λήψη πτυχίου, λόγω ορίου στα χρόνια φοίτησης, ανοίγει το δρόμο για τη χρήση του εργαλείου των διαγραφών και για πειθαρχικά ζητήματα, όπως θα κρίνει το αρμόδιο όργανο του ιδρύματος, κάτι που στοχεύει στο να  καταστείλει την αγωνιστική φυσιογνωμία του φοιτητικού κινήματος, το οποίο έχει βγει με μαχητικούς και ανατρεπτικούς αγώνες διαρκείας, σε κάθε φάση της επίθεσης για σειρά ετών, και στην παραγωγή αυριανών εργαζομένων με πολύ πιο πειθαρχημένα χαρακτηριστικά.

Απέναντι σε αυτά, μας έχουν ήδη απαντήσει τα «ανεξάρτητα» ΜΜΕ : «Μα δεν υπάρχει πρόβλημα που σπουδάζει κάποιος 7 και οχτώ χρόνια;». Για μας, πρόβλημα υπάρχει όταν όλο και περισσότεροι  από εμάς εργάζονται και αυξάνονται τα μαθήματα με υποχρεωτικές εργασίες για να δώσεις τελική εξέταση. Πρόβλημα υπάρχει όταν είναι μαρτύριο για οικογένειες από την επαρχία να στείλουν τα παιδιά τους στην Αθήνα, ή οπουδήποτε αλλού. Πρόβλημα υπάρχει όταν ποινικοποιείται ο ελεύθερος χρόνος και θεωρείται «τεμπελιά» να έχουμε ασχολίες πέρα από το διάβασμα. Έτσι αποδεικνύεται ότι ο αγώνας ενάντια στις διαγραφές δεν αφορά απλά τους συναδέλφους μας από μεγαλύτερα έτη αλλά είναι υπόθεση όλων όσων δυσκολεύονται να σπουδάσουν, είναι θέμα της πλειοψηφίας μέσα στις σχολές που έχει ανάγκη δωρεάν σπουδές για όλους.

Την  Παρασκευή 7/3 πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτυρήθηκαν στη σύνοδο πρυτάνεων στο Χαροκόπειο, κόντρα στις διαγραφές φοιτητών δείχνοντας το δρόμο: Κανένας πρύτανης, καμία σύγκλητος, κανένα τμήμα να μην  τολμήσει  να   αποφασίσει   τη   διαγραφή   κανενός  φοιτητή.   Δε θα κάτσουμε να συζητήσουν για μεταβατικές διατάξεις για να μη διαγραφούν κάποιοι σήμερα, αλλά να διαγραφούν οι αυριανοί. “Αιώνιοι” και μη “αιώνιοι” να αγωνιστούμε για να μην   διαγραφεί   ποτέ   κανείς.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχολές ανοίγει για το φοιτητικό κίνημα δύο δρόμους: ή  θα δεχθούμε να τρέχουμε από μάθημα σε μάθημα σε ένα πανεπιστήμιο εξεταστικό κάτεργο, με συγγράμματα που θα πληρώνουμε απ’ την τσέπη μας και την ίδια στιγμή θα κοιτάμε καχύποπτα το διπλανό μας μήπως είναι «αιώνιος», Ή θα επιβάλλουμε την ανάγκη μας, να μπορούμε να σπουδάσουμε με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, χωρίς να δίνουμε ούτε 1 ευρώ! Ή θα αποδεχθούμε το πανεπιστήμιο να λειτουργεί με τα κριτήρια της αγοράς, με δίδακτρα, διάσπαση πτυχίων, διαγραφές ή θα ορθώσουμε τείχος αντίστασης στις προωθούμενες από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις πολιτικές! Ή συνολικά θα αποδεχθούμε την υποτίμηση των ζωών μας και θα οδηγηθούμε σε ένα μέλλον ανεργίας και ελαστικής εργασίας με μπόνους την τρομοκρατία από το αφεντικό μας ή θα ανατρέψουμε το παρόν και μέλλον, που μας ετοιμάζουν και θα χτίσουμε ένα άλλο μέλλον, στα μέτρα των αναγκών μας!

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ!

logo tyrvi-tel

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: