Κάλεσμα για τη ΓΣ Μηχανολόγων Μηχανικών την Τρίτη 18/2

13 Feb

Το καθεστώς που επικρατεί με τις εργολαβίες τόσο στο ΕΜΠ όσο και στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας είναι λίγο πολύ γνωστό. Η σίτιση, η στέγαση, η καθαριότητα παραχωρούνται σε ιδιώτες με υπέρογκες χρηματοδοτήσεις προς αυτούς των οποίων το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες των φοιτητών. Αυτή η κατάσταση τείνει να διευρυνθεί και σε άλλες λειτουργίες του ιδρύματος μέσα κι από την ίδρυση ΝΠΙΔ(Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) που θα διαχειρίζεται την περιουσία του ιδρύματος, τις χορηγίες, τις εργολαβίες (ΣΔΙΤ-Συμπράξεις Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα), τα κονδύλια της έρευνας, των συγγραμμάτων κ.α., όπως άλλωστε προβλέπει κι ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και έρχονται να εφαρμόσουν πλέον θεσμικά οι οργανισμοί-εσωτερικοί κανονισμοί.

Πιο συγκεκριμένα στο ΕΜΠ, όσον αφορά τουλάχιστον το ζήτημα της σίτισης, η υπέρογκη χρηματοδότηση του εργολάβου έρχεται σε αντιδιαστολή με την ποιότητα του φαγητού, με τις μισθολογικές συνθήκες των εργαζομένων στη λέσχη και με τον αποκλεισμό φοιτητών από την δωρεάν σίτιση αλλά και την γενικότερη υποχρηματοδότηση που επικρατεί στο ΕΜΠ σε σχολές, εργαστήρια, βιβλία, παροχές κτλ. Τα ποσά είναι χαρακτηριστικά: οι ΑΦΟΙ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ Α.Ε. που έχουν αναλάβει την εργολαβία αποζημιώνονται πάγια για κάθε κάρτα σίτισης που έχει εκδοθεί στο ΕΜΠ με 1,8 ευρώ (2 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ) για κάθε ημέρα λειτουργίας του εστιατορίου. Με τις ημέρες λειτουργίας του εστιατορίου να είναι κοντά στις 300 το χρόνο και των αριθμό των καρτών σίτισης που εκδίδονται κάθε χρόνο να αγγίζει τις 2000, το ποσό που εισπράττει ο εργολάβος είναι πάνω από 2.000.000 στα δύο χρόνια της σύμβασης. Κι όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν το φέσι των 2,50 που καλούνται να πληρώσουν όσοι φοιτητές δεν έχουν κάρτα σίτισης.

Για μας ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να συντηρούν τους νέους που σπουδάζουν στην ίδια πόλη, πολλώ δε μάλλον αυτούς που σπουδάζουν σε διαφορετική, είναι δυσβάσταχτο να ξοδεύουν για τη διατροφή τους σε καθημερινή βάση. Σε αυτά τα πλαίσια η δωρεάν σίτιση δεν μπορεί να θεωρηθεί πολυτέλεια ούτε να παραχωρούνται οι λέσχες σίτισης σε εργολάβους, λειτουργώντας ως επιχειρήσεις, μετακυλίοντας έτσι το κόστος σπουδών στους ίδιους τους φοιτητές.

Εν τέλει, μάλλον, αυτή η διεκδίκηση κρίνεται αυτονόητη ως αναφαίρετο δικαίωμά μας. Το ζήτημα πλέον είναι πώς ο σύλλογος θα ενημερωθεί διεξοδικά για αυτό το ζήτημα και θα κληθεί να πάρει απόφαση μέσα από το δημοκρατικότερο όργανο που διαθέτει, τη γενική του συνέλευση. Απόφαση που μας έχει δείξει και στο παρελθόν (π.χ. περίπτωση συγγραμμάτων) και τη δύναμη που έχει και κυρίως ότι μέσα από το άνοιγμα στο σύνολο του συλλόγου καταφέρνει να εμπλέξει όλο το φοιτητικό σύλλογο. Αν θέλουμε λοιπόν, να εξασφαλίσουμε την δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών, την στέγαση όσων δικαιούνται και δεν τους παρέχεται αλλά και την συνολική ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που μας πετάει έξω από τα πανεπιστήμια και μας διαλύει τα πτυχία ο δρόμος είναι ένας: Συλλογικοί, μαχητικοί κι ανυποχώρητοι αγώνες μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους και τις γενικές τους συνελεύσεις.

Όλοι/Όλες στην Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου την Τρίτη 18/2 ώρα 12.30 αμφ.Α

logo tyrvi-tel

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: