Κατάκτηση της Δωρεάν Σίτισης για Όλους τους Φοιτητές από τους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΜΠ

4 Feb

Το καθεστώς που επικρατεί με τις εργολαβίες τόσο στο ΕΜΠ όσο και στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας είναι λίγο πολύ γνωστό. Η σίτιση, η στέγαση, η καθαριότητα παραχωρούνται σε ιδιώτες με υπέρογκες χρηματοδοτήσεις προς αυτούς των οποίων το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες των φοιτητών. Αυτή η κατάσταση τείνει να διευρυνθεί και σε άλλες λειτουργίες του ιδρύματος μέσα κι από την ίδρυση ΝΠΙΔ(Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) που θα διαχειρίζεται την περιουσία του ιδρύματος, τις χορηγίες, τις εργολαβίες (ΣΔΙΤ-Συμπράξεις Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα), τα κονδύλια της έρευνας, των συγγραμμάτων κ.α., όπως άλλωστε προβλέπει κι ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και έρχονται να εφαρμόσουν πλέον θεσμικά οι οργανισμοί-εσωτερικοί κανονισμοί.

Πιο συγκεκριμένα στο ΕΜΠ, όσον αφορά τουλάχιστον το ζήτημα της σίτισης, η υπέρογκη χρηματοδότηση του εργολάβου έρχεται σε αντιδιαστολή με την ποιότητα του φαγητού, με τον αποκλεισμό φοιτητών από την δωρεάν σίτιση αλλά και την γενικότερη υποχρηματοδότηση που επικρατεί στο ΕΜΠ σε σχολές, εργαστήρια, βιβλία, παροχές κτλ. Τα ποσά είναι χαρακτηριστικά: οι ΑΦΟΙ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ Α.Ε. που έχουν αναλάβει την εργολαβία αποζημιώνονται πάγια για κάθε κάρτα σίτισης που έχει εκδοθεί στο ΕΜΠ με 1,8 ευρώ (2 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ) για κάθε ημέρα λειτουργίας του εστιατορίου. Με τις ημέρες λειτουργίας του εστιατορίου να είναι κοντά στις 300 το χρόνο και των αριθμό των καρτών σίτισης που εκδίδονται κάθε χρόνο να αγγίζει τις 2000, το ποσό που εισπράττει ο εργολάβος είναι πάνω από 2.000.000 στα δύο χρόνια της σύμβασης. Κι όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν το φέσι των 2,50 που καλούνται να πληρώσουν όσοι φοιτητές δεν έχουν κάρτα σίτισης!

Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ που πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από σχετική απόφαση, προχώρησαν σε κινητοποίηση την Παρασκευή 31/1 στο εστιατόριο του Πολυτεχνείου. Εκεί λοιπόν εξασφάλισαν ότι όλοι οι φοιτητές του ΕΜΠ θα σιτίζονται με την επίδειξη και μόνο του φοιτητικού τους πάσου ή της βεβαίωσης εγγραφής τους στη σχολή. Αυτή η κατάκτηση των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ αποτελεί άλλο ένα δείγμα ότι οι συλλογικοί αγώνες και διεκδικήσεις μπορούν να επιφέρουν πραγματικά αποτελέσματα. Σε ένα καθεστώς συνεχούς ελέγχου που επικρατούσε στο εστιατόριο και ο εξαναγκασμός πληρωμής των 2,5 ευρώ σε όποιον φοιτητή δεν είχε κάρτα σίτισης αποδεικνύει ότι  η κατάκτηση της δωρεάν σίτισης για όλους τους φοιτητές δεν πρόκειται να χαριζόταν.

Στις σχολές, τα όργανα με τα οποία οι φοιτητές μπορούν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να αποφασίζουν, να διεκδικούν και να αγωνίζονται συλλογικά για τα διακαιώματα τους είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι. Φυσικά όχι όπως τους φαντάζεται το υπουργείο με τη θέσπιση του συνηγόρου του φοιτητή μέσα από τους εσωτερικούς κανονισμούς, ο οποίος θα είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στους φοιτητές και την πρυτανεία ή το υπουργείο, ουσιαστικά προσπαθώντας να απονομιμοποιήσει και να καταργήσει τον ρόλο των φοιτητικών συλλόγων με την παράλληλη εφαρμογή πειθαρχικών διώξεων για κάθε μορφή κινητοποίησης τους. Οι φοιτητικοί σύλλογοι όμως δεν είναι ούτε έτσι όπως τους φαντάζεται η ΔΑΠ, η κυβερνητική παράταξη μέσα στα πανεπιστήμια. Η άρνησή της να υπογράψει για γενικές συνελεύσεις με χαρακτηριστική και την τελευταία στην οποία δεν πάτησε καν δείχνει τι φοιτητικούς συλλόγους θέλει: όργανο στα χέρια ενός μικρορουσφετολογικού μαγαζιού με παροχές σημειώσεων, εργασιών κ.α. με αντάλλαγμα την ψήφο στις φοιτητικές εκλογές, μακρυά από οποιαδήποτε μορφή συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στις επιθέσεις των κυβερνήσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συντηρώντας με αυτές τις πρακτικές την λογική του ατομικού δρόμου, του ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητών για το ποιος θα καταφέρει να βρίσκεται μελλοντικά στο 40% των νέων που εργάζονται, οι περισσότεροι με άθλιες συνθήκες εργασίας, και όχι στο 60% που είναι άνεργοι.

Αν θέλουμε λοιπόν, να εξασφαλίσουμε την δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών, την στέγαση όσων δικαιούνται και δεν τους παρέχεται αλλά και την συνολική ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που μας πετάει έξω από τα πανεπιστήμια και μας διαλύει τα πτυχία ο δρόμος είναι ένας: Συλλογικοί, μαχητικοί κι ανυποχώρητοι αγώνες μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους και τις γενικές τους συνελεύσεις. 

logotyrvi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: