Δεκέμβρης 2008: Μια φλόγα που πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή

6 Dec

Πάνε 5 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ήταν η περίοδος που μόλις είχε ξεσπάσει η βαθειά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που συνεχίζεται με καταστροφικές συνέπειες για τον λαό μέχρι και σήμερα. Μια εποχή που η κυβέρνηση Καραμανλή και χάριζε τα πρώτα πακέτα δισεκατομμυρίων στις τράπεζες ενώ παράλληλα μία ολόκληρη γενιά έβλεπε τον εαυτό της στον 15χρονο Αλέξη να χτυπιέται από τις σφαίρες ενός αδίστακτου συστήματος που δεν έχει καμία αναστολή να χρησιμοποιήσει τις πιο βίαιες και φασιστικές πρακτικές για να καταστείλει έναν λαό και κυρίως μια νεολαία που νιώθει πως πνίγεται.

Όσοι ζήσαμε τις θερμές ημέρες του Δεκέμβρη του 2008 θυμόμαστε ακόμα την βίαιη καταστολή μαθητικών, φοιτητικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, τις απειλές της κυβέρνηση για τανκς, στρατιωτικούς νόμους και κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα. Θυμόμαστε τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών να κάνουν τις πρώτες τους μαζικές εμφανίσεις μέσα από τις διμοιρίες ΜΑΤατζήδων και να επιτίθενται στο εξεγερμένο πλήθος. Θυμόμαστε τις καθημερινές πορείες που τα χημικά και το ξύλο από τους μπάτσους δεν μας τρομοκρατούσαν, μιας και βλέπαμε το μέλλον μας πιο δυσοίωνο από ποτέ νιώθοντας την ανάγκη να παλέψαμε για κάτι καλύτερο από αυτό που μας προετοίμαζαν…

Σήμερα όμως είναι 2013 και σε μια καπιταλιστική κρίση που σαρώνει κάθε λαϊκό δικαίωμα κι ελευθερία στο διάβα της τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο. Η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%, χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν αναζητώντας ένα καλύτερο(;) μέλλον ενώ οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες με τους γονείς μας άνεργους ή με μισθούς πείνας και μερικούς από εμάς να δουλεύουμε σαν δούλοι σε δουλειές του ποδαριού για να βγάλουμε τα έξοδά μας. Από το 2008 έχουν περάσει τρία μνημόνια με την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις να έχουν στείλει τον λαό στην πείνα και την ανέχεια στο βωμό της διαφύλαξης των κερδών των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων σαν κόρη οφθαλμού. Ζήσαμε το κίνημα των πλατειών το 2011, τις μεγάλες απεργίες του 2011-2012 την κρατική και παρακρατική καταστολή σε κάθε της μορφή. Ο φασισμός σαν φαινόμενο γιγαντώθηκε ενώ η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή από ένα ναζιστικό γκρουπούσκουλο πήρε προαγωγή σε επίσημο συνεργάτη του κράτους στην καταστολή κάθε λαϊκής αντίστασης και την καταπάτηση κάθε εργατικού κι ανθρώπινου δικαιώματος.

Τι έγινε όμως ο Δεκέμβρης; Τι μάθαμε από αυτόν; Τον θυμόμαστε ακόμα ή έχουμε αφήσει την βαρβαρότητα με την οποία επιτίθεται στις ζωές μας το σύστημα να καταστρέψει οποιαδήποτε έννοια συλλογικής διεκδίκησης, αγωνιστικότητας κι ανυπόταχτης αξιοπρέπειας; Από το 2008 άλλαξαν 3 κυβερνήσεις κάτω από την λαϊκή πίεση κι αγανάκτηση όμως η κατάσταση μόνο χειρότερη μοιάζει να γίνεται. Στην περίσταση αυτή λοιπόν θα πρέπει ή να σκύψουμε το κεφάλι ηττημένοι σαν να μην ζήσαμε ποτέ τον φλογισμένο Δεκέμβρη ή να ψάξουμε να βρούμε τα βαθύτερα αίτια και τους πραγματικούς υπαίτιους της φτωχοποίησής μας και της υποθήκευσης του μέλλοντος μας σαν νεολαία, εμβαθύνοντας κι όχι ξεχνώντας τα διδάγματα που μας άφησε εκείνη η εξέγερση. Να κάνουμε την μιζέρια και την απογοήτευση οργή για αυτούς που μας στέλνουν στην φτώχεια απολύοντας τους γονείς μας ή ξεζουμίζοντας τους μαζί κι εμάς για ένα κομμάτι ψωμί, για αυτούς που διαλύουν τα πανεπιστήμιά μας και κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να φαγωθούμε μεταξύ μας ενώ ταυτόχρονα υποθηκεύουν και το μέλλον μας ως εργαζόμενοι. Να τσακίσουμε τον φασισμό σε όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, είτε πρόκειται για νεοναζί που δολοφονούν αγωνιστές όπως ο Παύλος Φύσσας είτε πρόκειται για την λογική του ατομικισμού και του κανιβαλικού ανταγωνισμού μεταξύ μας. Να θυμηθούμε τον αυθορμητισμό που διέκρινε τους περισσότερους από εμάς τον Δεκέμβρη και να τον κάνουμε εμπειρία που θα εμπλουτίσει τους αναγκαίους αγώνες που πρέπει σήμερα να κάνει η νεολαία για ένα καλύτερο μέλλον. Αγώνες ενάντια σε αυτούς που πλουτίζουν με την δικιά μας φτώχεια, σε αυτούς που μας λένε πως δεν γίνεται αλλιώς και πρέπει να σκύψουμε ηττημένοι…

Καλούμε το φοιτητικό σύλλογο να συμμετέχει στην διαδήλωση στις 6/12/2013, που ξεκινά από τα Προπύλαια στις 11 π.μ. και στις 6 μ.μ., στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

logotyrvi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: