Κάλεσμα για την Παράσταση Διαμαρτυρίας στο γραφείο του κοσμήτορα της σχολής Μηχανολόγων Μηχ.

1 Dec

Κάλεσμα για την Παράσταση Διαμαρτυρίας στο γραφείο του κοσμήτορα της σχολής Μηχανολόγων Μηχ.

 

Το φετινό ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε ομολογουμένως επεισοδιακά για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και πιο συγκεκριμένα για το ΕΜΠ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να απολύσει 399 διοικητικούς υπαλλήλους και να αφήσει το ΕΜΠ με σοβαρά κενά στη λειτουργία του. Στη διάρκεια αυτού του αγώνα ο φοιτητικός μας σύλλογος φάνηκε να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα φοιτητών-εργαζομένων αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται η κυβερνητική επίθεση, αυτό βέβαια είναι μια άλλη κουβέντα… Σύντομα, μετά την τυπική επαναλειτουργία των σχολών εμφανίστηκαν αρκετά προβλήματα. Στους χημικούς μηχανικούς οι φοιτητές κλήθηκαν να υπογράψουν ότι είναι εκείνοι υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους στα εργαστήρια λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε άλλες σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι δεν υπήρχαν εργαζόμενοι για να ανοίξουν τις πόρτες.

Στη δικιά μας σχολή, το πιο εξόφθαλμο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η περικοπή της δωρεάν παροχής οργάνων σχεδίασης για το Μηχανολογικό Σχέδιο Ι του 1ου έτους. Καθηγητής ο οποίος διδάσκει το μάθημα αυτό όταν ερωτήθηκε περί του θέματος η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη, δεν υπάρχει το κονδύλι για την αγορά των οργάνων χωρίς βέβαια να ξέρει ποια είναι η πηγή της συγκεκριμένης περικοπής. Με βάση πληροφορίες που μας έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το κονδύλι αυτό έχει κατά πάσα πιθανότητα περικοπεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΜΠ. Η υποχρηματοδότηση δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί προβλήματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως πρέπει κάθε εξάμηνο να παίζουμε κυνηγητό με την πρυτανεία για να πάρουμε τα συγγράμματα που παρέχονται από τον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας).

Φυσικά δεν περιμέναμε όλα αυτά για να διαπιστώσουμε τις προθέσεις του υπουργείου για τα πανεπιστήμια. Ο νόμος 4009 (Διαμαντοπούλου) αποτελεί τον ”δούρειο ίππο” για την καταστροφή του δημόσιου, δωρεάν, αυτοδιοίκητου και δημοκρατικού πανεπιστημίου σε συνδυασμό κι αλληλεπίδραση πάντα με την ευρύτερη πολιτική λιτότητας σε όλη την κοινωνία. Είναι το νομικό σύμπλεγμα που έρχεται να προωθήσει τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από καιρό με την συνθήκη της Μπολόνια κ.α. σε επίπεδο Ε.Ε. το οποίο πολύ συχνά υποβοηθείται από την πολιτική λιτότητας μέσα στα πανεπιστήμια (βλ. υποχρηματοδότηση, περικοπές παροχών κτλ). Συνεπώς, παρ’ όλο που οι απολύσεις των διοικητικών φαντάζουν περισσότερο ως μία μνημονιακή δέσμευση θα πρέπει να προσέξουμε ότι γίνεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταρρύθμισης των Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. στην βάση του νόμου 4009 και ανοίγει τον δρόμο για πολλές εξ αυτών.

Συνεπώς τα ”κομμένα” όργανα σχεδίου είναι μια ειδική απόληξη στους μηχανολόγους της κυβερνητικής πολιτικής για τα πανεπιστήμια. Μιας πολιτικής που από τη μία εκτελεί την μνημονιακή της δέσμευση για απόλυση διοικητικών υπαλλήλων κι από την άλλη έχει έτοιμο το νομικό οπλοστάσιο για είσοδο εργολαβιών στη διοίκηση αλλά και ανταποδοτικά προγράμματα υποτροφιών όπου οι φοιτητές θα δουλεύουν σε θέσεις που έχει ανάγκη το ίδρυμα (βλ. Άρθρο 54 του νόμου 4009) προκειμένου να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. Κάποιος θα αναρωτηθεί πως γίνεται να υπάρχει τέτοιο νομικό πλαίσιο εφ’ όσον δεν πληρώνουμε -προς το παρόν- δίδακτρα. Στο Άρθρο 11 του νόμου 4009 αναφέρεται στην ιδιότητα του κοσμήτορα να προτείνει δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών και στην ιδιότητα του Συμβουλίου Ιδρύματος να τα εγκρίνει (Άρθρο 8 του ίδιου νόμου). Πριν βιαστεί κάποιος να παρατηρήσει ότι αυτό αφορά μόνο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών -που σημειωτέον το ΕΜΠ τα παρέχει ακόμα δωρεάν- τον παραπέμπουμε στο Άρθρο 30 του νόμου 4009 που αναφέρεται στην διάσπαση των πτυχίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών (βλ. 3+2 έτη στο ΕΜΠ) μέσω της εισαγωγής πιστωτικών μονάδων. Κι αν νομίζει κάποιος πως το όριο των 120 πιστωτικών μονάδων που βάζει ο νόμος -στο ίδιο άρθρο- για τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών μπορεί να ”χωρέσει” τα 5 χρόνια του πτυχίου μας ας ανατρέξει στο πρόγραμμα σπουδών αντίστοιχων σχολών π.χ. της Μεγάλης Βρετανίας με τα μισά από εμάς μαθήματα κι ας μας πει πόσες πιστωτικές μονάδες ”πιάνουν”.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως από τα όργανα σχεδίασης μέχρι και την εισαγωγή διδάκτρων και την συνολικότερη μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας αλλά και τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών υπάρχει ένα αλυσιδωτό νομικό πλαίσιο το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθεί συνεχώς να εφαρμόσει καθολικά όσο εμείς της δίνουμε τον αντίστοιχο χώρο να εφαρμόζει κάθε φορά και διαφορετικές πτυχές του. Γι’ αυτό είναι χρέος όλων μας κι όχι μόνο των συναδέλφων του πρώτου έτους να διεκδικήσουμε την δωρεάν παροχή των οργάνων σχεδίασης δείχνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε την παραμικρή επιβάρυνση στο κόστος φοίτησής μας όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή.

Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία να καλέσουμε μέσα από το διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου  σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του κοσμήτορα της σχολής μας κ.Τατσιόπουλου την Τετάρτη 4/12 στις 12.30. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν δύο σημαντικές παραμέτρους όμως, πρώτον πως ο κ.Τατσιόπουλος εμφανίζεται σπάνια στη σχολή και δεύτερον πως οι αβανταδόροι της πολιτικής της κυβέρνησης μέσα στη σχολή μας είναι μπόλικοι και με ανώτερες θεσμικές θέσεις από αυτήν του κοσμήτορα θεωρούμε πως πρέπει να απευθυνθούμε και σε άλλους. Όπως οι καθηγητές  κ.Μαρμαράς και κ.Παπαδόπουλος που κατέχουν θέσεις στο Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΜΠ. Ένα όργανο που στην 2η Συνεδρίασή του που έγινε την περίοδο που προσπαθούσε το υπουργείο να προωθήσει το σχέδιο Αθηνά με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών, η τοποθέτησή του επί του ζητήματος ήταν η εξής: ”θεωρεί στόχο πρώτης προτεραιότητας την αναδιάρθρωση των Σχολών του ΕΜΠ στο πρότυπο

ευρωπαϊκών και διεθνών τεχνολογικών ιδρυμάτων κύρους, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό συνέργειες μεταξύ συμπληρωματικών γνωστικών αντικειμένων, τόσο σε

εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο” κάτι το οποίο θα πετύχει το Σ.Ι. με ”το να συμβάλλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με με τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο, κατά την σύνταξη του Οργανισμού του Ιδρύματος”. Αν μια τέτοια τοποθέτηση δεν δείχνει πρώτα απ’ όλες τις σχολές Μηχανολόγων και Ναυπηγών τότε σε τι ακριβώς αναφέρεται; Ένα Συμβούλιο Ιδρύματος που στην 9η συνεδρίασή του σχετικά με τις απολύσεις των διοικητικών και με την υφιστάμενη πίεση του υπουργείου για άνοιγμα των σχολών και σπάσιμο της απεργίας, θεωρούσε ως υπέρτατη προτεραιότητα την επαναλειτουργία του ΕΜΠ και τον ”διάλογο”. Οι συγκεκριμένοι όμως καθηγητές έχουν και πιο συγκεκριμένες θεσμικές αρμοδιότητες -όπως ορίζονται στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου με την συγκρότηση επιτροπών- που δεν θα τους επιτρέψουν να σφυρίξουν αδιάφορα στα αιτήματα των φοιτητών. Ο κ.Μαρμαράς είναι μέλος της Επιτροπής Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας ενώ προεδρεύει στην Επιτροπή Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού που σκοπό θα έχει την σύνταξη του Οργανισμού του ιδρύματος όπως αναφέρεται και πιο πάνω στην 2η Συνεδρίαση με στόχο την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά στο ΕΜΠ. Ο κ.Παπαδόπουλος από την άλλη προεδρεύει στην Επιτροπή Οικονομικών και Διαχείρησης Πόρων ενώ παράλληλα είναι συντονιστής της επιτροπής που συστήθηκε στην 8η συνεδρίαση του Σ.Ι. με σκοπό την δημιουργία ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου) στο ΕΜΠ, μία Α.Ε. δηλαδή που ως σκοπό θα έχει την διαχείριση των πόρων του ΕΜΠ με διάφορες ”ενδιαφέρουσες” αρμοδιότητες όπως αναφέρονται στο Άρθρο 58 του νόμου 4009 που θα τις αναλύσουμε μια άλλη φορά.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε μια συγκυρία που ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται,  με την πίεση από το υπουργείο και προς το υπουργείο να εντείνεται, είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Να δούμε με ανοιχτό μυαλό κι αντικειμενικότητα την υφιστάμενη κατάσταση και πάνω σε αυτή να συντονίσουμε την δράση μας. Η επέλαση της πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης με τα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει αυτή στην δυνατότητα μας να φοιτούμε και στην εργασιακή μας προοπτική δεν είναι πολιτική εκτίμηση -κινδυνολογία όπως μας κατηγορούν οι ΔΑΠιτοΠΑΣΠίτες και το Ανεξάρτητο Πλαίσιο- αλλά αντικειμενική πραγματικότητα. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε και να δράσουμε ανάλογα κάνοντας ως φοιτητικός σύλλογος τις εκτιμήσεις μας για το πως θα απαντήσουμε. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να δώσουμε κατηγορηματική απάντηση ενάντια στην υποχρηματοδότηση, την μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας, στην διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, των πτυχίων και της εργασιακής μας προοπτικής σε οποιαδήποτε έκφανση και ένταση μικρή ή μεγάλη αυτή εμφανίζεται.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο γραφείο του κοσμήτορα της σχολής μας την Τετάρτη 4/12 ώρα 12.30 στο κτήριο Ε στον 1ο όροφο. 

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: