Κάλεσμα ΓΣ Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Τρίτη 26/11

25 Nov

 

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εξελίξεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ραγδαίες. Οι εργαζόμενοι κόντρα στις απειλές και την ανυποχώρητη στάση του υπουργείου και της κυβέρνησης συνεχίζουν τον αγώνα τους. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και την πορεία αυτού του αγώνα έχουν παίξει σαφώς οι φοιτητικοί σύλλογοι με την στάση τους. Οι μαζικοποιημένες γενικές συνελεύσεις και οι καταλήψεις και στους 9 συλλόγους του ΕΜΠ έδωσαν ώθηση και πνοή στον αγώνα των εργαζομένων με την διεξαγωγή μεταξύ άλλων κι ενός διαφορετικού τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου ακόμα και με απειλές από την ΕΛ.ΑΣ. για εισβολή σε περίπτωση εκπομπής της ΕΡΤ μέσα από το κτίριο της Πατησίων. Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων με 3 σχολές να ανοίγουν προκάλεσε σκεπτικισμό στους εργαζόμενους που παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν τον αγώνα τους. Οφείλουμε συνεπώς να δούμε πώς εκφράζονται τα δικά μας συμφέροντα μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων αλλά και πως η δική μας στάση ως φοιτητές επηρεάζει άρδην την έκβασή του. Με βάση αυτό το σκεπτικό αλλά και τις εξελίξεις που προκύπτουν προχωρήσαμε στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να καλεστεί νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 26/11.

Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι προκήρυξαν συνέχιση της απεργίας τους και γι’ αυτή την εβδομάδα. Οι σύγκλητοι των ΑΠΘ και ΕΚΠΑ παραιτήθηκαν ενώ συναντήθηκαν οι πρυτάνεις με τον υπουργό συμφωνώντας να ξεκινήσει ο διάλογος για τα πανεπιστήμια αφού οι εργαζόμενοι μπουν στη διαθεσιμότητα και ανοίξουν τα ιδρύματα με τον τελευταίο να κάνει εκ νέου προσφυγή προκειμένου να κριθεί η απεργία των διοικητικών παράνομη και καταχρηστική. Όλα αυτά δείχνουν από τη μία πως η απεργία των εργαζομένων ασκεί πιέσεις κι από την άλλη πως το υπουργείο ψάχνει κάθε πιθανό τρόπο για να καταστείλει την απεργία.

Αυτές τις εξελίξεις όμως πρέπει να τις δούμε όχι ως παρατηρητές αλλά να δούμε πως μας επηρεάζουν άμεσα ή και μακροπρόθεσμα. Είναι δεδομένη η διάθεση του υπουργείου Παιδείας όταν ”ξεμπερδέψει” με τους εργαζόμενους να προχωρήσει σε αλλαγές στα προγράμματα σπουδών με τις διασπάσεις πτυχίων, τις πιστωτικές μονάδες κτλ που υποβαθμίζουν το πτυχίο μας και υποσκάπτουν περαιτέρω την ήδη δυσοίωνη εργασιακή μας προοπτική. Ακόμα και τις διαγραφές, τα δίδακτρα, τις μειώσεις παροχών στα πλαίσια της μετακύλισης του κόστους σπουδών στις πλάτες των φοιτητών αλλά και την ”επίλυση” των κενών που θα αφήσουν οι διαθεσιμότητες. Πέρα όμως από τις μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν, έχοντας ήδη ψηφιστεί με τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου , υπάρχουν και τα άμεσα προβλήματα που δημιουργούνται όπως τα υλικά σχεδίου στο Μηχανολογικό Σχέδιο του 1ου έτους, τα ζητήματα ασφάλειας στα εργαστήρια των Χημικών Μηχανικών. Με τους κοσμήτορες να βάζουν το χεράκι τους σε αυτήν την κατάσταση ενώ παράλληλα να μην δέχονται αναπληρώσεις μαθημάτων της εξεταστικής κ.α.

Είτε το θέλουμε είτε όχι ένα ανοιχτό Πολυτεχνείο στην παρούσα κατάσταση υπολειτουργεί σε πολλούς τομείς. Κι αν οι ελλείψεις δεν είναι ακόμα τόσο εμφανείς, η εκκίνηση μαθημάτων μεγαλύτερων εξαμήνων με εργαστηριακές ασκήσεις κτλ θα δείξουν τα προβλήματα λειτουργίας ολόκληρων τομέων σε όλο τους το φάσμα. Είναι κρίσιμο σε αυτήν την καμπή του αγώνα να αντιληφθούμε τα κοινά συμφέροντα που μας ενώνουν με τους εργαζόμενους και συνεπώς την ανάγκη κοινού αγώνα. Ενός αγώνα ανυποχώρητου, μαζικού και ζωντανού για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, των θέσεων εργασίας και της εργασιακής μας προοπτικής. Που θα έρχεται αντιμέτωπος με κάθε μορφής ξέπλυμα των ναζιστών είτε από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ είτε με το ήδη ανακοινωθέν μάζεμά τους το Σάββατο στο Σύνταγμα.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου την Τρίτη 26/11 στο αμφ. Α ώρα 12.30!

logotyrvi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: