Κάλεσμα για την Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. Μηχανολόγων Μηχ. ΕΜΠ την Δευτέρα 11/11

8 Nov

Οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, όπου συνολικά ο εκπαιδευτικός κλάδος δέχεται ένα δυνατό χτύπημα από την κυβέρνηση, δίνουν έναν ανυποχώρητο αγώνα τόσο ενάντια στις απολύσεις όσο κι ενάντια στην διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου (βλ. δίδακτρα, πρόγραμμα σπουδών, απολύσεις καθηγητών, μείωση δαπανών σε σίτιση-στέγαση) αλλά και υπέρ του δικαιώματος στην μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όσο περνάει όμως ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως οι εργαζόμενοι δεν είναι οι μόνοι που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Μαζί με τους ”εταίρους” μας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ ετοιμάζουν νέα μέτρα εις βάρος του ήδη εξαθλιωμένου λαού. Ιδιωτικοποιήσεις και κλείσιμο δημόσιων επιχειρήσεων όπως ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και της δημόσιας υγείας, αυξήσεις σε εισιτήρια ΜΜΜ κ.α. Φυσικά, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς να χτυπηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες. Η εισβολή ΜΑΤ σε ΑΣΟΕΕ και ΕΡΤ, οι διώξεις εναντίων των αγωνιζόμενων κατοίκων στις Σκουριές δείχνουν πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όποιον σηκώνει κεφάλι.

Παρ’ όλη την κρισιμότητα της κατάστασης, οι φοιτητικοί σύλλογοι και ιδιαίτερα ο φ.σ. Μηχανολόγων ΕΜΠ δεν έχει καταφέρει να δώσει ανάλογη απάντηση. Το φοιτητικό κίνημα που παραδοσιακά είναι από τα πιο δυναμικά και πρωτοπόρα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας λάμπει δια της απουσίας του. Το κομμάτι αυτό της κοινωνίας που άναψε την σπίθα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73 συνενώνοντας ολόκληρο τον λαό κάτω από το σύνθημα ”Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” φαίνεται να μην μπορεί να αντιληφθεί ούτε καν την δικιά του θέση μέσα στον κοινωνικό πόλεμο που έχει ενταθεί από το 2008 όταν και ξέσπασε η κρίση. Έναν πόλεμο ανάμεσα στον λαό που εξαθλιώνεται και τα μεγάλα κεφάλια -εγχώρια, ευρωπαϊκά κι υπερατλαντικά…- που με την βοήθεια των πολιτικών τους εκπροσώπων συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος του. Σε μία συγκυρία όπου το σύστημα έχει ξαμολήσει κάθε μορφής παρακρατικό μηχανισμό και φασιστικό μόρφωμα για να φιμώσει τον αγωνιζόμενο λαό και να διαφυλάξει τα κέρδη του.

Επειδή όμως αυτό που κάνει χρήσιμο τον απολογισμό, την κριτική μίας ομολογουμένως αδιέξοδης κι αναποτελεσματικής κατάστασης δεν είναι η μεμψιμοιρία κι η στροφή στον ατομικισμό αλλά ο σχεδιασμός κι η οργάνωση μιας συλλογικής αγωνιστικής απάντησης στην επίθεση που βιώνουμε, είναι κρίσιμο οι φοιτητικοί σύλλογοι να συνεδριάσουν, να συζητήσουν και να γίνουν τα όργανα διεκδίκησης μίας καλύτερης ζωής -εντός κι εκτός πανεπιστημίου-. Πρέπει να γίνουν η πιο ανατρεπτική φλόγα του αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας. Κι αυτό θα το καταφέρουν συνενώνοντας τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας. Την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια. Όλα αυτά είναι ζητήματα στα οποία από καιρό η συγκυρία μας καλεί να δώσουμε απάντηση, με την επέτειο όμως των 40 χρόνων από την εξέγερση του ’73 να τα επανατοποθετεί πιο επιτακτικά.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ συνεχίζουν την απεργία τους, μαζί κι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που παρά τα κατασταλτικά χτυπήματα του κράτους συνεχίζουν τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που τους πετούν στον δρόμο αλλά και δημόσιες που τις ξεπουλούν ή τους βάζουν λουκέτο. Ολόκληρη η κοινωνία προσπαθεί να βρει τρόπους να αντισταθεί αλλά και νέους δρόμους να βαδίσει. Αν θέλουμε οι εξεγέρσεις να μην μπουν σε μουσεία αλλά να επανανοηματοδοτήσουν και να δώσουν ώθηση στους αγώνες που πρέπει να γίνουν σήμερα, είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι εμείς. Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε τις σχολές μας κέντρα λαϊκού αγώνα, να αφήσουμε την απομόνωση, την καχυποψία και τον ατομικισμό που επιτρέπουν σε πρωθυπουργούς να πιστεύουν πως την ώρα που γκρεμίζεται το μέλλον μας κι οδηγούμαστε στην εξαθλίωση μας αρκεί μια υπόσχεση για Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα για να τους κάνουμε την χάρη και να σωπάσουμε.

Όλοι και όλες στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την Δευτέρα 11/11 και ώρα 12.30 στο αμφ.Α.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: