Κάλεσμα για την Γενική Συνέλευση Μηχανολόγων Μηχανικών, Τρίτη 22/10

18 Oct

H κυβέρνηση Σαμαρά, πάντα ένθερμη υποστηρικτής του ακραίου νεοφιλελεύθερου δόγματος, προσπαθεί να διαλύσει πραξικοπηματικά καθετί το δημόσιο. Όταν δεν μπορεί βέβαια να το επιτύχει μεμιάς με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τη Βουλή, είτε ποινικοποιεί τη δράση όποιου αντιστέκεται είτε πετάει το μπαλάκι στα τσιράκια της μέσα στις σχολές μέσω της ΔΑΠ.

Συγκεκριμένα μετά από νοσοκομεία και σχολεία, σειρά έχουν τα πανεπιστήμια. Αφού δρομολόγησε πολιτικές συνεχούς υποχρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κομμένα συγγράμματα, μείωση δαπανών για σίτιση-στέγαση φοιτητών), προσαρμογής του προγράμματος σπουδών στα μέτρα του κατακερματισμένου πτυχίου που προστάζουν Μπολόνια-Ε.Ε. (3+2 χρόνια, ατομικός φάκελος προσόντων,πιστωτικές μονάδες) με τη μείωση μαθημάτων «κορμού» και τα συνεχή σεμινάρια επανακατάρτισης,αποδυναμώνει κατακόρυφα τη λειτουργία των πανεπιστημίων αλλά και την δυνατότητα των οικονομικά ασθενέστερων να αντεπεξέλθουν στη νέα σκληρή πραγματικότητά τους.

Τηρώντας τις προσταγές Μνημονίου-ΕΕ έβγαζε στο δρόμο 1349 διοικητικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα για το ΕΜΠ, προβλέπονταν 400 περίπου απολύσεις ενώ ταυτόχρονα έχουν ήδη δρομολογηθεί μειώσεις 40% στα μέλη ΔΕΠ για τους προσεχείς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο δίνει καίριο χτύπημα στη λειτουργικότητα των Ιδρυμάτων (γραμματειών-εργαστηρίων κλπ). Είναι πλέον φανερό το άνοιγμα του δρόμου για εισαγωγή διδάκτρων ακόμα και στο βασικό κύκλο σπουδών (συγκεκριμένα, πρόσφατα μπήκαν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά της Παντείου ως αρχή καθως και στα Ιωάννινα μια αντίστοιχη ενέργεια για τις προπτυχιακές σπουδές έπεσε στο κενό ύστερα από κινητοποίηση των φοιτητών), οι διαγραφές φοιτητών ακόμα και το κλείσιμο σχολών, έτσι ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ”βγουν τα νούμερα”. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έμειναν άπραγοι σε αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησης. Συνεχίζουν σταθερά και μαζικά τον αγώνα τους λαμβάνοντας ενεργά μέρος στο γενικότερο ξεσηκωμό του τομέα της εκπαίδευσης, δείχνοντας έναν άλλο δρόμο, με βάση την διεκδίκηση και την αγωνιστικότητα, και για τους υπόλοιπους πληττόμενους τομείς.

Σε αυτή τη συγκυρία οι φοιτητές έχουν ήδη πάρει απόφαση σε αρκετούς συλλόγους για την υποστήριξη του αγώνα των εργαζομένων όχι μόνο από τη σκοπιά της αλληλεγγύης αλλά αντιλαμβανόμενοι την ξεκάθαρη ανάγκη για μαχητική διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Έτσι στη βάση της λογικης οτι οι φοιτητές πρέπει να είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για το δικό τους μέλλον αλλά και το μέλλον των σχολών τους, σπάζοντας ετσι τη λογική της ανάθεσης, κρίνεται αναγκαία η μαζική συμμετοχή του συλλόγου μας στις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων τους.

Παράλληλα, όμως, οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και απέναντι στην δολοφονική-φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής καταδικάζοντας με τον πιο απερίφραστο τρόπο τα γεγονότα στο Πέραμα και τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Καταλαβαίνουμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ τι ρόλο παίζει στην κοινωνική πραγματικότητα. Όσο κι αν προσπαθεί ο Σαμαράς και το ακροδεξιό του επιτελείο να μας πείσουν για τον αντιφασισμό που τους διακατέχει, σε εμάς κάτι τέτοιο φαντάζει τουλάχιστον υποκριτικό όταν την ίδια στιγμή ”κλείνουν” απολύσεις, μειώσεις εφάπαξ κι επικουρικών συντάξεων, όταν εδώ και 2 χρόνια η κυβέρνηση σιγοντάρει και τους νεοναζιστές. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, το πολιτικό κέντρο αντιλαμβανόμενο τις ενδεχόμενες διαστάσεις της Χ.Α.και σε συνδυασμό με την πίεση του λαϊκού παράγοντα (μαζικότατες αντιφασιστικές πορείες) αλλά και του σχεδίου της για ανασύσταση της κεντροδεξιάς προχώρησε στον αποκεφαλισμό της. Ξέρουμε καλά ότι η θεωρία των δύο άκρων δεν είναι κάποιου είδους ανθρωπιστικό ή ειρηνιστικό ντελίριο από μια κυβέρνηση που οδηγεί στην φτώχεια και την εξαθλίωση τον λαό, αλλά η προσπάθεια ταύτισης της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. με τους αγώνες του κόσμου της δουλειάς που βιώνει την βίαιη κρατική καταστολή όταν πάει να σηκώσει κεφάλι.

Είναι επιτακτική η ανάγκη αναζωπύρωσης του διαλόγου μέσα στο φοιτητικό σύλλογο. Για να μπορέσει ο σύλλογος να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων μέσω συλλογικών διαδικασιών και δράσεων, σπάζοντας έτσι τον ατομισμό και τον καριερισμό, καθιστάται απαραίτητη η μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων . Είναι χρέος των φοιτητών να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! 

                      Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: