ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

10 Oct

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

                                                          …η πολυτεχνειακή κοινότητα στο προσκήνιο

 

Μετά από την αποτυχία του success story της κυβέρνησης Σαμαρά αυτή συνεχίζει αποφασιστικά το καταστροφικό έργο της ολοένα και πιο νεοφιλελεύθερης επίθεσης ενάντια στο λαό προχωρώντας πραξικοπηματικά σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα. Συγκεκριμένα μετά από νοσοκομεία και σχολεία στο στόχαστρο μπήκαν τα Πανεπιστήμια. Όσον αφορά το ΕΜΠ, εργαζόμενοι, φοιτητές, καθηγητές στο πλαίσιο του αγώνα κρατούν κλειστές τις  πύλες του ιδρύματος. Συνελεύσεις όλων των σωματείων και συλλόγων συμπληρώνουν το παζλ ενός κέντρου αγώνα στο οποίο έχει μετατραπεί το Πολυτεχνείο. Ένα κέντρο αγώνα κόντρα σε αυτούς που πάνε να πετάξουν στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες και ταυτόχρονα να διαλύσουν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο…

 

ToΕ.Μ.Π. είναι κλειστό… γιατί; 399 εργαζόμενοι του ιδρύματος τίθενται σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα τρεις κλάδοι καταργούνται εντελώς, και κατά συνέπεια 136 εργαζόμενοι, όπως οι φύλακες, απολύονται αμέσως! Αναλυτικότερα :

  • στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Στήριξης θα υπάρξει μείωση 65% και ενδεικτικά στη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού θα υπάρξει μείωση 77% και από τους 31 θα παραμείνουν 2 εργαζόμενοι,
  • στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών έχουμε μείωση 63 % δηλαδή μένουν 3 άτομα. Αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα ένα ΕΜΠ χωρίς προμήθειες και με αδυναμία διαχείρισης των όποιων πόρων της.
  • στα τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών και μισθοδοσίας έχουμε μείωση 65%.
  • στο τμήμα φοιτητικής μέριμνας(σίτισης-στέγασης) θα μείνουν 3 άτομα
  • στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Δικτύων θα μείνουν οι μισοί.

Αυτό το κύμα διαθεσιμοτήτων επιβάλλεται από την κυβέρνηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα… θύματα της, 1349 εργαζόμενοι αλλά και ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα και το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο.

 

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή μέσα στο ίδρυμα; Οι εργαζόμενοι, φοιτητές και καθηγητές μπαίνουν σε απεργία διαρκείας, καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Όλη η πολυτεχνειακή κοινότητα μέσα από τους συλλογικούς φορείς της αλλά ακόμα και από τα διοικητικά της όργανα(Σύγκλητος, Συνελεύσεις Τμημάτων) έχει δηλώσει ξεκάθαρα την εναντίωση της στο μέτρο της διαθεσιμότητας καθώς επίσης και το αυτονόητο της αδυναμίας λειτουργίας ενός ιδρύματος με το μισό του προσωπικού! Από ό,τι φαίνεται ο αγώνας ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση καθώς την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος προσπαθεί να εκβιάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα καταθέτοντας μήνυση που αναζητά τους λόγους για τους οποίους δεν γίνονται οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. Καλύτερα τους λόγους αυτούς να τους αναζητήσει στο ίδιο το “στρατόπεδό” του, η κυβέρνηση είναι αυτή που κλείνει το ΕΜΠ.

 

Ποιο το μέλλον του ιδρύματος μετά τις πιθανές απολύσεις;

Αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των εισακτέων στο ΕΜΠ και τη διαρκή υποχρηματοδότησή του (70% από το 2010), δημιουργείται η εικόνα ενός μη λειτουργικού, συνεχώς υποβαθμιζόμενου Πολυτεχνείου, ανεπαρκέστατου για τις ανάγκες των φοιτητών που ίσως αναγκαστεί να κηρύξει αναστολή λειτουργίας του επ’ αόριστον λόγω της αδυναμίας να καλύψει τις καθημερινές του  δραστηριότητες.

 Μήπως  όμως το υπουργείο έχει ήδη διευθετήσει τα ζητήματα καθημερινότητας κάθε σχολής; Αυτό το μέτρο μπορεί απλά να προλειαίνει το έδαφος για ένα Σχέδιο Αθηνά ΙΙ που θα προχωρά σε συγχώνευση σχολών του ΕΜΠ, άρα και της εξυπηρέτησής τους από μία γραμματεία. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στο σχέδιο Αθηνά Ι που προέτρεπε σε συγχώνευση και τελικά σε “σύμπραξη” των διοικητικών υπηρεσιών Παντείου, ΑΣΟΕΕ, Γεωπονικού, Χαροκόπειου και Πανεπιστήμιου Πειραιά! Ακόμα θα ανοίξει το δρόμο στην ανάληψη εκ μέρους ιδιωτών των υπηρεσιών φύλαξης, όπως ακριβώς έγινε στις αντίστοιχες υπηρεσίες πριν περίπου 2 χρόνια στις φοιτητικές εστίες με τις περικοπές που έφερε η κατάργηση του Ε.Ι.Ν. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και για τις υπηρεσίες στη βιβλιοθήκη. Επιπλέον η δραστική μείωση του προσωπικού των εργαστηρίων ίσως οδηγήσει σε πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών, συμπληρώνοντας έτσι μια σειρά μέτρων που δίνουν συνέχεια  στη μετακύλιση του κόστους φοίτησης στις πλάτες των σπουδαστών.

 

 

 

Οι φοιτητές πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ! Είμαστε μια νεολαία που έχει περάσει μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες του ανταγωνισμού των πανελλήνιων εξετάσεων, με οικογένειες στα όρια της επιβίωσης και βλέποντας κατακτήσεις χρόνων του λαού μας να χτυπιούνται βάναυσα.  Τα τελευταία χρόνια ειδικά, τα ντόπια και ξένα κέντρα εξουσίας ωθούν σταθερά το λαό στην εξαθλίωση με τα μνημονιακά μέτρα. Συγκεκριμένα για την τωρινή κατάσταση, οι απολύσεις εργαζομένων πέρα από ξεκάθαρη επίθεση σε κάθε εργασιακό δικαίωμα αποτελούν και το πάτημα για να εμπεδωθεί στη συνέχεια πιο εύκολα τυχόν κίνηση του κράτους για συγχωνεύσεις σχολών, σπάσιμο του ενιαίου πτυχίου και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών(λόγου χάρη μείωση των μαθημάτων ως συνέπεια των απολύσεων προσωπικού) ακόμα και στο ΕΜΠ. Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι για να μπορούμε να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα αυτό έμπρακτα. Στα ατομικά διλήμματα που προκύπτουν καθημερινά μόνο συλλογικά μπορούμε να δώσουμε λύση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: