Καμία Ανοχή στα Τσιράκια της Κυβέρνησης στο ΕΜΠ και τους Απεργοσπάστες

10 Oct

Το ΕΜΠ και το μεγαλύτερο μέρος της πολυτεχνειακής κοινότητας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Οι μισοί εργαζόμενοι απολύονται, ο προϋπολογισμός του ιδρύματος από το 2009 μέχρι τώρα έχει μειωθεί δραματικά, υπάρχουν ελλείψεις στο εργαστηριακό προσωπικό, οι φοιτητές κυνηγάνε κάθε εξάμηνο την Πρυτανεία και την κυβέρνηση να τους δώσει συγγράμματα. Δεν σταματάνε όμως εδώ τα πλάνα της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μιας και μέσα από το λογιστήριο του κράτους βγαίνει μελέτη που προτείνει την μείωση κατά 70% των μελών ΔΕΠ, δίδακτρα σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εισαγωγή ή αύξηση όπου ήδη υπάρχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, περικοπές στην σίτιση και στέγαση αλλά και η ύπαρξη συντονισμένης προσπάθειας για δραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών στην κατεύθυνση διάσπασης των πτυχίων. Όλα αυτά τα όμορφα κι ωραία, που εφαρμόζονται ταχύρρυθμα από το 2009 με τον νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και φυσικά κινούνται στην κατεύθυνση τόσο της Μπολόνια όσο και του προγράμματος 2020 της Ε.Ε. για την παιδεία, που κι εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε λίγο γραφικοί όταν τα επαναλαμβάνουμε.

Παρ’ όλη αυτή την κατάσταση, υπάρχουν μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας που όχι μόνο δεν στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα εργαζομένων και φοιτητών για μια καλύτερη παιδεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν κι ένα καλύτερο μέλλον, αλλά αντίθετα την υπονομεύουν και την σαμποτάρουν με το χειρότερο και πιο βρομερό τρόπο. Καθηγητάδες με ”βαριά” project στις πλάτες τους μπαίνουν σαν τους κλέφτες στα εργαστήρια τις σχολής μας και δουλεύουν σαν να μην τρέχει τίποτα. Ούτε η ίδια η απόφαση της συγκλήτου για αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος κάτω από την πίεση των εργαζομένων που μένουν στο δρόμο δεν τους πτόησε στο ελάχιστο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του καθηγητή Ευάγγελου Παπαδόπουλου που στέλνει mail στους μαθητές του λέγοντάς τους πως μπορούν άνετα να μπουν στη σχολή και πως κανείς δεν θα τους ελέγξει κι έτσι το εργαστήριό του λειτουργεί κανονικά. Δεν μας εκπλήσσει κάτι τέτοιο από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Το ότι είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος – ενός οργάνου που συγκροτήθηκε σε πείσμα των κινητοποιήσεων των φοιτητών με σκοπό να φέρει την κυβερνητική πολιτική στο ΕΜΠ, ενός οργάνου που οι αποφάσεις των συνεδριάσεων του μέχρι στιγμής είναι να εκκενωθεί η κατάληψη Παπασωτηρίου γιατί πρέπει να δοθεί σε ιδιώτη, ότι η άσχημη εικόνα των κτηρίων του ΕΜΠ διώχνουν χορηγούς κι ότι καλεί την διοίκηση να ανοίξει το ΕΜΠ το συντομότερο παρ’ όλο που οι εργαζόμενοι θα βγουν στο δρόμο και το ίδρυμα δεν μπορεί αντικειμενικά να λειτουργήσει- μας βοηθά να καταλάβουμε πολλά.

Και για να είμαστε ξεκάθαροι, γνωρίζουμε για τις περγαμηνές του Παπαδόπουλου και την βαθειά γνώση του αντικειμένου του σε αντίθεση με πολλούς ”κομπογιαννίτες” με το ίδιο ποιόν. Παρ’ όλα αυτά, ο Παπαδόπουλος κι ο κάθε Παπαδόπουλος πρέπει να καταλάβει πως ο κοινωνικά χρήσιμος κι αξιόλογος επιστήμονας δεν αρκεί να έχει γνώση του αντικειμένου του αλλά να την καθυποτάσσει στις ανάγκες της κοινωνίας και το έργο του να μην κινείται εναντίον της για την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων. Για εμάς, δεν αξίζει τίποτα ένας ”καλός” καθηγητής που μέσα σε καιρούς κοινωνικής εξαθλίωσης κι επίθεσης στα λαϊκά στρώματα επιλέγει να είναι με τον εκμεταλλευτή.

Εμείς σαν Αριστερή Πρωτοβουλία Τύρβη σεβόμενοι τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, πιστοί στις θέσεις μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία, πιστοί στα συμφέροντα του πληττόμενου λαού και φοιτητών δεν θα αφήσουμε κανέναν απεργοσπάστη, τσιράκι της κυβέρνησης να καταπατά τις αποφάσεις τόσο του συλλόγου του όσο και των εργαζομένων που έχουν κάθε δικαίωμα περιφρούρησης του χώρου εργασίας τους όταν απεργούν. Δεν απαγορέψαμε ποτέ σε κανέναν κατά την διάρκεια της απεργίας και των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων να μπει στο Πολυτεχνείο, αντίθετα καλούμε όλη την πολυτεχνειακή κοινότητα σε κοινό αγώνα για ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ που έχει διαλύσει τις ζωές και την αξιοπρέπεια μας. Απαγορέψαμε όμως την είσοδο σε projectάκιδες καθηγητές, απεργοσπάστες εργαζόμενους και φοιτητές που πηδάνε τα κάγκελα για να μπούνε στα εργαστήρια καταπατώντας κι εκθέτοντας τον αγώνα των εργαζομένων…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: