Κάλεσμα γενικής συνέλευσης 01/10/2013

29 Sep

Κάλεσμα για την Γενική Συνέλευση Μηχανολόγων Μηχανικών, Τρίτη 1/10

H κυβέρνηση Σαμαρά , σύμφωνα με τις βούλες του μνημονίου και της Ε.Ε., συνεχίζει αποφασιστικά το καταστροφικό έργο της ολοένα και πιο νεοφιλελεύθερης και φασίζουσας επίθεσης της ενάντια στο λαό. Είτε καταπατώντας χώρους συλλογικοτήτων μέσα στο άσυλο, είτε οξύνοντας ραγδαία την καταστολή, είτε προχωρώντας πραξικοπηματικά σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα.

Συγκεκριμένα μετά από νοσοκομεία και σχολεία, σειρά έχουν τα πανεπιστήμια. Αφού δρομολόγησε πολιτικές συνεχούς υποχρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κομμένα συγγράμματα, μείωση δαπανών για σίτιση-στέγαση φοιτητών), προσαρμογής του προγράμματος σπουδών στα μέτρα του κατακερματισμένου πτυχίου που προστάζουν Μπολόνια-Ε.Ε. (3+2 χρόνια, ατομικός φάκελος προσόντων,πιστωτικές μονάδες) με τη μείωση μαθημάτων «κορμού» και τα συνεχή σεμινάρια επανακατάρτισης,αποδυναμώνει κατακόρυφα τη λειτουργία των πανεπιστημίων αλλά και την δυνατότητα των οικονομικά ασθενέστερων να αντεπεξέλθουν στη νέα σκληρή πραγματικότητά τους.

Τηρώντας τις προσταγές Μνημονίου-ΕΕ έβγαζε στο δρόμο 1700 διοικητικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα για το ΕΜΠ, προβλέπονταν 400 περίπου απολύσεις σε σύνολο 800 εργαζομένων ως τις 16/9. Ταυτόχρονα έχει ήδη δρομολογηθεί μείωση 40% στα μέλη ΔΕΠ για τους προσεχείς μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο δίνει καίριο χτύπημα στη λειτουργικότητα των Ιδρυμάτων (γραμματειών-εργαστηρίων κλπ). Είναι πλέον φανερό το άνοιγμα του δρόμου για εισαγωγή διδάκτρων ακόμα και στο βασικό κύκλο σπουδών, οι διαγραφές φοιτητών ακόμα και το κλείσιμο σχολών έτσι ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ”βγουν τα νούμερα”. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έμειναν άπραγοι σε αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησης. Συνεχίζουν σταθερά και μαζικά τον αγώνα τους λαμβάνοντας ενεργά μέρος στο γενικότερο ξεσηκωμό του τομέα της εκπαίδευσης, δείχνοντας έναν άλλο δρόμο, με βάση την διεκδίκηση και την αγωνιστικότητα, και για τους υπόλοιπους πληττόμενους τομείς.

Σε αυτή τη συγκυρία οι φοιτητές έχουν είδη πάρει απόφαση σε αρκετούς συλλόγους για την υποστήριξη του αγώνα των εργαζομένων όχι μόνο από τη σκοπιά της αλληλεγγύης αλλά αντιλαμβανόμενοι την ξεκάθαρη ανάγκη για μαχητική διεκδίκηση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Αφήνουν στην άκρη τη λογική της ανάθεσης, μιας λογικής που δίνει πάτημα στην πολιτική των μνημονίων και του ατομικισμού μες στα πανεπιστήμια, μιας πολιτικής που έχει οδηγήσει στην κοινωνική ανέχεια και κανιβαλισμό, στην κατάργηση κάθε δημόσιου και συλλογικού αγαθού και πρόνοιας, που στέλνει τη νεολαία με μιας στον ΟΑΕΔ. Για όλα αυτά κρίνεται αναγκαία η μαζική συμμετοχή του συλλόγου μας στις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων τους.

Φυσικά οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν σταματούν εκεί. Συγκεκριμένα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πέρα από τις μαζικές απολύσεις και μετατάξεις εκπαιδευτικών, έρχεται το σχέδιο για το νέο Λύκειο με τέσσερις πανελλήνιες εξετάσεις ,μία μετά από κάθε τάξη και μία στο τέλος. Ενός μέτρου που θεσπίζει μια πολύ απαιτητική διαδικασία εξετάσεων αλλά και μια πιο σκληρή, εντατική και πειθαρχημένη καθημερινότητα για κάθε μαθητή.

Παράλληλα, όμως, οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και απέναντι στην δολοφονική-φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι τυχαίο την ώρα που πολλοί πληττόμενοι κλάδοι κατεβαίνουν σε απεργία, η Χρυσή Αυγή επέλεξε να επιτεθεί σε μέλη του ΚΚΕ και να σκοτώσει απροκάλυπτα τον αγωνιστή Παύλο Φύσσα για την αντιφασιστική του δράση. Καταλαβαίνουμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ τι ρόλο παίζει στην κοινωνική πραγματικότητα. Όσο κι αν προσπαθεί ο Σαμαράς και το ακροδεξιό του επιτελείο να μας πείσουν για τον αντιφασισμό που τους διακατέχει, σε εμάς κάτι τέτοιο φαντάζει τουλάχιστον υποκριτικό όταν την ίδια στιγμή ”κλείνουν” απολύσεις, μειώσεις εφάπαξ κι επικουρικών συντάξεων, όταν εδώ και 2 χρόνια η κυβέρνηση σιγοντάρει και παρέχει κάλυψη με τον πολιτικό της λόγο και στάση αλλά και με τις πρακτικές της στους νεοναζιστές. Βλέπουμε την κυβέρνηση να κάνει κινήσεις για την απονομιμοποίηση του κόμματος μιας και όσο βόλευε η ύπαρξη της Χ.Α. τις λογικές του διχασμού και της καταστολής δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά αντιλαμβανόμενη ότι ξεφεύγει σε ορισμένα σημεία από τον πλήρη έλεγχο της και πιεζόμενη από τις κοινωνικές αντιδράσεις αποφασίζει να λάβει δράση. Ξέρουμε καλά ότι η θεωρία των δύο άκρων δεν είναι κάποιου είδους ανθρωπιστικό ή ειρηνιστικό ντελίριο από μια κυβέρνηση που οδηγεί στην φτώχεια και την εξαθλίωση τον λαό, αλλά η προσπάθεια ταύτισης της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. με τους αγώνες του κόσμου της δουλειάς που βιώνει την βίαιη κρατική καταστολή όταν πάει να σηκώσει κεφάλι. Το αντιλαμβανόμαστε και το βλέπουμε μέσα από τις μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ότι ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης.

Είναι επιτακτική η ανάγκη αναζωπύρωσης του διαλόγου μέσα στο φοιτητικό σύλλογο. Για να μπορέσει ο σύλλογος να εξελιχθεί και ποιοτικά σε ένα μόρφωμα δυνατό να απαντήσει στις ανάγκες των φοιτητών αλλά και να λάβει μέρος σε ουσιαστικές διαδικασίες συνελεύσεων με βαθύτερο διάλογο και πιο ενεργά πορίσματα είναι απαραίτητη η μαζικοποίηση των Γενικών συνελεύσεων, αλλά και η πιο οργανωμένη και συνολική συμμετοχή στις αποφάσεις αυτών. Στους καιρούς που διανύουμε δεν είναι επιλογή η στείρα ατομικότητα και η αντιδραστικότητα. Είναι πλέον φανερό ότι μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις πετυχαίνουμε.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολογων Μηχανικών την Τρίτη 01/10/2013 στο αμφιθέατρο Α και ώρα 12.30.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: