Κάλεσμα για γενική συνέλευση την Πέμπτη 17/1

15 Jan

Tόσα χρόνια αγώνες της νεολαίας … Ήρθε η ώρα να ρίξουμε την χούντα τους!

Το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχει συνεχίσει το έργο της μνημονιακής πολιτικής κάτω από τις επιταγές ΕΕ-ΔΝΤ με την βίαιη λιτότητα, την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και την επιβολή τους μέσω της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής δεν αποτελεί πλέον νέο. Ούτε φυσικά θα πρέπει να μας παραξενέψει πως αυτή η πολιτική, «απογυμνωμένη» από οποιονδήποτε δημοκρατικό μανδύα, εφαρμόζεται και εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, στον κλάδο των μηχανικών η κυβερνητική πολιτική βρίσκει σύμμαχο το Τ.Ε.Ε., που σαν εξαπτέρυγο των μεγαλο-εργολάβων και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, όχι μόνο δεν προβάλλει καμία αντίσταση  αλλά υποβοηθά την κατάργηση επαγγελματικών, εργασιακών δικαιωμάτων και την περαιτέρω εξαθλίωση των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων. Σε μια συγκυρία που η ανεργία έχει φτάσει στο 26,8% και το 56,6% στους νέους κάτω τον 25, το ΤΕΕ επιλέγει να κάνει πιο δύσκολες τις εξετάσεις του και να αυξήσει τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν τα μέλη του, οδηγώντας έτσι πολλούς συναδέλφους μας στην υποβολή αιτήσεων διαγραφής. Επιπλέον, το ξαφνικό ενδιαφέρον των κυβερνήσεων των 3 τελευταίων ετών για την λεγόμενη δια βίου μάθηση όλως τυχαίως το ακολουθεί και το ΤΕΕ. Μια διαδικασία συνεχούς επανακατάρτισης και εξειδίκευσης των εργαζομένων με σεμινάρια που μπορούν να φτάσουν και τα 1200 ευρώ (βλέπε πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή). Εκείνα έρχονται να πιστοποιήσουν γνώση την οποία έχουν ήδη αποκτήσει και με το παραπάνω οι μηχανικοί από το πτυχίο τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ήδη κακοπληρωμένοι ή άνεργοι μηχανικοί πρέπει να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά προκειμένου να έχουν δικαίωμα να εργαστούν, ενώ παράλληλα οδηγούνται σε ένα ατέλειωτο κυνήγι πιστοποιητικών που θα τα εξαργυρώσουν με μισθούς των 480 ευρώ, συμβάσεις εργασίας που δεν αναγνωρίζουν καν την ιδιότητα τους ως μηχανικοί, ωράριο «λάστιχο» ακόμα και ανασφάλιστοι.

Στα πλαίσια αυτά κινείται άλλωστε και το ”Σχέδιο Δράσης” που σύμφωνα με την κυβέρνηση έρχεται δήθεν να καταπολεμήσει την ανεργία στους νέους και πιο συγκεκριμένα σε φοιτητές και αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, τεχνικών σχολών και ΙΕΚ. Ένα πρόγραμμα όπου οι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ θα εργάζονται με 5μηνες συμβάσεις πρακτικής άσκησης στις εταιρίες με μισθό 400 ευρώ χωρίς ασφάλεια για την συνταξιοδότηση, ενώ αν οι εταιρίες τους κάνουν την χάρη και υπογράψουν σύμβαση εργασίας μετά το πέρας της πρακτικής το κράτος έρχεται και χαρίζει στον εργοδότη τις ασφαλιστικές εισφορές ενός έτους. Όσον αφορά, τους φοιτητές εδώ η  σύμβαση θα τους αποφέρει μισθό μόλις 300 ευρώ με ασφάλεια που αφορά μόνο τον κίνδυνο ατυχήματος.

Το εκπληκτικό είναι πως το ίδιο το κράτος με το αντίστοιχο κονδύλι των 600.000.000 ευρώ θα πληρώνει τους μισθούς αυτούς, μηδενίζοντας πρακτικά το κόστος εργασίας για τον εργοδότη. Είναι η γνωστή πολιτική εντυπωσιασμού της κυβέρνησης με την ρητορεία περί ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια ρητορεία που προβάλλει τις ελάχιστες θέσεις εργασίας με μισθούς των 480 ευρώ ως  θαυμαστό πολιτικό επίτευγμα την ίδια ώρα που εξασφαλίζει στους κεφαλαιοκράτες πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, επιχορηγήσεις, μείωση της φορολογίας, χαρίζει χαράτσια και χρέη στο όνομα της ανάπτυξης την ίδια ώρα που κάθε άλλο παρά χαρίζεται στα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Αυτή η πολιτική όμως δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στην κοινωνία ευρύτερα, χωρίς την βίαιη κρατική καταστολή αλλά και την κρατική και μιντιακή τρομοκρατία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η εκκένωση της ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ από την αστυνομία. Ένα χώρος εγκαταλελειμμένος από το κράτος, ο οποίος με την κατάληψή του μετατράπηκε σε εναλλακτικό πολιτιστικό χώρο με απήχηση στην γειτονιά και συμμετοχή πολιτών σε αυτόν. Φυσικά, τέτοιοι χώροι διαφορετικής οργάνωσης ενάντια στα πρότυπα της αέναης ανταγωνιστικότητας και εμπορευματοποίησης δεν μπορεί να υπάρχουν για την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που στις γειτονιές αυτές, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής μαχαιρώνουν μετανάστες και σπάνε τα μαγαζιά τους, η κυβέρνηση και η ΔΑΠ βλέπουν μόνο Βίλες Ανομίας σε μια προσπάθεια να ενοχοποιήσουν κάθε μορφή αντίστασης.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στην έφοδο της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ όπου με αφορμή την πάταξη του παραεμπορίου επιτέθηκε σε αλλοδαπούς μικροπωλητές και στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει φύλλο και φτερό τον χώρο του ιδρύματος καταργώντας και  στην πράξη το άσυλο μετά την νομική κατάργησή του με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Με την έφοδο της αστυνομίας στα στέκια των παρατάξεων, το κράτος έδειξε ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι η δημοκρατία εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η φίμωση  οποιασδήποτε φωνής αντίδρασης του φοιτητικού κινήματος. Επαληθεύτηκε με την προσπάθεια εφόδου των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ προς το τέλος της γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου στις 10/1.

Πολλοί συμφοιτητές μας που αποκαλούνται ”ανεξάρτητοι” θα σπεύσουν να συγχαρούν την ΕΛ.ΑΣ. που έκανε το όνειρό τους πραγματικότητα, να κυνηγήσει δηλαδή τις φοιτητικές παρατάξεις. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμφανίζονται στις γενικές συνελεύσεις μόνο όταν μυριστούν κατάληψη και έρχονται να κουνήσουν το δάχτυλο μιλώντας μας για υποβάθμιση της διαδικασίας -χωρίς να είναι συνήθως παρόντες για να κάνουν κάτι γι’ αυτό- όταν οι ίδιοι δεν παίρνουν θέση για τα κρίσιμα ζητήματα της σχολής ενώ η απαντήσεις τους στα ερωτήματα που τους θέτονται στερούνται επιχειρηματολογίας. Όπως κάθε μορφή οργάνωσης γίνεται στην βάση κοινών πεποιθήσεων έτσι και αυτός ο κάθε άλλο παρά ανεξάρτητος σχηματισμός έχει τις δικές του πεποιθήσεις-απόψεις που όπως φαίνεται συνταυτίζονται με την κατάργηση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια, το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες, την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και στην ουσία της ακαδημαϊκότητας κάτι που άλλωστε δικαιολογεί την  στήριξή τους στο συμβούλιο διοίκησης και τους υπερασπιστές του (βλ. Παπαδόπουλος, Μαρμαράς, Παπαντώνης και άλλοι).

Η λύση στην υποβάθμιση της διαδικασίας της γενικής συνέλευσης δεν μπορεί να είναι η κατάργησή της, κάτι που θα εξαφανίσει οποιαδήποτε μορφή αντίστασης των φοιτητών στην πολιτική της κυβέρνησης εντός και εκτός ιδρύματος, αλλά η ευρύτερη συμμετοχή των φοιτητών σε αυτή με διάλογο πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που τους αφορούν.

Ενάντια στην πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνησης της οικονομικής εξαθλίωσης και της κρατικής τρομοκρατίας απαντάμε με μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες και αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα. Ούτε βήμα πίσω στο δικαίωμά μας για δωρεάν παιδεία, ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα.

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

ΑΣΥΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ! ΑΣΥΛΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΗ!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/01

ΣΤΙΣ 12.30 ΣΤΟ ΑΜΦ 030

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: