ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ

3 Apr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΑΚ εμπ 

Από την αρχή της χρονιάς, ξέρουμε ότι έχουν αλλάξει τα συγγράμματα που δίνονται σε κάθε μάθημα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που ορίζει ότι σε κάθε μάθημα μπορεί να δίνεται μόνο ένας τόμος. Ελλείψεις παρατηρήθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο, που σε μερικές περιπτώσεις καλύφθηκαν με φωτοτυπίες ή δανεικά βιβλία απο την σχολές, ή στις περισσοτερες περιπτώσεις οι φοιτητές αναγκάστηκαν να αγοράσουν βιβλία που μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν δωρεάν!

Η υποχρηματοδότηση, λοιπόν, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την κατάργηση των φοιτητικών παροχών και μέσο πίεσης για την αποδοχή του νόμου Διαμαντοπούλου.To υπουργείο Παιδείας επιδιώκει όχι μόνο τη δυσφήμιση αλλά και την άμεση διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου προκειμένου να εφαρμόσει το νόμο αυτό. Έχει βάλει σε κινητοποίηση όλους τους αυλικούς του μέσα στα πανεπιστήμια για να σπάσει το αρραγές μέτωπο που οι εργαζόμενοι, διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό μαζί με τους φοιτητές έχουν δημιουργήσει. Επιστρατεύει κάθε μέσο, από τον ορισμό τον επιτροπών για τα συμβούλια διοίκησης μέχρι την αλλαγή του υπουργού και το μηχανισμό του PSI, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

Δε φαίνεται όμως να σταματά ο εμπαιγμός από τη μεριά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και του υπουργείου παιδείας προς τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για το ρεύμα, ότι έπρεπε να δεχτούμε αδιαμαρτύριτα τις περικοπές σε σιτιση, στέγαση, συγγράμματα ενώ αυτοί χάριζαν 28 εκατ ευρώ από τα 42 του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας στους τραπεζίτες. Πλέον έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Είμαστε αποφασισμένοι, ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Φτάνουν τα μεγάλα ανώδινα λόγια από τις παρατάξεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, τέρμα με τη λογική της ηττημένης διαμαρτυρίας. Τη Δευτέρα 2/4 οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, προκειμένου να πάρουν οι φοιτητές όλα τα βιβλία που δικαιούνται προχώρησαν στην κατάληψη του Θωμαϊδείου. Ανέλαβαν την εκτύπωση και τη διανομή όλων των βιβλίων που έχουν κοπεί, μέχρις ότου να πάρει κάθε φοιτητής τα βιβλία του -που του κλέβουν με υπουργικές αποφάσεις. Η μαζικότητα και η μαχητικότητα αυτής της κατάληψης δεν άφηνε περιθώρια για ευεληξία στο πρυτανικό συμβούλιο και στο υπουργείο. Την αμέσως επόμενη μέρα, υποκείπτοντας στον εκβιασμό των εκδοτικών οίκων, του αντιδραστικού μπλοκ των καθηγητών και των μικροσυμφερόντων τους, ο πρύτανης αποφάσισε πραξικοπηματικά να κλειδώσει τις εγκαταστάσεις των φωτοτυπικών μηχανημάτων. Παράλληλα όμως, και κάτω από τις πιέσεις των φοιτητικών συλλόγων δεσμεύτηκε να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να δωθούν όλα τα αναγκαία συγγράμματα δωρεάν.

Μας φτάνει όμως αυτό; Έχουμε χορτάσει από ανεκπλήρωτες δεσμέυσεις. Θα είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνιση μέχρι την οριστική διανομή ΟΛΩΝ των βιβλίων στους φοιτητές και σε περίπτωση που δεν δοθούν, η εκτυπωτική μονάδα του ΕΜΠ θα επανακαταληφθεί για να τα τυπώσουν οι ίδιοι οι φοιτητικοί συλλόγοι!

Το πανεπιστήμιο που οραματίζονται η Τροϊκα και οι ακόλουθοί της αρχίζει ήδη και διαμορφώνεται. Όποτε το ερώτημα έχει τεθεί από μόνο του. Είτε θα αφήσουμε τα σχέδιά τους να υλοποιηθούν, είτε μέσω της οργανωμένης συλλογικής πάλης θα είμαστε εμείς αυτοί που διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Το καταφέραμε στο παρελθόν, θα το καταφέρουμε και σήμερα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: