ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΣ;;;

29 Feb

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Ο νεός νόμος πλαίσιο 4009/11 (γνωστός και ως νόμος Διαμαντοπούλου) προβλέπει μετά από ερμηνευτική Υπουργική Εγκύκλιο τον ορισμό του ακαδημαϊκού συγγράμματος ως το «ένα απαραίτητο βιβλίο για το εκάστοτε μάθημα». Τι σημαίνει πρακτικά το παραπάνω; Ότι σε όποιο μάθημα πέρναμε παραπάνω από ένα βιβλίο, τώρα πρέπει να διαλέξουμε μονάχα ένα από αυτά. Τα παραδείγματα αυτών των περικοπών δεν είναι και λίγα, ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο μερικές περιπτώσεις (και αυτές από τα χειμερινά εξάμηνα και μόνο!!!): Ατμοπαραγωγοί I, ασκήσεις ΜΕΚ II, Μηχανική I, Μηχανική III, Μαθηματικά IIIα, Τεχνολογική Οικονομική και ο κατάλογος είναι μακρύς ακόμα…

Αυτή η κατάσταση δεν έμεινε αναπάντητη. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και του πολυτεχνείου και σε άλλες σχολές προέβησαν σε μία σειρά από ενέργειες. Στο ΕΜΠ στους συλλόγους που έγιναν Γενικές Συνελεύσεις πάρθηκαν αποφάσεις που απαιτούσαν την δωρεάν διανομή όλων των συγγραμμάτων που απαιτούνται για την κάλυψη του γνωστικού αντικειμένου κάθε μαθήματος. Στις σχολές που δεν έγιναν Γ.Σ. πάρθηκαν αντίστοιχες αποφάσεις μέσω των Διοικητικών Συμβουλίων. Με αυτές τις αποφάσεις οι Φοιτητικοί Σύλλογοι όλου του ΕΜΠ προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας οι οποίες τελικά πέτυχαν να παρθεί απόφαση από τη διοίκηση του ιδρύματος να τυπωθούν τα απαιτούμενα συγγράμματα στο εκτυπωτικό κέντρο του ΕΜΠ.
Ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η διαδικασία της εκτύπωσης ορισμένοι καθηγητές (όπως η κυρία Κυριάκη και ο κύριος Ρακόπουλος) αρνήθηκαν να δεχθούν να τυπωθούν τα βιβλία τους βάζοντας κόλλημα συνολικά στη διαδικασία. Φαίνεται ότι ορισμένοι καθηγητές θεωρούν πιο σημαντικό να μην χάσουν ούτε ευρώ από τις πωλήσεις των βιβλίων τους και προτιμούν οι φοιτητές τους να τα αγοράζουν αντί να τους παρέχονται δωρεάν. Παρ΄ όλα αυτά, ενώ ήδη πλέον είχε ξεκινήσει η εξεταστική, μετά την εξασφάλιση της έγγραφης συναίνεσης ορισμένων καθηγητών και συγγραφέων συγγράμματα, όπως οι ασκήσεις Ατμοπαραγωγοί Ι στη σχολή μας, μπήκαν και πάλι στην διαδικασία εκτύπωσης για να μπλοκαριστούν και πάλι, αυτή τη φορά από τη πλευρά των εκδοτικών οίκων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί η στάση που κράτησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τόσο στη σχολή μας όσο και σε όλο το ΕΜΠ. Συγκεκριμένα να θυμήσουμε ότι η ΔΑΠ ήταν η φοιτητική παράταξη που είχε ως κομμάτι των θέσεών της για την παιδεία την αντικατάσταση των δωρεάν συγγραμμάτων από e-readers και e-books. Συγχαρητήρια λοιπόν στους συναδέλφους από τη ΔΑΠ. Για μία ακόμη φορά ήταν δίπλα στο φοιτητή και εξασφάλισαν το δικαίωμά του να πληρώνει για να σπουδάσει!!!!
Από τη μερία μας θεωρούμε ότι η περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι κομμάτι της ευρύτερης, και από καιρό προμελετημένης, επίθεσης σε κάθε πτυχή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, οι φοιτητές σε όλες τις σχολές τις Ελλάδας, γινόμαστε μάρτυρες μίας σειράς γεγονότων που οδηγούν σιγά σιγά στην ολική διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου (συγχωνεύσεις-κλεισίματα σχολών, συγκρότηση συμβουλίων διοίκησης, δραματική μείωση του προϋπολογισμου, μετακύληση του κόστους σπουδών στους φοιτητές και πάει λέγοντας).
Κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι και η συρρίκνωση των φοιτητικών παροχών σε όλα τα επίπεδα. Η αρχή έγινε με την μετατροπή της απόκτησης πάσο σε εμπορική συναλλαγή με τα καταστήματα Γερμανός στα οποία αγοράζουμε τα πάσο μας με 2,50 ευρώ. Η συνέχεια ήρθε με την προσπάθεια περικοπής της δωρεάν σίτισης και στέγασης και των δωρεάν συγγραμμάτων. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για δωρεάν συγγράμματα περνάει μέσα από τον συνολικό αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Περνάει μέσα από τον αγώνα για μη εφαρμογή, και τελικά ανατροπή, του νόμου Διαμαντοπούλου.

Απαιτούμε:
– Δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων για την κάλυψη του γνωστικού αντικειμένου του κάθε μαθήματος
– Καμία περικοπη στις φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, πασο)

Παλεύουμε για:
– Ανατροπή του νόμου 4009/11
– Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: