Συμβούλια Διάλυσης Δημόσιου Πανεπιστημίου

10 Jan

Eνώ μέρα με τη μέρα η επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία εντείνεται με συνεχόμενα μνημόνια, χαράτσια και περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και παροχές, λίγο καιρό πριν το 2011 φύγει, γίναμε μάρτυρες του διορισμού μιας πραξικοπηματικής κυβέρνησης «αστικής» σωτηρίας, από το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Μιας κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να εντείνει τη βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας και να υπηρετήσει μέχρι τέλους τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή σύσσωμο το αστικό μπλοκ εξουσίας μαζί με τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων αποτελεί το μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Όμως να ξέρουν καλά πως ο λαός πλέον δεν μασάει τα παραμύθια τους και έχει επιλέξει το δρόμο του διαρκούς, ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή αυτής της τόσο βάρβαρης πολιτικής! Η συνεχιζόμενη για πάνω από 2 μήνες απεργία των εργατών στην ελληνική χαλυβουργία, η απεργία των εργαζόμενων στο alter, την ελευθεροτυπία, στον κλάδο της υγείας και αλλού δείχνουν ότι το 2012 δεν θα έχει μόνο αγώνες αλλά και νίκες!

Αναπόσπαστο κομμάτι όλων των αγώνων που ξεκίνησαν ή συνεχίστηκαν την προηγούμενη χρονιά αποτέλεσε, απ’ τις αρχές του Σεπτέμβρη κιόλας, η σπουδάζουσα νεολαία. Την ώρα που η κυβέρνηση ΠαΣοΚ επιχειρούσε την χειρότερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μετά τη μεταπολίτευση , και ενώ οι σχολές ήταν ακόμα κλειστές, το φοιτητικό κίνημα βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο με μαζικές γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις, δίνοντας μία πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Μάλιστα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό την απονομιμοποίηση του νόμου-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στην ίδια την κοινωνία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα , παρά την ψήφιση του από τη μαύρη συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου να έχουν μπλοκαριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Παρ’ όλα αυτά ήδη από την αρχή αυτής της χρονιάς έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής για το ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια με το νέο νόμο Διαμαντοπούλου. Πρώτο και πιο χαρακτηριστικό, η τεράστια περικοπή των διανεμόντων συγγραμμάτων με τους φοιτητές πλέον να καλούνται είτε να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη είτε να μην έχουν βιβλία για να διαβάσουν. Επίσης μετά και την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, τεράστιες είναι οι περικοπές στα κονδύλια για υλικοτεχνικές υποδομές, προσωπικό και φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση κτλ) κάτι το οποίο οδηγεί τα πανεπιστήμια στο άμεσο μέλλον, είτε σε χρεωκοπία, είτε σε αναζήτηση πόρων από ιδιωτικούς φορείς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Μέσα σ’ αυτό το μαύρο φόντο η Υπ.Παιδείας ετοιμάζει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για την άμεση εκλογή των συμβουλίων διοίκησης από διορισμένους εντολοδόχους της κυβέρνησης -εφορευτικές επιτροπές. Η συγκρότηση αυτών των συμβουλίων αποτελεί τον κύριο μοχλό εφαρμογής αυτού του επαίσχυντου νόμου καθώς σε αυτά συγκεντρώνονται όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Από τη διοίκηση, την έγκριση του προϋπολογισμού, την αναζήτηση πόρων και την εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων, μέχρι και τον καθορισμό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών. Φυσικά τα μέλη του συμβουλίου θα καθορίζουν τα πάντα με βάση τις ανάγκες της αγοράς .

Για όλους αυτούς τους λόγους η ανάδειξη αυτών των συμβουλίων πρέπει το επόμενο διάστημα να μπλοκαριστεί από το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις ζωντανές του διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις. Να πιάσουμε το νήμα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη και μαζί με τα πληττόμενα κομμάτια των καθηγητών αλλά και όλους τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο μέσα και από τις πανπολυτεχνειακές συνελευσεις, όλοι μαζί να δώσουμε ένα ακόμα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση και τους υποστηριχτές της προκειμένου να στείλουμε αυτό το νόμο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Διαμηνύουμε σε κάθε τόνο πως όποιος (καθηγητής, φοιτητής, παράταξη) επιχειρήσει να βάλει υποψηφιότητα ή να συμμετάσχει στις διαδικασίες εκλογής των συμβουλίων αποτελεί εχθρό του φοιτητικού κινήματος και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα είναι ανεπιθύμητος στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Έτσι λοιπόν σ’ αυτή τη φάση η απάντηση των φοιτητών πρέπει να ναι άμεση, συλλογική και μαχητική με πρωταρχικό στόχο το μπλοκάρισμα της εκλογής των συμβουλίων διοίκησης και την ανατροπής της μαύρης συμμαχίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Από δω και πέρα δεν μπορεί ούτε μια μέρα να πάει χαμένη. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, δίνοντας μια μάχη δύσκολη και διαρκή αλλά τη μόνη ελπιδοφόρα για την ανατροπή αυτής της επίθεσης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: