Πανεπιστήμιο ώρα μηδέν… Τώρα είναι η ώρα της ανατροπής!!

23 May

Μετά από ένα χρόνο από την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες της πιο αντιλαϊκής πολιτικής στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζουν την βάρβαρη επίθεση στα κεκτημένα των εργαζομένων και φοιτητών με τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων να συνεχίζονται. Από την ολομέτωπη αυτή επίθεση,δεν θα μπορούσε να λείπει ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ήδη, η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τα ιδρύματα φαίνεται ξεκάθαρα μετά την προσπάθεια για κόψιμο των δωρεάν συγραμμάτων και την αναστολή λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. (η οποία ακολουθεί την επί της ουσίας παύση λειτουργίας των ΤΕΙ Πειραιά και συνοδεύεται και από το κλείσιμο της ανώτατης σχολής καλών τεχνών) λόγω της μη ύπαρξης του απαραίτητου αριθμού διδασκόντων (μειωμένος κατά 40%) και πάνω στην βάση του κανόνα 7 προς 1 ,δηλαδή 7 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη που ισχύει στο δημόσιο, το οποίο αναμένεται να γίνει 10 προς 1.

Η κυβέρνηση λίγες μέρες μετά από τις φοιτητικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους (άνοδος της ΔΑΠ με παράλληλη πτώση της ΠΑΣΠ- ουσιαστικά μία ανταλλαγή ψήφων μεταξύ των δύο καθεστωτικών παρατάξεων) βρίσκοντας και μία εικονική στήριξη στις θέσεις της από πλευράς ΔΑΠ (θυμίζουμε τις αντιδραστικότερες σε σχέση με αυτές του υπουργείου θέσεις της ΔΑΠ) προχώρησε σε δηλώσεις δια στόματος της υπουργού παιδείας για την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την πλήρη αλλαγή του DNA της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις δηλώσεις αυτές η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην βουλή στις 15 Ιουνίου. Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα καταργεί ουσιαστικά τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αλλάζει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του, εισάγωντας έμμεσα αλλά και άμεσα δίδακτρα, καταργώντας κάθε δωρεάν παροχή στους φοιτητές, από την δωρεάν σίτιση-στέγαση εώς και τα δωρεάν συγράμματα, βάζοντας στην διοίκηση των ιδρυμάτων εξωπανεπιστημιακούς manager και μεγαλομέτοχους οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να διορίζουν τον πρύτανη και να προσαρμόζουν το πρόγραμμα σπουδών στις ανάγκες των επιχειρήσεων, πετώντας τους φοιτητές έξω από κάθε θεσμό συνδιοίκησης. Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο καταργείται κάθε έννοια ενιαίου πτυχίου και αντικαθίσταται από ένα άθροισμα μαθημάτων επιλεγμένων από διαφορετικά προγράμματα σπουδών, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καταργεί ουσιαστικά κάθε συλλογικά κατοχυρωμένο εργασιακό δικαίωμα, από το πιο αυτονόητο, τον κατώτατο μισθό.

Απέναντι,σ αυτά τα σχέδια, εμείς λέμε το αυτονόητο δηλαδή πως δεν παζαρεύουμε, ούτε κάνουμε εκπτώσεις στο δήμοσιο και δωρεάν πανεπιστημιο. Δεν θα αφήσουμε κανένα να αλλάξει τον χαρακτήρα  του,να καταργήσει επί της ουσίας τα πτυχίας μας και το εργασιακό μας μέλλον. Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει στην πράξη ότι έχει την δυναμική και μπορεί να καταφέρνει να μπλοκάρει νομοσχέδια και τελικά να κερδίζει. (χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 06-07′ ) Το ίδιο θα κάνει και τώρα! Μέσα από το τρίπτυχο συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις θα καταφέρουμε να μην ψηφιστεί το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο των τελευταίων 30 χρόνων. Στην εποχή του μνημονίου και της πρωτόγνωρης εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων το φοιτητικό κίνημα πρέπει και θα αποτελέσει τον πυροδότη του ευρύτερου λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, μιας κυβέρνησης που δείχνει πιο ευάλωτη από ποτέ, δεχόμενη συνεχώς ρήγματα  από επιμέρους νικηφόρα κινήματα( 300 μεταναστών, κίνημα Κερατέας,κίνημα γιατρών κ.α. ) και την μοναδική απάντηση της να είναι η περαιτέρω διεύρυνση της λιτότητας και της άγριας καταστολής.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: