Κλείνει η Αρχιτεκτονική! Σειρά ποιος έχει????

6 May

Tην αναστολή της λειτουργίας της αποφάσισε η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έπειτα από τη Γενική Συνέλευση των καθηγητών της Σχολής καθώς, όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα «σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι η Σχολή Αρχιτεκτόνων αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της, από την Τετάρτη 4 Μαΐου, μετά από ανοικτή Γενική Συνέλευση, η οποία θα εξειδικεύσει μορφές δράσης».
Η  αδυναμία λειτουργίας της Σχολής οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Αφενός πολλοί διδάσκοντες που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία βάσει του κανόνα, 1 νέα πρόσληψη  για κάθε 5 αποχωρήσεις (που σύντομα προβλέπεται να χειροτερεύσει σε 1 προς 7).

Αφετέρου, η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ(όπου μεγάλο μέρος του διδακτικού προσωπικού -οι διδάσκοντες 407- δουλεύει με όρους μεσαίωνα: ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ο.κ.) χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη τους, που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών. Aυτή η πτυχή εξυπηρετεί τις επιδιώξεις του υπουργείου να μειώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής, επικαλούμενο φαιδρά επιχειρήματα που πατούν στην «ισότητα» και την «αξιοκρατία» . Έτσι εντείνεται ακόμα περισσότερο το πρόβλημα λειτουργίας της σχολής, λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης του αριθμού διδασκόντων, ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά επηρεάζει καθοριστικά τους όρους σπουδών των φοιτητών. Τα ζητήματα αυτά, που θέτουν υπό διακύβευση την λειτουργία της σχολής, οδήγησαν και την γενική  συνέλευση να πάρει ομόφωνα απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της επ’ αόριστον, που, αν και ασυνήθιστη πρακτική για διοίκηση σχολής, αποτελεί μονόδρομο. Η απόφαση αυτή δείχνει πως η επίτευξη στόχων προϋποθέτει την υιοθέτηση τέτοιων μορφών πάλης, που  κατορθώνουν να παράγουν πραγματικές, υλικές πιέσεις.

Γενικότερα, η πολιτική που καθολικά ασκεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα γίνεται σαφής σε όλα επίπεδα. Θα μπορούσαμε να την κωδικοποιήσουμε ως, ξεπούλημα του δημόσιου και τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές της σχολής, είναι προβλήματα που εδώ και ένα χρόνο βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι που απειλούνται με μειώσεις αποδοχών, ελαστικές μορφές εργασίας, ακόμα και απολύσεις. Το κράτος δημιουργώντας το μύθο του υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα (που συγκριτικά με χώρες-πρότυπα του ΠΑΣΟΚ είναι αισθητά μικρότερος) κατασκεύασε το απαραίτητο προέδαφος για τη σκληρότερη επίθεση που έχει γίνει ποτέ σ΄αυτόν. Οι συγχωνεύσεις σχολείων και σχολών (με την εφαρμογή του Καλλικράτη) και νοσοκομείων είναι η χαρακτηριστικότερη όψη αυτής της στρατηγικής που πετάει στο δρόμο εργαζόμενους και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις παροχές για τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους.

To κλείσιμο μιας τέτοιας σχολής που μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν στις κορυφαίες, αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα πως η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος τους τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κλείσιμο του ΤΕΙ Πειραιά λόγω υποχρηματοδότησης) χωρίς καμία διάθεση του τι θα απογίνουν οι απόφοιτοι των ιδρυμάτων αυτών. Αν αναλογιστούμε πως όλες αυτές οι καταστάσεις γίνονται πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου -«εκτρώματος» του ΠΑΣΟΚ, μπορεί ο καθένας φοιτητής να φανταστεί πόσο μαύρο και δυσοίωνο θα είναι το μέλλον των ιδρυμάτων μετά την ψήφιση του ( και με την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων να έχει φτάσει στο πιο χαμηλό από ποτέ σημείο, κοντά στο 2,6%, συγκεκριμένα στο ΕΜΠ ο προυπολογισμός είναι μειωμένος κατά 50%!). Πηγές μέσα από το Υπουργείο, αναφέρουν πως ο Πανάρετος και ο Λιβανός(υφυπουργός και γεν. γραμματέας του υπουργείου αντίστοιχα) περιμένουν τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών της 18 Μαϊου για να δουν αν μπορούν αποσπάσουν την συναίνεση που επιζητούν στην σπουδάζουσα νεολαία (κοινώς να ενισχυθούν εκλογικά οι καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) για να προχωρήσουν μετά από αυτές στην ψήφιση του στην βουλή. Ένα χρόνο μετά την είσοδο στο μνημόνιο και τον μηχανισμό «στήριξης» ΔΝΤ – ΕΕ, οι φοιτητές , ευρύτερα η νεολαία και οι εργαζόμενοι, βλέπουν τις κατακτήσεις τους να γκρεμίζονται, το μέλλον τους να υποθηκεύεται, την ζωή τους να αλλάζει ριζικά προς το χειρότερο. Πλέον δεν χωράει καμία αναμονή από μεριάς μας!  Απέναντι, στα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση και υποβάθμιση της ποιότητας των πανεπιστημίων και τελικά το κλείσιμο τους, η μόνη απάντηση θα πρέπει να είναι η αυτονόητη, δηλαδή  πως δεν παζαρεύουμε, ούτε κάνουμε εκπτώσεις στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο μας. Θα συνεχίσουμε μέσα από τις συνελεύσεις ,τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις  να καταφέρουμε να μην περάσει ούτε ένα αντιδραστικό κομμάτι του νέου νόμου. Καλούμε όλο τον φοιτητικό σύλλογο να ρίξει «μαύρο» στην πολιτική της κυβέρνησης και να ενισχύσει την λογική του κινήματος, για πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα  και ζωή με αξιοπρέπεια.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10/5 ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΟ ΑΜΦ.0.30

 

Αριστερή Πρωτοβουλία Τύρβη

apteaak.wordpress. com   σχήμα της Ε.Α.Α.Κ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: