6 Μάη: Ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης Συλλόγων ΕΕΠ ΤΕΙ και Πρωτοβουλιών Διδασκόντων 407/80

5 May
 Ποιοι, αν όχι εμείς; Πότε, αν όχι τώρα;
Να αντισταθούμε στην οριστική κατάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης
6     ΜΑΗ, ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
–  11.00 π.μ. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
–  6.30 μ.μ. ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ, Νομική Σχολή
Οι μαζικές απολύσεις και η επιδείνωση των όρων εργασίας των συμβασιούχων διδασκόντων αποτελούν την πρώτη συνέπεια της εφαρμογής των πολιτικών του Μνημονίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συνάδελφοι 407 στα Πανεπιστήμια, έκτακτοι στα ΤΕΙ, μέλη ΔΕΠ σε αναμονή τοποθέτησης, βιώνουν με δραματικό τρόπο την κυριαρχία των «ελεύθερων αγορών». Η εφαρμογή του κανόνα «1 μένει – 5 φεύγουν»  φέρνει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το Υπουργείο αρνείται να προχωρήσει στον άμεσο διορισμό των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί, ενώ οι προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ και ΕΠ έχουν παγώσει.
Όλα αυτά συνεπάγονται συρρίκνωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, ιδίως στα ΤΕΙ και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ  εξωθούνται να συμπεριφερθούν ως οιονεί μάνατζερ και να αναζητήσουν πόρους μέσω ανταποδοτικών πρακτικών και διδάκτρων. Μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων ωθείται στην ετεροαπασχόληση και την επιστημονική μετανάστευση. Οι εξελίξεις αυτές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μικρών ή μεγαλύτερων αγώνων και διεκδικήσεων των συλλόγων εκτάκτου προσωπικού και των πρωτοβουλιών διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά και της πρωτοβουλίας αδιόριστων μελών ΔΕΠ.
Η πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του Μνημονίου και των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, οδηγεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στη συρρίκνωση, στην ιδιωτικοποίηση, στην παγίωση της επισφάλειας για τους διδάσκοντες. Ο νέος νόμος-πλαίσιο θα εμπεδώσει την υπαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης σε αγοραίες κατευθύνσεις, θα καταργήσει τους συμμετοχικούς θεσμούς, θα διαλύσει τα Τμήματα και θα υποβαθμίσει τα πτυχία. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνουν ακόμη περισσότερο αγοραία και αυταρχικά εκπαιδευτήρια ή υποβαθμισμένα ιδρύματα που παρέχουν φθηνές υπηρεσίες εκπαίδευσης.
Θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα και να αμφισβητήσουμε τη σημερινή,  ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση της Παιδείας. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο παθητικοί θεατές της εργασιακής και ακαδημαϊκής μας απαξίωσης και της κατάλυσης της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.  Διεκδικούμε μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, μαζί με τους άλλους διδάσκοντες και  όλους τους εργαζομένους το δικαίωμά μας σε μια διαφορετική ανώτατη εκπαίδευση, που θα είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν, που θα «λογοδοτεί» στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι στις επιχειρήσεις, που θα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτή, μια ανώτατη εκπαίδευση που θα εγγυάται την κριτική σκέψη, την ουσιαστική επιστημονική έρευνα, τη συλλογική δράση, και το δικαίωμα στη γνώση.
Επειδή έχουμε ήδη δείξει πως οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών δεν ήταν συμβολικές αλλά θα έχουν συνέχεια, επειδή οι αντιστάσεις κι αναζητήσεις δεν πρέπει να μένουν αποσπασματικές – και επειδή γνωρίζουμε ότι τις αναζητήσεις αυτές τις μοιραζόμαστε και με πολλούς άλλους – θέλουμε να είμαστε κομμάτι ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος που θα αντιπαλέψει, τώρα πριν είναι αργά, αυτή την πολιτική:
Σας καλούμε σε μαζική κινητοποίηση, την Παρασκευή 6 Μάη, στο Υπουργείο Παιδείας, στις 11.00 π.μ.
 Για να αναδείξουμε ότι η επισφάλεια, οι απολύσεις, η αδιοριστία συνδέονται με τη συνολικότερη επίθεση στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
Την ίδια μέρα διοργανώνουμε μεγάλη εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στη Νομική Σχολή για να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε το όραμά μας για μια διαφορετική δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση διεκδίκηση και πράξη. Καλούμε εκπροσώπους από το πανεπιστημιακό κίνημα, τους φοιτητές, τους εργαζομένους στην ανώτατη εκπαίδευση, τα κινήματα της εκπαίδευσης, τους μαζικούς φορείς για να συμβάλουν και στην κινητοποίηση και στην εκδήλωση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: