Η μάχη ξεκίνησε … η έκβαση της να κριθεί στο δρόμο της ανατροπή

14 Mar

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ. Σ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15/03 ΣΤΟ ΑΜΦ.030 ΣΤΙΣ 12.30

Είναι πασιφανές πως η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την ιδιότυπη κοινοβουλευτική “δικτατορία” του ΠΑΣΟΚΕ.ΕΔ.Ν.Τ., όπου πραγματοποιούν την πιο βάρβαρη επίθεση σε δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας και γενικότερα του λαού. Έτσι, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του χρέους και με πρόσχημα την εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου καλούνε την εργατική τάξη σε νέες οδυνηρές θυσίες (περικοπή επιδομάτων στο Δημόσιο, “μαχαίρι” ακόμα περισσότερο σε δημόσιες δαπάνες, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας) ,το μνημόνιο Νο. 4 επί της ουσίας, που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο σε καθεστώς φτώχειας και εξαθλίωσης τον κόσμο. Από αυτήν την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης δεν θα μείνει ανεπηρέαστος και ο χώρος της α εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με τον σημερινό δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους να αποτελεί παρελθόν.

Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου με το νομοσχέδιο- «έκτρωμα» που θα καταθέσει μέσα στον Μάρτιο θα βάλει οριστικό τέλος σε έναν από τους βασικούς πυλώνες του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, την εκπαίδευση. Οι απλήρωτοι καθηγητές,το κλείσιμο του Τ.Ε.Ι. Πειραιά και της Θες/κης και το πρωτοφανές μέτρο με την περικοπή συγγραμμάτων (ορίζει μόνο 1 σύγγραμα για κάθε μάθημα-στην σχολή μας δεν θα δίνεται πλέον το βιβλίο ασκήσεων Μ..Ε.Κ. 1 !!!) δείχνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την πενιχρή κατάσταση που θα επικρατήσει στα πανεπιστήμια της χώρας μας. Η υπουργός παιδείας στον ιστότοπο της διαμηνύει πως «Στόχος είναι τα συγγράμματα και οι σημειώσεις να δίνονται ηλεκτρονικά. Ήδη καθηγητές -κυρίως Πολυτεχνικών και Φυσικών Σχολών- διένειμαν ηλεκτρονικά τις σημειώσεις τους και πολλοί φοιτητές σχολίασαν θετικά αυτή την κίνηση.». Η κατάργηση του δημόσιου συγγράμματος αποτελεί την πρώτη μορφή διδάκτρων στα πανεπιστήμια η οποία αποτελεί μία από τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου. Με αυτό τον τρόπο η σπουδάζουσα νεολαία θα καλείται να πληρώσει η ίδια για τις σπουδές της που πλέον δεν θα έχουν καμία αξία μέσα από την κατάργηση του πτυχίου και την αντικατάσταση του από τον Ατομικό Φάκελο Προσόντων. Ταυτόχρονα, η ευέλικτη απασχόληση που παγιώνεται προετοιμάζεται μέσα από τα ευέλικτα Προγράμματα Σπουδών που θα παρέχουν στους αποφοίτους ένα πακέτο δεξιοτήτων με βάση τις εκάστοτε ανάγκες της εργοδοσίας. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που αλλάζουν και τη δομή και τη λειτουργία του πανεπιστημίου εντείνοντας τα επιχειρηματικά – ανταποδοτικά κριτήρια μέσα από την εισαγωγή managers, τη σύνδεση χρηματοδότησης – αξιολόγησης (την ίδια στιγμή που το ποσοστό της παιδείας μειώθηκε στο 2,6% του Α.Ε.Π.) και την απόλυτη υποταγή της έρευνας στις ανάγκες του κεφαλαίου. Και επειδή αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί και άλλους όρους σπουδών το νομοσχέδιο έρχεται να οξύνει τους ήδη εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ακόμα πιο αυταρχικό και ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων μέσα από την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου και με τα πειθαρχικά συμβούλια σε όσους φοιτητές αντιδρούν (στο Πανεπιστήμιο Πατρών 9 φοιτητές απειλούνται με διαγραφή!!)

Τώρα που έληξε ο διάλογος,με την πλευρά των φοιτητών να μην συναινεί στον στημένο αυτό διάλογο και το νομοσχέδιο πάει προς ψήφιση, τώρα είναι η ώρα να βγεί το φοιτητικό κίνημα στο προσκήνιο μαχητικά και να δώσει την απάντηση του μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους με το τρίπτυχο συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις να αποτελεί μονόδρομο. Με οδηγό το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 06’-07’ και με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε το νομοσχέδιο. Η γενιά μας δεν θα γίνει εκείνη που θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα αυτής της πολιτικής , αλλά εκείνη που θα καταφέρει να υποχρεώσει σε ήττα συνολικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παλεύουμε για την ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα είναι το πρώτο ανάχωμα στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. και θα αποτελέσει έμπνευση και φάρο για τους αγώνες ολόκληρης της κοινωνίας για την ανατροπή της κυβέρνησης και συνολικά της αντιδραστικής πολιτικής που προωθείται όλα τα τελευταία χρόνια.

Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματα μας αλλά με ανυποχώτητο αγώνα διαρκείας παλεύουμε για σπουδές με αξία,δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη! Ο ηρωικός αγώνας των μεταναστών στην Υπατία έκαμψε το άτρωτο προφίλ του ΠΑΣΟΚ και έδειξε πως οι αποφασιστικοί αγώνες που παλεύουν μέχρι τέλους μπορούν να νικάνε. Το νικηφόρο Φοιτητικό Κίνημα μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο της κοινωνικής αντίστασης και θα ενοποιήσει τους επιμέρους κοινωνικούς αγώνες σε ένα πλατύ λαϊκό κίνημα ανατροπής. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με τους μαθητές και τους καθηγητές έστειλαν το πρώτο ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στα σχέδια της κυβέρνησης την Πέμπτη 10/03 στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα και καλούμε σε νέα πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 17/03.

Μονόδρομος δεν είναι η πολιτική τους

μονόδρομος είναι οι ανάγκες μας

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: