Ούτε να το σκέφτεστε…

2 Mar

«περικοπές, απολύσεις, ξεπούλημα της χώρας, νέοι φόροι στους εργαζόμενους, φοροαπαλλαγές  και δωρεές σε τράπεζες και βιομηχάνους.»…λέξεις που συνθέτουν το καθημερινό σκηνικό επίθεσης από μεριάς του ΠΑΣΟΚ -ΕΕ-ΔΝΤ. Από όλα βέβαια τα παραπάνω  δεν θα μπορούσε να λείπει ο τομέας της εκπαίδευσης και των Πανεπιστημίων. Η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου προχωρά ως μέρος της ίδιας πολιτικής  σε μία φυγή προς τα εμπρός σε ένα μέτρο πρωτοφανούς περικοπής συγγραμμάτων σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό μαζί με το κλείσιμο του ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ λόγω υποχρηματοδότησης μας δείχνουν πως θα είναι η εκπαίδευση μετά την ψήφιση του νόμου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

‘Ήδη από την αρχή της χρονιάς όταν το νέο σύστημα (μη) διανομής συγγραμμάτων ”ΕΥΔΟΞΟΣ”  επρόκειτο να εφαρμοστεί- με τις καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ να αναφέρονται σε ένα ψηφιακό τρόπο διευκόλυνσης στην διανομή συγγραμμάτων- γρήγορα αποδείχτηκε ότι πρακτικά ήταν ένας τρόπος  περικοπής βασικών συγγραμμάτων. Με νέα μάλιστα τροπολογία του υπουργείου υπαγορεύεται να υπάρχει ένα και μοναδικό σύγγραμμα ανά επιλογή στην ψηφιακή λίστα με αποτέλεσμα την περικοπή αρκετών συγγραμμάτων των φοιτητών. Σαν να μην έφτανε αυτό διευκρινίσθηκε μετά από συνάντηση με φοιτητικούς συλλόγους ότι κάθε επιλογή οφείλει να περιλαμβάνει ένα τόμο μόνο από κάθε σύγγραμμα και οποιαδήποτε άλλη εξαίρεση για τοποθέτηση και άλλων τόμων στην ίδια επιλογή πρέπει να διατυπώνεται υπό μορφή αίτησης στο υπουργείο παιδείας από την διοίκηση της σχολής . Η αίτηση θα εξετάζεται από αρμόδια επιτροπή ,η απόφαση της οποίας θα καθορίζει εάν θα υπάρχει άνω του ενός τόμου κατ’ εξαίρεση και σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι όχι μόνο περικόπτονται συγγράμματα που στην πλειοψηφία τους διανέμονταν λόγω του ότι ήταν αδύνατο η απαιτούμενη ύλη να καλύπτεται από ένα και μόνο σύγγραμμα αλλά πλέον θα παρέχεται μόνο ένας τόμος(!) του συγγράμματος δωρεάν. Σε σχετική μάλιστα διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο συστήθηκε οι φοιτητές να διαβάζουν τα περικομμένα συγγράμματα αλλά και τους υπόλοιπους τόμους από την βιβλιοθήκη ή όπως μας λένε οι καθηγητές της σχολής θα πρέπει να ανατρέχουμε στο internet.

Πιο συγκεκριμένα στην σχολή μας ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ το βιβλίο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΚ 1.

Πέρα από τις ανέφικτες έως γελοίες προτάσεις από πλευράς υπουργείου παιδείας καθίσταται σαφές ότι συντελείται άνευ προηγουμένου επίθεση στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση κι ότι οι περικοπές στα συγγράμματα αποτελεί μόνο το προοίμιο της αντιεκπαιδευτικής καταιγίδας που έρχεται με το νομοσχέδιο έκτρωμα που η Διαμαντοπούλου θέλει να καταθέσει μέσα στο Μάρτη!!! Η απάντηση από το φοιτητικό κίνημα πρέπει να είναι ηχηρή, όπως μας διδάσκει το παρελθόν οι φοιτητές μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις μέσα από αγώνες διαρκείας ,καταλήψεις, πορείες κατόρθωσαν να ανατρέψουν μια σειρά αντιεκπαιδευτικών νόμων. Ακριβώς επειδή η επίθεση είναι συνολική, προϋποθέτει συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της εκπαίδευσης (μαθητές, δάσκαλοι καθηγητές, εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια) έχοντας στο πλευρό τους ολόκληρη την κοινωνία .Η υπόθεση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι και πρέπει να θεωρείται υπόθεση όλης της κοινωνίας όπως ο αγώνας για ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ κτλ ειναι ο αγώνας ενός λαού για την ελπίδα, για μια ζωή με αξιοπρέπεια .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: