Φακέλωμα και διαπλοκή… …αυτή είναι της ΔΑΠ η πολιτική

28 Jan

Τόσα χρόνια ακούσαμε πολλά…

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι ζούμε σε μια πολύ κρίσιμη εποχή, όπου οι αλλαγές που συντελούνται στο έδαφος της οικονομικής κρίσης και της εποχής του μνημονίου έχουν ιστορικό χαρακτήρα. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή απέναντι στο σφαγείο των νομοσχεδίων που ψηφίζονται σωρηδόν με τη μορφή των κατεπειγόντων νομοσχεδίων.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει, ότι η δικιά μας γενιά, η γενιά των 700 (και εσχάτως των 592) ευρώ, είναι μια γενιά αποπολιτικοποίητη. Μια γενιά του καναπέ, που όταν μάλιστα αντιδράει καταγγέλλεται ως μηδενιστική ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ως μια γενιά του αρνητισμού.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει, ότι δεν έχει νόημα να είμαστε πολιτικοποιημένοι και κοινωνικά ενεργοί στην καθημερινή μας ζωή. Αρκεί, να αναθέτουμε το αύριο μας και την πολιτική στις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της σχολής μας (ή και της κοινωνίας) που με τις αναρίθμητες «σοβαρές και υπεύθυνες» προτάσεις τους θα μας εγγυηθούν μια καλύτερη ζωή.

και δεν είναι τυχαίο από ποιους τα ακούσαμε

Η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επί χρόνια, τόσο στη σχολή μας όσο και πανελλαδικά, διακήρυττε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Μας έλεγε να υπερασπιστούμε την δωρεάν εκπαίδευση αναγνωρίζοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ βάζοντας managers να διοικούν τις σχολές. Να παλέψουμε για ισχυρά πτυχία ενσωματώνοντας το σύστημα της Bologna που προβλέπει τη διάσπαση σε Bachelor+Master (ή αλλιώς 3+2 χρόνια). Και τέλος, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουμε τη διαφάνεια μέσα στις σχολές, στηρίζοντας τη «μεγάλη δημοκρατική και φιλελεύθερη παράταξη» που μάχεται ενάντια στη διαπλοκή.

Κι όμως καμιά φορά οι μάσκες πέφτουν απρόσμενα

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου μια απρόσμενη αποκάλυψη είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από ένα blog. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η είδηση πήρε χαρακτηριστικά μικρού σκανδάλου για τα δεδομένα της σχολής μας.

Η εν λόγω είδηση αναρτήθηκε στο http://katalogoidap.blogspot.com/ και περιελάμβανε κάτι το οποίο μπορεί πολλοί από εμάς να το υποψιάζονταν, αλλά δε μπορούσαν να φανταστούν την έκτασή του.

Στο παραπάνω blog μπορεί ο οποιοσδήποτε φοιτητής να βρει τις περίφημες «λίστες φοιτητών» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ για τις εκλογές από την περίοδο 2005-06. Μέσα στις παραπάνω λίστες, συμπεριλαμβάνονται πλήρη στοιχεία εκατοντάδων φοιτητών. Και αυτό που γιγαντώνει την αγανάκτηση είναι οι αναφορές στο blog ότι αυτές οι λίστες δεν είναι και οι μοναδικές οι οποίες κυκλοφορούν «υπόγεια» στα χέρια διάφορων «υπεύθυνων» συμφοιτητών μας-συνδικαλιστών της ΔΑΠ.

Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι μέσα σε αυτό το μηχανισμό της ΔΑΠ εμπλέκεται και η γραμματεία της σχολής μας, καθώς στο αρχείο επισυνάπτεται και μια αναλυτική λίστα της γραμματείας της σχολής μας, με όλα τα ονόματα και τα στοιχεία των φοιτητών της σχολής την αντίστοιχη περίοδο, γεγονός που εγείρει σοβαρές υποψίες.

ΔΑΠίτες είστε η ντροπή των φοιτητών

Από την πλευρά μας, δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να κάνουμε από το να καταγγείλουμε με τον πιο σκληρό τρόπο τις πρακτικές που από ότι φαίνεται επί χρόνια ακολουθεί η ΔΑΠ στη σχολή μας. Και να δηλώσουμε τα εξής αυτονόητα:

  • ΔΑΠίτες να ντρέπεστε για το φακέλωμα των συμφοιτητών μας

Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο δύο στοιχεία: Αφενός στις περίφημες «λίστες φοιτητών» της ΔΑΠ περιλαμβάνονται τα ονόματα 1652(!) φοιτητών της σχολής μας εκείνη την περίοδο. Αφετέρου 702(!) εξ αυτών των φοιτητών χαρακτηρίζονται πολιτικά ως προσκείμενοι στην τάδε ή την δίνα παράταξη στα κατάστιχα της ΔΑΠ. Και προφανώς δε μπούμε στον κόπο να σχολιάσουμε τα προγράμματα αναζήτησης φοιτητών βάσει του κωδικού τους, του ονόματός τους, του έτους τους, του τηλεφώνου τους κλπ.

Πραγματικά η πρακτική του φακελώματος εκατοντάδων συμφοιτητών μας, θυμίζει άλλες εποχές και υπενθυμίζει τις πραγματικές πολιτικές καταβολές της ΔΑΠ, τις στοχεύσεις της, αλλά και την πραγματική της αδιαφορία για οτιδήποτε άλλο πέραν της εκλογικής της καταγραφής. Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων όλων μας και να ξέρουν καλά οι συνάδελφοι της ΔΑΠ ότι αυτό δε θα μείνει από πλευράς μας αναπάντητο.

  • ΔΑΠίτες να ντρέπεστε για το όργιο διαπλοκής που έχετε στήσει

Είναι φανερό από τα αρχεία που βγήκαν στο προσκήνιο, ότι η ΔΑΠ στην προσπάθεια να φακελώσει όλους μας (για να μπορεί να εκβιάζει μεμονωμένα φοιτητές σε ανυποψίαστο χρόνο, βέβαια), δεν είναι μόνη της. Έχει γερά πατήματα στο εσωτερικό της διοίκησης της σχολής και στη γραμματεία της σχολής. Αφού προφανώς από εκεί άντλησε μεγάλο κομμάτι της καταλογογράφησής της. Είναι πραγματικά ντροπή η γραμματεία να κάνει συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι με τη ΔΑΠ, να συμβάλλει στο να δίνονται σε συνδικαλιστές προσωπικά στοιχεία φοιτητών, μόνο και μόνο για να εγγυηθεί τη διαιώνιση ενός πολιτικού κλίματος διαπλοκής στη σχολή που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αν το καλοσκεφτεί κάποιος, κάπως έτσι ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι η ΔΑΠ πάντα βγάζει πρόγραμμα εξεταστικής πολλές φορές και πριν τη γραμματεία, ούτε τα διάφορα ταξίματα για μαθήματα που έχουμε όλοι ακούσει να λέγονται κατά καιρούς από τα γαλάζια παιδιά.

Γυρνάμε την πλάτη μας σε αυτούς που φακελώνουν και τσατσώνονται

Η καλύτερη απάντηση που έχουμε να δώσουμε σε όσους κάνουν καριέρα στην παρακολούθηση των συμφοιτητών μας, σε όσους διαπλέκονται με κομματικά συμφέροντα μόνο και μόνο για την προσωπική τους ανέλιξη, σε όσους εν τέλει με τη στάση τους και τις πράξεις τους έχουν ξευτιλίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι να τους απομονώσουμε.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη τους στα κομματόσκυλα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις να πάρουμε την τύχη του Φοιτητικού μας Συλλόγου και των ζωών μας στα χέρια μας.

Οι φοιτητές των Μηχανολόγων δεν έχουν ανάγκη από φοιτητοπατέρες που κάνουν καριέρα στις πλάτες μας και πολλώ δε μάλλον δεν έχουν ανάγκη από κανέναν Μεγάλο Αδελφό να τους παρακολουθεί και να τους φακελώνει.

Για εμάς τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα: Κάθε συνδικαλιστής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όσο αυτή δεν απολογείται για τη στάση της, είναι persona non grata.

Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές

έξω τα λαμόγια απ’ όλες τις σχολές

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: