ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ …

24 Jan

………για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα

Οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν ξεκινήσει, από τις 11 του Δεκέμβρη, έναν αποφασιστικό αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση χωματερής στην περιοχή του Οβριοκάστρου. Στο τέλος του Δεκέμβρη το Ειρηνοδικείο Λαυρίου (29/12) αποφασίζει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για τον ΧΥΤΑ στην περιοχή, αλλά λίγες μέρες αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δείχνοντας την ουσία της δικαιοσύνης τελεσίδικα δικαιώνει την κυβέρνηση και το κράτος. Ο λόγος είναι ότι «πληρώνουμε πρόστιμα στην ΕΕ»!!. Το πραγματικό όμως πρόβλημα παραμένει. Η Κερατέα βρίσκεται στο στόχαστρο ενός αντιδραστικού πειραματισμού όπου η αποφασιστικότητα των κατοίκων δέχεται τόνους συκοφαντίας και καταστολής.

Ο αγώνας τους αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή καταστολή, με ΜΑΤ, χημικά, δολιοφθορές σε μηχανήματα και Ι.Χ., έως και με αύρες και πλαστικές σφαίρες (!), με απειλές, προσαγωγές και συλλήψεις, με ένα πρωτοφανές όργιο κρατικής τρομοκρατίας, όπου ένας ιδιότυπος στρατός κατοχής βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στην περιοχή του Οβριοκάστρου, παρεμποδίζοντας τη διέλευση στον οποιονδήποτε. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση του ΔΝΤ θέλει να επιβάλει τις επιδιώξεις των μεγαλοεργολάβων κόντρα στις ανάγκες των κατοίκων. Ωστόσο, ένα μήνα μετά οι κινητοποιήσεις συνεχίζουν να μαζικοποιούνται δείχνοντας την αποφασιστικότητα των κατοίκων να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους.

Την ίδια στιγμή ο δίκαιος και σκληρός αγώνας που δίνεται από το τοπικό κίνημα, αποσιωπάται συνειδητά από τα επίσημα Μ.Μ.Ε., που συναινούν βεβαίως με την κυβέρνηση και τους μεγαλο-εργολάβους.

Με όποιο τρόπο κι αν την ονοματίζουν (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), η χωματερή που σχεδιάζεται να γίνει εκεί, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει σοβαρά την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων ευρύτερα, όπως συμβαίνει και σε μια σειρά άλλες, κατοικημένες περιοχές της Αττικής, αλλά και της χώρας. Καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά την εναπόθεση τόνων σκουπιδιών σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Αποτελεί απάτη το γεγονός πως ο καταστροφικός αυτός «μονόδρομος» διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου εναποτίθενται τα απορρίμματα σε μεγάλες εκτάσεις, θα αποτελέσει και τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών. Στην πραγματικότητα στήνεται ένα μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, «για την εκμετάλλευση των απορριμμάτων», με τη διάλυση των αντίστοιχων λειτουργιών των δήμων (απολύσεις προσωπικού, περικοπές -λόγω Καλλικράτη- κλπ.) και την ιδιωτικοποίησή τους, παράλληλα με τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους με αύξηση τελών των δημοτών. Στο βωμό του μέγιστου κέρδους καλείται να θυσιαστεί η υγεία, η καθημερινή ποιότητα ζωής, καθώς και το φυσικό περιβάλλον.

Το ζήτημα των σκουπιδιών αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της πολιτικής της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, για την κατάργηση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας και την ιδιωτικοποίησή της (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κλπ.), και συνολικά τη λεηλασία των δικαιωμάτων των μισθών και της ζωής των εργαζομένων, παράλληλα με τη λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Συγκροτεί διαχρονικά μια πολιτική η οποία, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί κινδυνολογικά τα προβλήματα που η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι κρατικές πολιτικές (και όχι η ‘’αδιαφορία’’ των πολιτών) έχουν δημιουργήσει στην Αττική. Υποστηρίζει την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης και άντλησης κερδών, με ταχύρρυθμες διαδικασίες, παίζοντας με την υγεία των πολιτών, καταστρέφοντας το περιβάλλον, διαλύοντας τον δημόσιο ιστό καθώς και βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Οι ΧΥΤΑ πρέπει να σταματήσουν παντού και να αντικατασταθούν από ένα δημόσιο αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών. Υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν  το πρόβλημα των αστικών απορριμμάτων, με τρόπο οικονομικό, μη-επιβλαβή-περιβαλλοντικά και χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής στις πόλεις. Με πολιτικές που θα προτάσσουν την πρόληψη-μείωση, την διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση, που θα αντιμετωπίζουν με ορθολογικό και επιστημονικό τρόπο την διαχείριση του μικρού υπολείμματος που μπορεί να προκύπτει με μικρές μονάδες ανά περιοχή.

Σήμερα, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. , σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Δ.Ν.Τ. και της Τρόικας, -με τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. – έχει εξαπολύσει μια άγρια καθημερινή επίθεση ενάντια στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας αποκτά εξαιρετική σημασία η αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε αγώνες τοπικών κινημάτων περιοχών. Στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε σε εκπαίδευση, εργασία, υγεία και δημοκρατικά δικαιώματα, με την λαίλαπα περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων, απαιτείται η κλιμάκωση των κοινωνικών κινημάτων μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους αλλά και τις επιτροπές κατοίκων με στίγμα καταδίκης της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή τους.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: