Λίγα λόγια για την τελευταία Γενική Συνέλευση

20 Oct

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού αναγγέλει την κατάργηση του πανεπιστημίου της μεταπολίτευσης. Για την κυβέρνηση και το Υπουργείο η δημόσια εκπαίδευση χρειάζεται σαρωτικές αλλαγές, ή καλύτερα συνολική ανατροπή, ως συμπλήρωμα των σκληρότερων οικονομικών μέτρων που έχουν παρθεί από την ψήφιση του μνημονίου. Τα νέα μέτρα πλήττουν τόσο το παρόν της νεολαίας (592 € πρώτος μισθός για τους νέους μέχρι 25) αλλά και την εργασιακή προοπτική των νέων μιας και καλούνται να δουλέψουν με τους χειρότερους όρους τα τελευταία 30 χρόνια.

Σε αυτό το φόντο διεξήχθησαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους προκειμένου να σπάσει ο μονόλογος της κυβέρνησης και να βγουν στο προσκήνιο τα αιτήματα των φοιτητών. Για αυτό το λόγο το σχήμα μας την προηγούμενη εβδομάδα μετά την άρνηση των καθεστωτικών παρατάξεων να διεξαχθεί Γενική Συνέλευση πήρε την πρωτοβουλία για την συλλογή υπογραφών από όλα τα μέλη του Συλλόγου προκειμένου να οριστεί άμεσα Γ.Σ. Παρά την σκληρή προσπάθεια και προπαγάνδα των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ να σαμποτάρουν τη Γενική Συνέλευση με την πρόφαση ότι είναι αντικαταστατική, τόσο ο αριθμός των φοιτητών (210) που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση όσο και ο διάλογος που αναπτύχθηκε σε αυτή φανερώνουν με τον πιο έκδηλο τρόπο την ανάγκη η σπουδάζουσα νεολαία να συζητήσει και τελικά να αποφασίσει για το παρόν της (σπουδές) αλλά και το μέλλον της (εργασιακή προοπτική). Μετά την αγωνιστική απόφαση που πήρε ο Σύλλογος (ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ) συμμετείχε στο πανεκαπιδευτικό συλλαλητήριο της προηγούμενης Πέμπτης μαζί με άλλους 11 Φοιτητικούς Συλλόγους και έστειλε το πρώτο μήνυμα ανυπακοής στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

 

Η τελευταία όμως Γενική Συνέλευση και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων παρατάξεων γεννούν  τα εξής ερωτήματα:

1) Ποιός είναι ο ρόλος των καθεστωτικών παρατάξεων ΔΑΠ – ΠΑΣΠ ;

Αν ο τελευταίος σύμμαχος της κυβέρνησης στην κοινωνία είναι τα ΜΜΕ και τα ΜΑΤ που προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να καταστείλλουν οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση τότε μέσα στο πανεπιστήμιο τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει οι δύο κομματικές παρατάξεις. Από τη μία κάνουν τα πάντα προκειμένου να μη διεξαχθούν Γενικές Συνελεύσεις (άρνηση για επικύρωση υπογραφών στο ΔΣ, πρόφαση απαρτίας) και από την άλλη όταν τελικά αυτές γίνονται προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις εκφυλίσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση της ΔΑΠ στην τελευταία Γ.Σ. όπου μας είπε α)τα νέα μέτρα δεν υπάρχουν β) ακόμα και αν αυτά υπάρχουν πρέπει να εφαρμοστούν για να δούμε τελικά αν είναι καλά ή όχι  αποπροσανατολίζοντας την κουβέντα από το πραγματικό ερώτημα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ή δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο καλούσε τον κόσμο να υπερψηφίσει το πλαίσιο της ΔΑΠ στρώνοντας το χαλί στην κυβέρνηση  για να ψηφίσει τα νέα μέτρα χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Η συγκεκριμένη πολιτική τακτική δεν είναι καθόλου αθώα για εμάς.

Είναι τυχαίο ότι δυο μέρες πριν τη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Ρέθυμννο όπου η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει το νέο νομοσχέδιο η ΔΑΠ καλεί τον κόσμο να ψηφίσει ανοιχτή σχολή αποκρύπτωντας οτι αύτο σημαίνει ξεκάθαρα βάση του πολιτκού της πλαισίου ανοιχτή σχολή στη μεταρρύθμιση ;

Είναι τυχαίο ότι δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές και ενώ η Α.Διαμαντοπούλου έκανε έκκληση για «διάλογο» με ανοιχτές σχολές ΔΑΠ – ΠΑΣΠ απο κοινού σπεύδουν να υπηρετήσουν την Υπουργική εντολή ; Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι δε θέλουν να φανεί στην κοινωνία ότι υπάρχουν αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική γεγονός το οποίο θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη φθορά στα εκλογικά αποτελέσματα των δύο μεγάλων κομμάτων που εκφράζουν και υλοποιούν αυτή την αντιλαική πολιτική.

2) Κατάληψη – Ανοιχτή Σχολή

Το συγκεκριμένο ερώτημα που προσπάθησαν ΔΑΠ – ΠΑΣΠ να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Συνέλευσης είναι αναμφιβολά πλαστό καθώς υποκρύπτει το πραγματικό ερώτημα που απασχολεί τη σπουδάζουσα νεολαία, δηλαδή νέα μέτρα σε εκπαίδευση και εργασία, και το οποίο με περίτεχνο τρόπο προσπαθούν να υπερβούν ακριβώς για να μη δώσουν απαντήσεις που θα εκθέσουν την πραγματική πολιτική τους τοποθέτηση. Για εμάς το πραγματικό ερώτημα είναι :

Α) Δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο ή δίδακτρα, κουπόνι φοιτητή και διοίκηση από managers ;

Β) Πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό ή Ατομικός Φάκελος Προσόντων και δια βίου κυνήγι Πιστωτικών Μονάδων ;

Γ) Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών ή απουσιολόγιο, προαπαιτούμενα και κατάργηση της επαναληπτική εξεταστικής ;

Δ) Πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές θα έχουν λόγο για τις σπουδές και το μέλλον τους ή Πανεπιστήμιο που θα διοικείται αποκλειστικά από εγκάθετους της εκάστοτε κυβέρνησης και συμβούλους επιχειρήσεων ;

 

Αν αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα που απασχολούν της σπουδάζουσα νεολαία τότε έχει ιδιαίτερη σημασία να φανούν και τα σχέδια πολιτικών δυνάμεων για το Φοιτητικό Κίνημα. Από τη μεριά μας επειδή θεωρούμε πως τα συγερκιμένα μέτρα πλήττουν με άμεσο τρόπο τα δικαιώματα μας σε σπουδές και εργασία διαμορφώνοντας ένα ζοφερό μέλλον για τη γενιά μας βάζουμε ένα σχεδιασμό ο οποίος στοχεύει στην ανατροπή της πραγματικότητας που διαμορφώνει η κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο καλέσαμε Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου οι φοιτητές να συζητήσουν ανοιχτά για τα νέα μέτρα και να αποφασίσουν συλλογικά και δημοκρατικά για τη δράση τους. Καλέσαμε σε πανεκπαιδευτική πορεία προκειμένου να φανεί σε όλη την κοινωνία οτι οι φοιτητές δε συναινούν στη κυβερνητική πολιτική σε εκπαίδευση και εργασία, να συνδεθούμε με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της εργασίας  και να σπάσουμε με αυτό τον τρόπο την απομόνωση που προσπαθούν κυβέρνηση- ΜΜΕ να επιβάλλουν στους κοινωνικούς αγώνες. Προτείναμε καταλήψεις έτσι ώστε να ασκήσουμε τη μέγιστη πολιτκή πίεση στην κυβέρνηση στέλνοντας το πρώτο μήνυμα ανυπακοής στις εξαγγελίες.

Επειδή δε θεωρούμε ότι πέρα από τα κομματικά στελέχη ΔΑΠ – ΠΑΣΠ υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να περάσουν τα νέα μέτρα, που θέλουν δηλαδή να σπουδάζουν, να δουλεύουν και να ζούν με χειρότερους όρους τους καλούμε να απομονώσουν τους εγγυητές της ομαλότητας, τους εγγυητές της υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Καλούμε όλους τους φοιτητές να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στα νέα μέτρα, να κλιμακώσουμε την πάλη μας και όπως το 2006-2007 με τους μεγάλους αγώνες της νεολαίας ανατρέψαμε τη Συνταγματική αναθεώρηση έτσι και τώρα μέσα από Συνελεύσεις – Καταλήψεις – Διαδηλώσεις να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: