Τι είναι όλα αυτά που ακούμε τι μας ετοιμάζουν;

23 Sep

Ζούμε όπως θα έχεις καταλάβει και εσύ ο ίδιος μία από τις πιο έντονες και βαθιές οικονομικές κρίσεις. Από τα ΜΜΕ και τα δύο αστικά πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) μέχρι οικονομολόγους, τραπεζίτες  και διάφορους άλλους «ειδικούς» η κρίση παρουσιάζεται ως κεραυνός εν αιθρία, λες  και η κυρίαρχη πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν ήταν αυτή που δημιούργησε την κρίση.

Όπως έχει καταλάβει και η πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας για την παγκόσμια οικονομική κρίση μόνο οι ίδιοι δεν φταίνε. Αντίθετα, είναι η πολιτική όλων των τελευταίων δεκαετιών που μας έφτασε ως εδώ. Είναι η ίδια αυτή πολιτική που επιχειρεί στο όνομα της κερδοφορίας όλων των επιχειρηματικών κλάδων να συρρικνώσει τους μισθούς και τα δικαιώματα μας. Είναι η ίδια εν τέλει πολιτική που σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ε.Ε. εξαπολύει συνεχώς νέου τύπου επιθέσεις τόσο στη μαθητιώσα και φοιτητική νεολαία, αλλά φυσικά και στους εργαζόμενους. Είναι τελικά η ίδια πολιτική που δύο χρόνια πριν όπλισε και το χέρι του ειδικού φρουρού και στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δολοφονούσαν μία ολόκληρη γενιά.

Ταυτόχρονα, η ίδια πολιτική που μας οδήγησε στην κρίση είναι αυτή που ακολουθούν και τώρα η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της για το ξεπέρασμα της. Επιχειρείται δηλαδή μέσα από μία βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζόμενων να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Απολύσεις, μειώσεις μισθών και επιδομάτων από τη μία, αύξηση της φορολογίας και ακρίβεια από την άλλη σπρώχνουν ολοένα και περισσότερα κομμάτια του λαού στα όρια της επιβίωσης. Ακόμα, η συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης (ο πρώτος μισθός για ένα νέο εργαζόμενο είναι 592€!)   συνθέτουν ένα μαύρο και ζοφερό παρόν και μέλλον κυρίαρχα για τους νέους ανθρώπους σήμερα, οι οποίοι βλέπουν τις ανάγκες και τα όνειρα τους να συντρίβονται στον βωμό του ξεπεράσματος της κρίσης.

Η επίθεση όμως δεν αφήνει ανέπαφο το χώρο της εκπαίδευσης μιας και εκεί προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι του μέλλοντος. Από το σχολείο – εξεταστικό κάτεργο που μέσα από συνεχείς εξετάσεις κατηγοριοποιεί τους μαθητές μπαίνεις στο πανεπιστήμιο το οποίο μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται επιχειρείται να αλλάξει ριζικά ο χαρακτήρας του. Η μειωμένη χρηματοδότηση σε συνδυασμό με την επιχειρηματική και ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, μέσα από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις προωθούνται η περαιτέρω σκλήρυνση των όρων φοίτησης και η διάσπαση των πτυχίων που τσακίζει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων.

Η πολιτική τους δεν είναι μονόδρομος !

Σε αυτό το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν σε παιδεία και εργασία, οι πρώτες φωνές αμφισβήτησης έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται. Όλοι οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος ξεκινώντας από τον μεγαλειώδη Δεκέμβρη του 2008 και φτάνοντας μέχρι και τις μαζικές απεργίεςτου Μάη και του Ιούνη κατέδειξαν με τον πιο προφανή τρόπο, ότι η νεολαία και οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την υπονόμευση του μέλλοντος τους.    Το χιλιοειπωμένο σύνθημα «Στις τράπεζες λεφτά, στην νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» πρέπει να γίνει οδηγός μας και αυτή την χρονιά.

Όπως δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια πριν δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση δολοφονούσε το 15χρονο Αλέξη, και με αυτό τον τρόπο έδειχνε το πιο άγριο πρόσωπο της «δημοκρατίας» τους , έτσι δεν θα κάτσουμε και τώρα παρακολουθώντας τους να δολοφονούν τα όνειρα, το παρόν και το μέλλον μας. Ο χειμώνας που έρχεται πρέπει και θα είναι ιδιαίτερα θερμός. Να ορθώσουμε πύργο ατίθασο απέναντι τους μέσα από ένα κοινό μέτωπο της όλων των κομματιών της εκπαίδευσης που θα παλεύει για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας. Ένα μέτωπο που θα ενωθεί με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια των εργαζομένων για τη συνολική ανατροπή της επίθεσης σε εκπαίδευση και εργασία  ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τις νέες κατακτήσεις .

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να ακουστεί σε όλη την κοινωνία

Δε θα υπακούσουμε…….

……Έρχεται η δική μας εποχή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: