“ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ” ΨΗΦΙΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ “ΒΑΣΙΛΙΑ”, ΜΠΟΡΕΙΣ!!

31 May

Βρισκόμαστε σε μια συγκύρια οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής, που χρωματίζεται από την βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Επιχειρείτε μια αντεργατική τομή που ήδη πλήττει τους εργαζόμενους και την νεολαία και που σύντομα θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε θα εργαζόμαστε και θα σπουδάζουμε. Την ίδια στιγμή στο χώρο των πανεπιστημίων έχουμε μια συνέχιση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και την αναγνώριση των ΚΕΣ .

Καλούμαστε λοιπόν να δώσουμε μια μάχη, που είναι η μάχη της γενιάς μας. Αυτήν την μάχη πρέπει να δώσει το φοιτητικό κίνημα και για τα ζητήματα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και ιδιαίτερα για να μπορέσουν οι φοιτητές να «τελειώσουν» με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και ιδιαίτερα με το νόμο πλαίσιο. Για το φοιτητικό κίνημα αυτός ο νόμος, ο βαθύτατα αντιδραστικός σε όλες τις διατάξεις του, δεν είναι κάτι τελειωμένο που πρέπει να αποδεχτούμε αλλά ένα συνεχές διακύβευμα, μια συνεχής πρόκληση ώστε, στο δρόμο του φοιτητικού κινήματος του Μαΐου-Ιουνίου 2006 να ανατρέψει αυτό το νόμο έκτρωμα και να μην επιτρέψει να εφαρμοστεί ποτέ..

Έτσι τις τελευταίες μέρες κάποιοι, αγνοώντας τις πραγματικές ανησυχίες και ανάγκες των φοιτητών, ξεθάβουν τις πρυτανικές εκλογές σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο, αγνοώντας την πάγια τοποθέτηση του φοιτητικού κινήματος

Σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο προβλέπεται, λοιπόν, ότι ο πρύτανης, ο πρόεδρος και μια σειρά «αξιωματούχων», που συγκροτούν την «ηγεσία» των ιδρυμάτων θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία από το φοιτητικό σώμα. Η ρύθμιση αυτή παρουσιάστηκε από το υπουργείο και αποθεώθηκε από διάφορους άλλους «σοφούς» , ως η επιτομή της δημοκρατίας, ως η λύση των προβλημάτων διαπλοκής καθηγητών με τις καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ , ως η μόνη δυνατή λύση για την εκλογή του καλύτερου και αξιότερου πρύτανη. Η πραγματικότητα, όμως είναι τελείως διαφορετική: Με αυτό το μέτρο οι πρυτάνεις, όργανα εξ’ ορισμού της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, αποκτούν υπερεξουσίες καθώς θα έχουν εκλεγεί με όλη την “ακαδημαϊκή οικογένεια.” Από τη στιγμή που θα τους έχει εκλέξει το σύνολο των φοιτητών, λοιπόν θα μπορούν να προχωρήσουν σε εφαρμογή των εκάστοτε αντιδραστικών επιλογών τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη και να δεσμεύονται στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων. Αυτό στην καταργεί τον λόγο και την συμμετοχή των Φοιτητικών Συλλόγων στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης λαμβάνουν τα συλλογικά όργανα του Πολυτεχνείου(Σύγκλητος, Γενικές Συνελεύσεις Σχολών, Τμημάτων και Τομέων)

Παράλληλα η διαπλοκή δεν καταργείται, αφού από παραταξιακή γίνεται ατομική, με τον κάθε φοιτητή. Τα τσατσώματα όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά εντείνονται. Η ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων με το καθηγητικό κατεστημένο (μέχρι τώρα «προνόμιο» των καθεστωτικών παρατάξεων) και γενικότερα τα φαινόμενα διαπλοκής, διαχέονται πλέον στη βάση του φοιτητικού σώματος. Τον χαρακτήρα των εκλογών αυτών το κάνει σαφές και η προεκλογική περίοδος στο ΕΜΠ της προηγούμενες μέρες. Ηλεκτρονικά μηνύματα που τάζουν στους φοιτητές(τι άραγε;), πάρε δώσε με παρατάξεις και καθηγητές για να φέρουν ψήφους… Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα των διάφορων forum τα οποία έχουν μετατραπεί σε όχημα προεκλογικού αγώνα για τους υποψήφιους Πρυτάνεις αλλά και την διαδικασία των εκλογών εν γένει, πράγμα που δεν έκαναν ποτέ για άλλα βασικότερα ζητήματα, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων.

Άρα με μια κατ’ επίφαση πιο δημοκρατική διαδικασία, επιχειρείται να δημιουργηθεί και να εμπεδωθεί ένα πιο θόλο και αντιδημοκρατικό τοπίο στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς το βασικό ερώτημα είναι αν θα ταχθούμε με τις μαζικές διαδικασίες με τις γενικές συνελεύσεις και με τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος ή αν θα αρκεστούμε να αναθέσουμε «εν λευκώ» υπερεξουσίες στους πρυτάνεις. Ας σκεφτεί κανείς πόσο δημοκρατικά θα λειτουργούν, θα συζητάνε και θα αποφασίζουν τα όργανα του Πολυτεχνείου μετά το πέρας των εκλογών και πόσο νομιμοποιημένη θα είναι η νεοεκλεγείσα πρυτανεία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική..

Άλλωστε για ποια δημοκρατία μας μιλάνε όταν τις περιόδους όπου το φοιτητικό κίνημα με τις καταδικαστικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων μπλόκαρε τις προεδρικές εκλογές στο σύνολο τους, οι καθεστωτικές παρατάξεις απειλούσαν πως θα διεξαχθούν οι εκλογές με παρουσία αστυνομίας μέσα στα ιδρύματα και επιστρατευόντουσαν μπράβοι της ΔΑΠ και άλλα φασιστόειδη να ξυλοκοπήσουν τους φοιτητές. Που αποτυπώνεται η δημοκρατία όλων των κυβερνήσεων να εμμένουν στην υλοποίηση ενός νόμου-εκτρώματος που συνολικά επιτίθεται στη δημοκρατική διεκδίκηση και πάλη, όταν στέκεται επιθετικά απέναντι στους αγώνες και τις ανάγκες των φοιτητών (συγγράμματα, άσυλο κλπ);

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ καλούν με θρασύτητα τους φοιτητές να συμμετάσχουν στην διαδικασία και προετοιμάζουν και τα περίφημα τρενάκια τους παρακάμπτοντας τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου που μιλάνε για ανατροπή του νόμου πλαίσιο και μπλοκάρισμα κάθε προσπάθειας εφαρμογής του. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση κανενός Φοιτητικού Συλλόγου που να τοποθετείται υπέρ της εφαρμογής της διάταξης για καθολική ψηφοφορία ή του νόμου πλαίσιο συνολικά.

Τέλος πολλά πράγματα αποτυπώνονται στο ότι αυτό που έλαμψε δια της απουσίας του τις ημέρες της προεκλογικής περιόδου ήταν μια πολιτική τοποθέτηση από τα πρυτανικά σχήματα. Μια τοποθέτηση για τα θέματα που αφορούν πραγματικά τους φοιτητές: Τους αντεκπαιδευτικούς νόμους, το ζήτημα το ασύλου, αυτό της φοιτητικής μέριμνας και της διάσπασης των ενιαίων πτυχίων το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και Συνθήκη της Μπολόνια . Ούτε μια τοποθέτηση επίσης και για τα οξυμένα κοινωνικά ζητήματα, της αντιλαϊκής επίθεσης και τη κατάσταση στην αγορά εργασίας, και την θέση που πρέπει να έχει το ίδρυμα. Για εμάς ο ρόλος αυτών των εκλογών είναι καθαρά αντιδραστικός, έχει να κάνει για το ποιός θα μπορέσει να εφαρμόσει καλύτερα την κυβερνητική πολιτική στο πολυτεχνείο.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΤΗΛΟΥΝ ΜΥΝΗΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΕΑΑΚ ΕΜΠ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: