ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9/3 ΣΤΙΣ 12,30 ΣΤΟ ΑΜΦ 030

8 Mar

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Βρισκόμαστε μια βδομάδα μετά το διάγγελμα του προθυπουργού για τα νέα μέτρα και η πρώτη απάντηση από την μεριά του κινήματος ηταν δυναμική με τις μεγαλιώδες εργατικές κινητοποιήσεις στις 4 και 5 Μάρτη. Τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν είναι ούτε προσωρινά ούτε καινοτόμα για την κυβέρνηση: όχι απλά τα είχε εξαγγείλει καιρό πριν τις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και πρώτο το ΠΑΣΟΚ έφερε τέτοιου μεγέθους χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα και το ασφαλιστικό (ελαστική εργασία, stage, νομοσχέδιο Γιαννίτση, νόμος Ρέππα κλπ). Και αυτό όχι επειδή υπήρχε κάποια οικονομική κρίση αλλά επειδή είναι ζωτικής σημασίας για το κεφάλαιο το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων έτσι ώστε να διασφαλίζεται και να αναπαράγεται η κερδοφορία του. Δεν μιλάμε για μέτρα ενός ή δύο χρόνων αλλά για μια κατάσταση που έρχεται να εδραιωθεί και να αναδιαρθρώσει πλήρως τόσο τον δημόσιο όσο τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτά τα μέτρα όπως συμπηκνώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έρχονται να ισοπεδώσουν τα όποια  δικαιώματα είχαν απομείνει στους εργαζόμενους και να καθορίσουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας. Δηλαδή, πάγωμα μισθών και συντάξεων, μείωση επιδομάτων, κόψιμο θέσεων εργασίας, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και γενικότερα των φορέων παιδείας και υγείας, αύξηση έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, καύσιμα κλπ.) και ο κατάλογος δεν τελειώνει. Αυτή την πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν οι μελλοντικοί απόφοιτοι. Μιλάμε για την πραγματηκότητα της λιτότητας, της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης που έρχεται να παγιωθεί και να ενταθεί με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση.  Συγκεκριμένα το εθνικό πλαίσιο προσόντων αποτελεί  εργαλείο του κεφαλαίου που  αξιολογεί πιο έντονα και αντιδραστικά από την αξιολόγηση των πιστωτικών μονάδων και του ατομικού φακέλου προσόντων, κατακερματίζει κάθε έννοια συλλογικού δικαιώματος και συλλογικής διεκδίκησης προάγωντας σαν μοναδική λύση τον ατομικό δρόμο, απαξιώνει το κύρος και την αξία των πτυχίων τα αποσυνδέει από τα εργασιακά και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το Ε.Π.Π. εκινεί για άλλη μια φορά την κουβέντα για την αναγνώριση των κολεγίων από την πίσω πόρτα υποθηκεύοντας το μέλλον της σπουδάζουσας νεολαίας.

Η απεργία στις 11 Μάρτη αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα καθώς υπάρχει άμεση ανάγκη χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι να προβάλλουν ορμητικά στο προσκήνιο και να ανατρέψουν το στημένο σκηνικό της τρομοκρατίας και της συναίνεσης. Είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ  η ερχόμενη Πέμπτη να αποτελέσει αρχή αντεπίθεσης μία πρώτη σκληρή και ηχηρή απάντηση στο νέο κύμα μέτρων που έρχεται, διότι: Ή θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας θέτοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, ή θα βρεθούμε με μια συντριπτική ήττα να βαραίνει τις πλάτες μας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κόσμος της εργασίας δεν έχει τίποτα να περιμένει ή να κερδίσει από τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Εξάλλου είναι  φανερό ότι κύρηξαν απεργία με βαριά καρδιά και υπό την πίεση των προηγούμενων πολύ επιτυχημένων απεργιακών κινητοποιήσεων, τις οποίες και δεν στήριξαν. Όμως, οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν την δυνατότητα να βάλουν την δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Μόνη διέξοδος είναι να παρθούν πίσω τα αντιλαικά μέτρα κυβέρνησης- ΕΕ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: