Η τρομοκρατία δε θα περάσει !!

19 Nov

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο λαός μπόρεσε να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η ΝΔ προχωράει σε μειώσεις μισθών, παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (με αιχμή τα προγράμματα stage) αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα στο χώρο της εκπαίδευσης ενώ ετοιμάζει νέο νόμο πλαίσιο, προωθεί τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων που σε συνδυασμό με την αξιολόγηση θα λειτουργήσουν σα μοχλός πίεσης προς τα δημόσια πανεπιστήμια για να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις επιταγές της αγοράς. Όλα τα παραπάνω μέτρα όμως για να γίνουν πραγματικότητα προϋποθέτουν το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος με σκοπό να αποτραπούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια γίνεται επιτακτική η ανάγκη για την καταστολή των κοινωνικών κινημάτων με κάθε μέσο και κάθε κόστος προκειμένου οι εκάστοτε κυβερνήσεις να μπορούν να περνούν τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Αυτή ακριβώς την πολιτική ακολούθησε και η κυβέρνηση απέναντι στο Φοιτητικό Κίνημα το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, σε μία περίοδο που οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες( Γενικές Συνελεύσεις) καλούνταν να αποφασίσουν για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, με την πλειοψηφία αυτών μάλιστα να κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να κλείσει όλα τα πανεπιστήμια που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας απαγορεύοντας έτσι σε πολλούς Φοιτητικούς Συλλόγους να διεξάγουν τις προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις. Σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, αστυνομικές αρχές περικύκλωσαν τα πανεπιστημιακά κτήρια τα οποία μάλιστα φρουρούσαν όλο το τριήμερο.

Η απαγόρευση διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων καθώς επίσης και η πρωτοφανής απαγόρευση εισόδου των φοιτητών στις σχολές τους θυμίζει πρακτικές που χρησιμοποιούσε η χούντα των συνταγματαρχών και αποτελεί ξεκάθαρη άρση του ασύλου αλλά και χτύπημα του Φοιτητικού Κινήματος. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης να καταστείλει και να τρομοκρατήσει τη νεολαία λίγο πριν την επέτειο από την περσινή εξέγερση του Δεκέμβρη αλλά και ενόψει των νέων αγώνων που θα κληθεί να δώσει το Φοιτητικό Κίνημα ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση συνολικά.

Παρ’ όλο το κλίμα τρομοκρατίας όμως που καλλιέργησε η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ όλες τις μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η νεολαία και οι εργαζόμενοι απέδειξαν με την μαχητική τους παρουσία ότι το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους αγώνες τους σήμερα. Σε μια από τις μαζικότερες αλλά και πιο δυναμικές πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι το πολιτικό κόστος να διαλύσει με τη βία την πορεία ειδικά τη στιγμή που δεν είχε δοθεί καμία αφορμή θα ήταν δυσβάσταχτο. Αποφάσισε αντίθετα μια άλλη τακτική που θα έδινε το ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή την ιδεολογική και φυσική καταστολή του κόσμου του κινήματος. Έτσι μετά το τέλος της πορείας και αφού εκατοντάδες κόσμου, ανάμεσά τους και πολλοί ανήλικοι μαθητές, κινούνταν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας φεύγοντας από την πορεία, οι αστυνομικές δυνάμεις τους επιτέθηκαν και άρχισαν να τους συλλαμβάνουν και να τους προσάγουν σωρηδόν χωρίς κανέναν απόλυτος λόγο! Η «επιχείρηση» που περιλάμβανε και ‘χολιγουντιανές σκηνές’, με ελικόπτερα της αστυνομίας να πετούν πάνω από τα Εξάρχεια και να στρέφουν τους προβολείς τους στον κόσμο, τέλειωσε μετά από αρκετή ώρα ενώ είχε σαν αποτέλεσμα 292 αναίτιες προσαγωγές (μεταξύ των οποίων και ένα μέλος του Φ.Σ. Μηχανολόγων Μηχανικών).

Είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα για το σύστημα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, να καταστέλλει και να φιμώνει κάθε φωνή αντίδρασης. Και αυτό γίνεται τόσο σε φυσικό επίπεδο ( ξύλο σε πορείες, δακρυγόνα κλπ) αλλά και σε ιδεολογικό μέσα από τη συκοφαντία που δέχονται τα κινήματα και οι αγωνιστές από τα ΜΜΕ. Η τρομοκράτηση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος ήταν ένας από τα τους πρώτους κόμβους στην ατζέντα τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ όσο και αυτής του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το αυταρχικό κατασταλτικό πλέγμα αποτελεί οργανικό στοιχείο της πολιτικής κυβερνήσεων – ΕΕ- κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων Με τον ίδιο τρόπο που απάντησε το κίνημα στην επίθεση που δέχθηκε το περασμένο διάστημα θα απαντήσει και τώρα. Με μαζικούς. ανυποχώρητους αγώνες διάρκειας. Με αγώνες που θα συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική, που θα την ανατρέπουν.

Το Φοιτητικό Κίνημα δεν τρομοκρατείται

δεν καταστέλλεται!!

Συνεχίζει στο δρόμο του Δεκέμβρη μέχρι τη νίκη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: