ΑΠΟΦΑΣΗΣ της Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ 20/10/2009

20 Oct

Ούτε 2 βδομάδες δεν έχουν περάσει από την εκλογή της “νέας” κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και οι εξελίξεις δείχνουν οτι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν τίποτα το θετικό να περιμένουν από αυτή, παρά το “σπρώξιμο” από τα ΜΜΕ και τις επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλαγές στα υπουργεία. Το σύστημα ελπίζει οτι το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει καλύτερα από τη ΝΔ -η οποία κατέρρευσε στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη- στο να περάσει τα “αναγκαία μέτρα” που θα φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, ποντάροντας στην ικανότητα του να ενσωματώνει τις αντιδράσεις και τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Παρά το “πράσινο-οικολογικό” περιτύλιγμα, η κρίση και η υπέρβαση της προς όφελος του κεφαλαίου είναι το βασικό διακύβευμα και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και δεν θα είναι εύκολο, με την ανεργία να έχει ανέβει 2,5% σε έναν χρόνο και την υπομονή του κόσμου να στερεύει. Η ελαστική εργασία, που τόσο συζητήθηκε προεκλογικά, παραμένει η βασική μορφή εργασίας για όλους τους νέους και βασική πηγή κερδοφορίας για την εργοδοσία. Ακόμα και αν καταργηθούν τα stage στον δημόσιο τομέα, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων, που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα (ανάμεσά τους και η μεγάλη πλειοψηφία των νέων μηχανικών) θα συνεχίσει να δουλεύει με μπλοκάκια, stage, ανασφάλιστη εργασία, πάντα βρισκόμενη κάτω από τον κίνδυνο της απόλυσης και την ανεργία, που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους.

Ήδη, η μαχητική απεργία διαρκείας των λιμενεργατών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, με την δήθεν “προοδευτική” υπουργό Λούκα Κατσέλη να σπεύδει πρωτίστως να καθησυχάσει τον πρέσβη της Κίνας για τη μη ακυρωση της συμφωνίας πώλησης στην κινέζικη εταιρεία και δευτερευόντως να συνομιλήσει με τους ίδιους τους λιμενεργάτες. Ανάλογα δείγματα γραφής αντιδραστικής και αυταρχικής πολιτικής έσπευσαν να δώσουν γρήγορα-γρήγορα και τα άλλα αστέρια του κυβερνητικού σχήματος του Γιωργάκη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (υπ. Δημόσιας Τάξης) και Άννα Διαμαντοπούλου (υπ. Παιδείας). Ο πρώτος έδωσε εντολή για πογκρόμ στα Εξάρχεια με πρόσχημα το σπάσιμο κάποιων βιτρινών και την “ανομία”, με αποτέλεσμα ένα κύμα συλλήψεων, προσαγωγών, ξυλοδαρμών, ελέγχων και μια κατάσταση αστυνομοκρατίας να επικρατεί εδώ και μια εβδομάδα στην περιοχή. Η δεύτερη όχι απλά δεν έχει πει κουβέντα για απόσυρση των μέτρων που πέρασε η ΝΔ στην παιδεία, αλλά ξεκίνησε τη θητεία της με το κόψιμο της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα σχολεία λόγω έλλειψης κονδυλίων (και που το πήρε άρον-άρον πίσω μετά τις αντιδράσεις).

Η αλήθεια είναι οτι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της σπουδαίο μεταρρυθμιστικό “έργο” στο χώρο της παιδείας, ειδικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως μέτρησε και πολλά “χαστούκια” από το φοιτητικό, πανεκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα, που συνετέλεσαν στη γρήγορη φθορά της και στην αποστροφή που νιώθει γι’αυτήν η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Αγώνες όπως αυτοί των καταλήψεων του 2006-07 ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, οι μαθητικές καταλήψεις, οι απεργίες των δασκάλων, και φυσικά η διεθνούς εμβέλειας έκρηξη του περασμένου Δεκέμβρη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – ΚΟΛΕΓΙΑ

Εκτός του ιδιωτικο-οικονομικού και αυταρχικού νόμου-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και της αναθεώρησης του αρ. 16 που ακυρώθηκε από το φοιτητικό κίνημα, μια άλλη σημαντική τομή στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί η προώθηση της νομιμοποίησης και ισοτίμησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και της αδειοδότησης των Κολεγίων – παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα (New York College, Deree, BCA κλπ). Είναι χαρακτηριστικό οτι από την επιτροπή αδειοδότησης των κολεγίων είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, λόγω των εξευτελιστικών όρων για την ίδρυση και λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων πώλησης κατάρτισης. Παρ’όλα αυτά, ο απερχόμενος υπ. Παιδείας Σπηλιωτόπουλος πρόλαβε να κάνει ένα “αποχαιρετιστήριο δωράκι” στους κολεγιάρχες και να δώσει άδειες σε 33 από αυτά το κολέγια, με μια κίνηση που αποτελεί πραγματικό πραξικόπημα.

Η αναγνώριση των ΚΕΣ περνάει και μέσα από την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 της ΕΕ, που προβλέπει την επαγγελματική ισοτίμηση των αποφοίτων των ΚΕΣ με αυτούς του δημοσίου πανεπιστημίου (π.χ. Τα 4ετή και 5ετή πτυχία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου ισοτιμούνται με 3χρονα bachelor). Συνολικά το ζήτημα των ΚΕΣ, δηλαδή της λειτουργίας επί της ουσίας ιδιωτικών πανεπιστημίων -παρακάμπτοντας το αρ. 16-, αποτελεί κορυφαίο μέτωπο για το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα, και ταυτόχρονα σημαντικό κόμβο για την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ στην εκπαίδευση και τη διαδικασία της Μπολόνια. Αποτελεί επίσης καίριο ζήτημα και για τους χιλιάδες μαθητές που πετιούνται έξω από το πανεπιστήμιο με τη βάση του 10 και αποτελούν την καλύτερη πελατεία για τα ψευτο-κολέγια. Φαίνεται οτι για την κυβέρνηση, παλιά και νέα, αυτοί οι μαθητές είναι ανίκανοι να φοιτήσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά ικανοί να πληρώσουν για να φοιτήσουν στις “ισότιμες” ιδιωτικές σχολές.. Η αναγνώριση των ΚΕΣ και πιστοποίηση των τίτλων σπουδών που εκδίδουν οδηγεί σε κατάργηση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην απαξίωση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής του συνόλου των αποφοίτων. Συμβάλλει στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, στην πολυδιάσπαση της νεολαίας και στην ένταση του κατακερματισμού της εκπαίδευσης και της αποσύνδεσης των πτυχίων από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Τέλος, η αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων συντελεί στην όξυνση των ταξικών φραγμών, τη διάσπαση των γνωστικών αντικειμένων και των ενιαίων πτυχιών, ενώ αποτελεί μοχλό πίεσης για την υλοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, μαζί και της αξιολόγησης.

Ας δούμε όμως και τι προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο, έναν άλλο σημαντικό σταθμό της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που μπήκε στο στόχαστρο του φοιτητικού κινήματος, και που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στο σύνολό του, παρά την πραξικοπηματική ψήφισή του το 2007. Ο νόμος-πλαίσιο λοιπόν καθώς και ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός (εκτελεστική διάταξη του νόμου) προβλέπουν: την περαιτέρω υπαγωγή του πανεπιστημίου στους κανόνες της αγοράς και κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μέσα από τα 4ετή επιχειρηματικά προγράμματα των ιδρυμάτων, την εισαγωγή ιδιωτικό-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ (ανταποδοτικές υποτροφίες, αξιολόγηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας με κριτήρια της αγοράς κ.α.), τους μάνατζερ, την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, το άνοιγμα του δρόμου για χρηματοδότηση από «τρίτες πηγές». Την καταστολή και πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος και την ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων, μέσα από τα πειθαρχικά συμβούλια και την κατάργηση του ασύλου. Τον ατομικό δρόμο στις σπουδές και την εργασιακή προοπτική, μέσα από το ανώτατο όριο των χρόνων φοίτησης (και μετά …διαγραφή), τις αλυσίδες μαθημάτων, τον ατομικό φάκελο προσόντων και τις πιστωτικές μονάδες, τη διαμόρφωση τελικά ενός νέου μοντέλου εργαζομένου, ευέλικτου και ανίσχυρου απέναντι στον εργοδότη, της επανακατάρτισης, της δια βίου μάθησης και της εργασιακής περιπλάνησης. Σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση κινείται το νέο προεδρικό διάταγμα το οποίο στοχεύει στην εξειδίκευση των διατάξεων του εσωτερικού κανονισμού, όπου προβλέπονται επιπλέον πειθαρχικά μέτρα για τους αγωνιζόμενους φοιτητές και τις μαχητικές πρακτικές του φοιτητικού κινήματος.

Επίσης η εφαρμογή του νόμου της Αξιολόγησης, που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Σημίτη δρομολογείται άμεσα. Ο νόμος αυτός αποτελεί τον Δούρειο Ίππο για την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, την ένταξη ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τους και την υιοθέτηση από αυτά με εκβιαστικό τρόπο ολόκληρης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Παράλληλα, προβλέπει την διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση το σύστημα συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων, γεγονός που οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των φοιτητών, δημιουργεί διαιρέσεις στους φοιτητές, ενώ αποβλέπει στην ύπαρξη διαφορετικών ταχυτήτων εργαζομένων. Ήδη το Ε.Μ.Π. έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής πιστωτικών μονάδων στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών! Ο νόμος αυτός, προφασιζόμενος μια γενικόλογη αξιοκρατία και εξασφάλιση ποιότητας σπουδών, αποτελεί το άρμα για την πλήρη εμπέδωση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης του υπουργείου.

Για όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα στο μέτωπο της εκπαίδευσης, τίποτα δεν δείχνει οτι μπορούμε να περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ αλλαγή πολιτικής. Πόσω μάλλον όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είναι δηλωμένα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της λειτουργίας των ΚΕΣ, η κυβέρνηση Σημίτη προώθησε ανάλογα αντιεκπαιδευτικά μέτρα (με υπουργό τον Αρσένη), ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου από τη θέση της υπεύθυνου παιδείας του ΠΑΣΟΚ έχει καταφερθεί υπέρ της ουσίας του νόμου-πλαίσιο και ενάντια στο άσυλο (βλ. δηλώσεις της τον Δεκέμβρη)..

Εμείς πιστεύουμε οτι πρέπει άμεσα να βγει μπροστά το φοιτητικό κίνημα, μέσα από αμεσοδημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες και με το πολιτικό περιεχόμενο και τις μορφές οργάνωσης του (συντονιστικές επιτροπές κατάληψης, συντονιστικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων), που το οδήγησαν σε νίκες τα τελευταία χρόνια, να απαιτείσει την ανατροπή συνολικά της εκαπιδευτικής μεταρρύθμισης. Με αυτή τη λογική, βρισκόμαστε αντίθετοι στην κατεύθυνση παραχάραξης της πολιτικής τοποθέτησης του φοιτητικού κινήματος κόντρα στα κεκτημένα του, όπως αυτό παρατηρείται μέσα από την πρόσφατη διαδικασία ανασύστασης της ΕΦΕΕ. Πρόκειται για μια διαδικασία που μέχρι τώρα γίνεται πλήρως αποκομμένη από τους φοιτητικούς συλλόγους, το ίδιο το φοιτητικό κίνημα δηλαδή, αλλά με παζάρεμα μεταξύ των παρατάξεων χωρίς καμία από τις «σύμμαχες δυνάμεις» (ΔΑΠ,ΠΑΣΠ, ΠΚΣ,ΑΡ.ΕΝ.) να προτίθεται να αρθρώσει πολιτικό λόγο ως προς τις βλέψεις της για το φοιτητικό κίνημα και το πλαίσιο πάλης της έναντι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Επιπλέον, η ΕΦΕΕ έχει κληθεί επανηλημμένα να αποτελέσει τον άλλο πόλο του «διαλόγου» με το ΕΣΥΠ, πριν ακόμα τοποθετηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Αυτή, λοιπόν, η διαδικασία ευελπιστεί να παρακάμψει την πρόσφατη εμπειρία του φοιτητικού κινήματος, δημιουργώντας ένα χώρο <<κοινοβουλευτικού>> παζαρέματος της τοποθέτησης του κινήματος, με τις φοιτητικές εκλογές ήδη πολύ μακρυά.

Το συλλαλητήριο της Πέμπτης από τους φοιτητικούς Συλλόγους θα πρέπει να αποτελέσει ένα πρώτο μαζικό και δυναμικό μήνυμα του φοιτητικού κινήματος στη νέα κυβέρνηση ότι η πραγματική αντιπολίτευση που θα βρίσκει μπροστά σε κάθε της κίνηση, θα είναι οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι και κάθε άλλο πληττόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Μέλημά μας θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος αντίστασης από τα κάτω που θα εμπλέκει όλα τα κομμάτια της κοινωνίας (εργαζόμενους και νεολαία) και που θα γίνεται εμπόδιο σε κάθε αντιδραστική κίνηση της νέας κυβέρνησης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Καμία άδεια σε κολέγιο-ΚΕΣ, να παρθούν πίσω όσες δόθηκαν. Να σταματήσει κάθε διαδικασία νομιμοποίησης και ισοτίμησής τους. Όχι στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05.

 • Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του αρ. 16 ή παράκαμψής του.

 • Καταγγέλλουμε και στεκόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια για παραχάραξης και ενσωμέτωσης του περιεχομένου του φοιτητικού κινήματος. Ο αγώνας στα χέρια των φοιτητών, μακριά από λογικές γραφειοκρατικοποίησης του κινήματος.

 • Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο, καμία εφαρμογή διάταξής του, να αποσυρθεί ο εσωτερικός κανονισμός. Καμία σκέψη για αξιολόγηση σε κανένα τμήμα.

 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.

 • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν για όλους.

 • Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.

 • Κατάργηση της βάσης του 10. Ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Ελεύθερη πρόσβαση σ’όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στην έρευνα χωρίς ταξικούς, οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς.

 • Να αποσυρθούν οι ψηφισμένοι νόμοι για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Αξιολόγηση, έρευνα και μεταπτυχιακά.

-Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)

-Ενιαίος μεταπτυχιακός κύκλος για την απόκτηση διδακτορικού, χωρίς εξεταστικούς και οικονομικούς φραγμούς.

-Κατάργηση των εξετάσεων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στο ΤΕΕ. Το πτυχίο μόνη προυπόθεση για εργασία.

 • Aπεμπλοκή της Ελλάδας από τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ), μπλοκάρισμα της διαδικασίας της Μπολόνια, ανυπακοή στις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ για την εκπαίδευση.

 • Ενάντια στην εντατικοποίηση και την πειθάρχηση των σπουδών. Όχι στα μαζικά κοψίματα.

 • Άμεση και χωρίς περιστροφές δέσμευση της διοίκησης για καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών στο τμήμα μας.

 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές.

 • Στήριξη των απεργιών και των κινητοποιήσεων στη Vodafone, τη Wind, και των αντίστοιχων σωματείων εργαζομένων.

 • 1400 Ευρώ κατώτατος μισθός, για να ζουν όλοι αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά. Όχι στο “πάγωμα” των μισθών και τη λιτότητα, να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

 • Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με πρόσχημα την κρίση.

 • Μόνιμη, σταθερή, λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Όχι στην ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Πετραλιά-Ρέππα-Σιούφα). Πλήρη και διευρυμένη ασφαλιστική και υγιειονομική κάλυψη όλων των εργαζομένων, καθώς και των νέων πτυχιούχων και ανέργων.

 • Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών, να αποκτήσουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Άσυλο σε όποιον το ζητήσει. Όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Όχι στο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ

 • Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ και ειδικές δυνάμεις καταστολής, αφοπλισμός της αστυνομίας. Κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων. Να φύγουν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους.

 • Κατάργηση των τρομονόμων της ΕΕ, καμία εφαρμογή τους. Κατάργηση της “ποινικοποίησης της κουκούλας” και των υπόλοιπων αυταρχικών διατάξεων που ψηφίστηκαν μετά το Δεκέμβρη.

 • Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18, κανένας νέος μισθοφόρος. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να επιστρέψουν οι Έλληνες φαντάροι από Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και Ευρωστρατό, να κλείσουν οι βάσεις σε Σούδα και Άκτιο.

 • Να αφοπλιστεί η αστυνομία – να καταργηθούν τα ΜΑΤ – να αποσυρθούν οι δυνάμεις καταστολής από τα Εξάρχεια. Κατάργηση της χρήσης δακρυγόνων και χημικών από την αστυνομία.

 • Να αποσυρθούν άμεσα οι τρομονόμοι και κάθε κατασταλτική νομοθεσία. Να καταργηθούν οι κάμερες παρακολούθησης

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 • Συμμετοχή του Συλλόγου στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 22/10 με προσυγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια με κλειστή σχολή όλη την ημέρα.

 • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας του φοιτητικού συλλόγου για επανεξετάσεις στα μαθήματα που παρατηρήθηκαν μαζικά κοψίματα.

 • Τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας για φοιτητές και εργαζόμενους στο Μηχανουργείο.

Advertisements

One Response to “ΑΠΟΦΑΣΗΣ της Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ 20/10/2009”

 1. topografos 21/10/2009 at 21:13 #

  Συνάδελφοι μηχανολόγοι, ξέρετε τι αποφασίστηκε στους τοπογράφους;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: