Πυρκαγιές: Το πραγματικό πρόσωπο της οικονομικής ανάπτυξης

8 Sep

Και αυτό το καλοκαίρι ζούμε πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Υμηττός, Β.Α. Αττική, Εύβοια, Ζάκυνθος, Κιθαιρώνας, Πόρτο Γερμενό, κ.α. Δεν τις συνηθίσαμε, ούτε τις  αποδεχόμαστε σαν αναπόφευκτο γεγονός. Δεν πρόκειται για έργο σε επανάληψη, αφού κάθε χρόνο οι συνέπειες τους σωρεύονται σε ένα πιο επιβαρημένο φυσικό περιβάλλον, οι βλάβες που προξενούνται είναι δυσκολότερο να επανορθωθούν και οι επιδράσεις τους στη ζωή των ανθρώπων γίνονται πιο δραματικές. Οι συνθήκες ζωής και στην επαρχία, αλλά και ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής χειροτερεύουν.

Όμως αυτή η πύρινη τραγωδία δεν οφείλεται απλώς σε μια ‘’φυσική καταστροφή’’  αλλά αποτελεί έγκλημα εκ προ μελέτης του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Δεν συνδέεται  απλά με κάποια επιμέρους λάθη , πολιτικές ανεπάρκειες ή  ανικανότητα προσώπων άλλα είναι μέρος του σχεδίου καπιταλιστικής ανάπτυξης και οικονομίας. Για τον καπιταλισμό τα δάση και οι εκτάσεις πρασίνου είναι ένα εμπόρευμα οικονομικά άχρηστο που όμως όταν καίγεται απελευθερώνει  ένα τεράστιο οικονομικό δυναμικό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αυτοκινητόδρομοι που κατασκευάζονται στις καμένες εκτάσεις του Υμηττού και της Ηλείας. Παρόμοια παραδείγματα αποτελούν «ανάσα» για τις κατασκευαστικές εταιρείες που αναζητούν, εν μέσω κρίσης, νέες πηγές κέρδους!

Οι αλλαγές που γίνονται σε νόμους που αφορούν το περιβάλλον και την αναδάσωση καμένων εκτάσεων γης δίνουν το σήμα σε όλους αυτούς που είναι έτοιμοι να χτυπήσουν την κατάλληλη στιγμή. Νόμοι, όπως ο Ν.  779/79 της Ν.Δ. και ο Ν. 1734/89 του ΠΑΣΟΚ για να αποχαρακτηρισθούν εκ. στρέμματα δάσους, Ν. 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε τον ορισμό της έννοιας του δάσους απαιτώντας την κάλυψη στο 25% της επιφάνειας με δασικά είδη αντί του προηγούμενου 15%, – Αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2001 επί ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε η προσπάθεια της Ν.Δ. για νέα αναθεώρηση παρόλο που αυτή κατάρρευσε, πλάι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, από την πίεση του φοιτητικού κινήματος. Από καμιά κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει η σύνταξη των δασικών χαρτών και του δασολογίου.

Το «λιγότερο κράτος» που σήμαινε λιγότερες κοινωνικές δαπάνες ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ και δημιούργησε τα κενά στο πρωταρχικό που είναι η πρόληψη (δασοπροστασία) και τις περικοπές των χρημάτων για πυρόσβεση, για χιλιάδες κενές θέσεις δασοπυροσβεστών και τεχνικά μέσα. Όμως τα ίδια σχέδια έχει στο πρόγραμμά του και το ΠΑΣΟΚ που προωθεί μια πολιτική «πράσινης ανάπτυξης» που όμως δε διαφέρει καθόλου από τους δασοκτόνους νόμους και την τσιμεντοποίηση κάθε χώρου πρασίνου.

Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας

Απέναντι στην αθεράπευτη θεσμολαγνεία αφενός της επίσημης αριστεράς η οποία την στιγμή που καιγόταν η Αττική ζητά «προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή» (ΚΚΕ) ή «σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών» (ΣΥΝ) την στιγμή που χρειάζεται η οργάνωση, εμβάθυνση και κινηματική έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης και οργής. Αφετέρου, καμία αυταπάτη για τους Οικολόγους Πράσινους οι οποίοι την περιόδο των πυρκαγιών δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση!

Απαιτείται άμεσα κινητοποίηση όλων των κατοίκων για τη ματαίωση των σχεδίων τους. Μόνο η ανάπτυξη ενός μαζικού-λαϊκού κινήματος με την ανεξάρτητη δράση των επιτροπών κατοίκων, των πρωτοβουλιών αγώνα, των μαζικών φορέων και η καταγγελία των ευθυνών των κρατικών και των δημοτικών αρχών μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια τους. Η αρχή έχει γίνει με τις επιτροπές κατοίκων για τους ελεύθερους χώρους(πάρκο Ναυαρίνου, βίλα Ζωγράφου) αλλά και με διάφορες επιτροπές όπως αυτή ενάντια στη δημιουργία αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό αλλά και τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού.

Κόντρα στην πολιτική που αποξενώνει τον άνθρωπο από την φύση χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό  μαζικό κίνημα των εργαζόμενων και της νεολαίας το οποίο θα διεκδικεί αυτά που μας ανήκουν!

  • ΟΧΙ στην παράδοση της δημόσιας γης και των δασών στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • ΟΧΙ στην Εμπορευματοποίηση – τσιμεντοποίηση του περιαστικού πράσινου και των ελεύθερων χώρων μέσα στον αστικό ιστό.
  • Απαγόρευση της επέκτασης του σχεδίου πόλης στις δασικές περιοχές.
  • Γενναία χρηματοδότηση για την προστασία των δασών, με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και μέσα και προσλήψεις του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Αποζημίωση των πυροπαθών χωρίς φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων και να μην οικοδομηθεί ξανά τίποτα στις δασικές εκτάσεις (καμένες και μη).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: