Καμία συναίνεση, καμία συνενοχή. καμία συμμετοχή!

28 Jun

29 Ιουνίου με βάση τον νέο νόμο Πλαίσιο καλούνται εκτός από τις παρατάξεις και οι φοιτητές να ψηφίσουν για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της σχολής των Μηχανολόγων. Αυτό αποτελεί μια βασική πτυχή του νέου νόμου. Η περίοδος που επιλέγεται να εφαρμοστεί αυτή η πτυχή του νέου Νόμου Πλαίσιο δεν είναι τυχαία. Είναι μια περίοδος εν μέσω εξεταστικής, που βρίσκει το φοιτητικό σύλλογο ανενεργό χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής συλλογικών διαδικασιών. Αυτή η  προσπάθεια να παρακαμφτεί ο φοιτητικός σύλλογος εντέχνως και να αποκρυφτεί η εναντίωσή του στο νέο νόμο πλαίσιο, που έχει εκφραστεί τα τελευταία χρόνια με τις γενικές του συνελεύσεις και με τη συμμετοχή του στα φοιτητικά κινήματα ενάντια στο Νόμο Πλαίσιο, καταρρίπτουν περίτρανα τον όποιο δημοκρατικό χαρακτήρα θέλουν να προσδώσουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Tην περυσινή χρονιά  επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση και το υπουργείο λογώ της δήθεν “δημοκρατικής” της φύσης να εφαρμοστεί πρώτη έτσι ώστε να εμπεδώνεται σιγά σιγά ο νόμος στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.  Το φοιτητικό κίνημα όμως έχοντας εμπειρία έπιασε το νήμα των προηγούμενων κινητοποιήσεων και αντιστάθηκε έμπρακτα σ’αυτό το μέτρο όταν άλλοι εβγαζαν σιγή ιχθύος. Η αποτυχία της κυβέρνησης και του Πασοκ να πείσουν για την αναγκαιότητα του μέτρου φάνηκε στην πρωτοφανή αποχή των φοιτητών από τη ψηφοφορία ( εκτός φυσικά των στελεχών των παρατάξεων της ΔΑΠ κ της ΠΑΣΠ,χωρίς σχόλια….) αλλά και ορισμένων καθηγητών που ήταν αντίθετοι στις επιχειρηματικές και κυβερνητικές διαπλοκές και τάχθηκαν πλάι στο πανεκπαιδευτικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του.

Ώς Αριστερή Πρωτοβουλία Τύρβη θεωρούμε ότι θεσμικά ο ρόλος του προέδρου στο σύγχρονο πανεπιστήμιο είναι τέτοιος ώστε να προωθεί και να εξυπηρετεί τη πολιτική του κεφαλαίου στην εκπαίδευση. Αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο των εκάστοτε κυβερνήσεων στην προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ενώ παράλληλα η εντεινόμενη «συνεργασία»-διαπλοκή των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις κάνει τους προέδρους τους καλύτερους φίλους των επιχειρηματιών.Με αυτήν την έννοια είμαστε αντίθετοι σε διαδικασίες διαπλοκής και στήριξης των φερεφώνων της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια, δε συμμετείχαμε ποτέ σε εκλογή πρυτανικών-προεδρικών αρχών και ούτε θα συμμετάσχουμε. Οι φοιτητές και οι καθηγητές μακριά από διαπλοκή και ρουσφέτια(βαθμός-ψήφος) πρέπει να αποφασίζουν μέσα από τις πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες των Γενικών τους Συνελεύσεων ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι για το παρόν τους και το μέλλον τους σε εκπαίδευση και εργασία.

Ένα αντιδραστικό μέτρο με περιτύλιγμα δημοκρατίας…

Με αυτό το μέτρο οι πρόεδροι αποκτούν υπερεξουσίες και μάλιστα προσπαθώντας να αποσπάσουν και τη δική μας συναίνεση . Σε συνάρτηση με αυτό, όπως και κάθε κυβέρνηση επικαλείται τη δημοκρατία και την εκλογή της από το λαό για να φέρει τα πιο αντιδραστικά και συντηρητικά μέτρα έτσι και την επαύριο οι εκλεγμένοι πρόεδροι θα επικαλεστούν ακριβώς το ίδιο για να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, να φέρουν την αστυνομία στα αμφιθέατρα, να τεμαχίσουν τις σπουδές μας, να μας προετοιμάσουν για την ελαστική-ανασφάλιστη εργασία.

Ακόμη η ιστορία έχει δείξει ότι ποτέ και κανένας πρόεδρος δεν μας έχει χαρίσει τίποτα. Αντίθετα ότι έχουμε κατακτήσει, το έχουμε κάνει με τον διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα του κινήματος, το έχουμε κερδίσει με τις συλλογικές αποφάσεις  μέσω των Γενικών Συνελεύσεων, των παραστάσεων διαμαρτυρίας. Όσο για το γνωστό επιχείρημα της πάταξης της διαπλοκής. Το γεγονός ότι συνεχίζονται να παρατηρούνται φαινόμενα συνδιαλλαγής μεταξύ των υποψηφίων και των καθεστωτικών παρατάξεων ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, καταρρίπτει κάθε επιχείρημα που παρουσιάζει το μέτρο της καθολικής ψηφοφορίας ως πανάκεια για την πάταξη της διαπλοκής φοιτητικών παρατάξεων-καθηγητών. Αντίθετα αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις συνδιαλλαγής πολλαπλασιάζονται και διεξάγονται με έναν αδιαφανή και υπόγειο τρόπο, όταν οι καθεστωτικές παρατάξεις διατίθενται να κινητοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία για τη στήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων. Κάτω από το πέπλο αυτής της «μυστικότητας» καθίσταται η όλη αυτή διαδικασία θωρακισμένη απέναντι στην άσκηση πολιτικής κριτικής η οποία μπορεί να τους επιφέρει πολιτικό κόστος. Επομένως η διαπλοκή από παραταξιακή γίνεται και ατομική, με τον κάθε φοιτητή. Η ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων με το καθηγητικό κατεστημένο(μέχρι τώρα «προνόμιο» των καθεστωτικών παρατάξεων) και γενικότερα τα φαινόμενα διαπλοκής, διαχέονται πλέον στη βάση του φοιτητικού σώματος. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά υποψήφιοι πρόεδροι να επιζητούν τη στήριξη φοιτητών στις κάλπες τάζοντας “βαθμούς με πετραχήλια”.

Σε μια περίοδο όπου η νεολαία σπρώχνεται στο περιθώριο, είναι τουλάχιστον προκλητικό να την καλούν να ψηφίσει ποιον διαχειριστή προτιμά για να προωθήσει στο πανεπιστήμιο τους νόμους της αγοράς, για να απαξιώσει παραπάνω τα εργασιακά της δικαιώματα δημιουργώντας τη γενιά της επισφάλειας και της αβεβαιότητας, για να επικυρώσει νόμους και συνθήκες που χειροτερεύουν τους όρους φοίτησης και σπουδών και την καταδικάζουν σε ένα παρόν γκρίζο και σε ένα μέλλον μαύρο.Με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών να ξαναζωντανέψει το κλίμα στις σχολές, να  έρθουν στο προσκήνιο ξανά το επόμενο διάστημα τα μπλοκ αγώνα για την ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, να οριστούν ξανά τα στρατόπεδα, να στριμωχτούν οι παρατάξεις του δικομματισμού ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που ψάχνουν για πελατεία σε καθηγητές που έχουν αναλάβει το ρόλο του εργολάβου για τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να ανοίξει ξανά η κουβέντα στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος για το πως θα αποκρούσουμε την επίθεση, και θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας σε εκπαίδευση και εργασία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: