Η 1η Μάη δεν έχασε ποτέ το νόημά της…

1 May

80766137hpouothemurales2img_0540_181η Μαΐου 1886: Ημέρα μνήμης από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο για το 8ωρό. Βρίσκουν το θάνατο δεκάδες εργάτες…

Μάης του 1936: Μήνας εξέγερσης των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκουν το θάνατο πάνω από 10 εργάτες.
123 χρόνια έχουν περάσει από τη ματωμένη 1η Μαΐου 1886 του εργατικού ξεσηκωμού στο Σικάγο και το νόημα της, όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να το σβήσουν αλλά αναβαπτίζεται στους νέους κοινωνικούς αγώνες που ξεσπούν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Από την πρώτη στιγμή το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του προσπαθούσαν αρχικά να τσακίσουν την Πρωτομαγιά με το ξύλο ή ακόμα και με τις σφαίρες. Στη συνέχεια προσπάθησαν να την ”εξαγοράσουν” μετατρέποντάς τη σε επίσημη αργία και σε γιορτή των λουλουδιών, για να μετεξελιχθεί σε νεκρώσιμη ακολουθία της ταξικής πάλης με ψάλτη τον υποταγμένο συνδικαλισμό!

Ειδικά η φετινή πρωτομαγιά, ως η πρώτη μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δείχνει πως ο αγώνας ενάντια σε ένα σύστημα εκμετάλλευσης, καταστροφής, αλλοτρίωσης, φτώχειας και πολέμων είναι πιο αναγκαίος και επίκαιρος από ποτέ. Παράλληλα είναι και η πρώτη Πρωτομαγιά μετά τον ελληνικό Δεκέμβρη, το τρανταχτό παράδειγμα ότι οι κοινωνικές εκρήξεις και εξεγέρσεις έχουν βγει από καιρό από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και αποτελούν υπαρκτή δυνατότητα της εποχής μας

Σε αυτό το φόντο της κρίσης που γεννά την ολομέτωπη επίθεση σε παιδεία-εργασία-δημοκρατικά δικαιώματα, η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει κόμβο αναγέννησης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος με κεντρικό σύνθημα και αίτημα ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ! Παράλληλα, οι εργατικές διεκδικήσεις κόντρα στο νέο εργασιακό μεσαίωνα δεν μπορούν να μην συνοδεύονται από αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης της ΝΔ και της σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ, ως τους δύο αποφασιστικούς πυλώνες για την προώθηση της αστικής επίθεσης σε παιδεία και εργασία. Από την πάλη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος δεν μπορεί να ξεφεύγει ούτε η ΕΕ που για πρώτη φορά μεσούσης της κρίσης, γίνεται τόσο ξεκάθαρος ο ρόλος που έχει στη λεηλασία και την καταπάτηση των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Ο αγώνας για το πολιτικό περιεχόμενο και την κατεύθυνση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς προφανώς και δεν μπορεί να περνά από το χρεοκοπημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Σε συνέχεια με την προηγούμενη επαίσχυντη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους (κατάργηση πορείας στις 10/12 μέσα στη φλόγα της εξέγερσης του Δεκέμβρη και πρόσφατη υπογραφή των 9 σημείων με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων για την υπέρβαση της κρίσης), οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν διστάζουν να καταργήσουν και την πορεία-μνημόσυνο που έκαναν κάθε χρόνο από την Πατησίων και να καλούν σε συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος μέσω του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Αντίστοιχα, η λογική του ΠΑΜΕ που κινηματικά ταυτίζεται πλήρως με τα ραντεβού της ΓΣΕΕ και απομονώνεται από οτιδήποτε μπορεί να ξεφεύγει από το σχεδιασμό του ΚΚΕ, καταδικάζοντάς το παράλληλα, δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική ελπιδοφόρα πρόταση για το εργατικό κίνημα. Ιδιαίτερα για την φετινή πρωτομαγιά έχει προγραμματίσει συγκέντρωση προεκλογικού τύπου για τις ευρωεκλογές μη δίνοντας την προοπτική μαχητικής πορείας αλλά κυρίως εγκλωβίζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις του κόσμου της εργασίας.

Αυτό που έχει ανάγκη η εποχή μας είναι μία Πρωτομαγιά της μαχητικής εργατικής αντιπολίτευσης των δρόμων και όχι των διαδρόμων, των κατακτήσεων και όχι των παραχωρήσεων, της ρήξης και όχι της συναίνεσης!! Το δρόμο για την ταξική ανασυγκρότηση και αναγέννηση του εργατικού κινήματος τον δείχνει ο ανεξάρτητος συντονισμός δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων για την Κωνσταντίνα Κούνεβα και ενάντια στο δουλεμπόριο, καθώς και ενάντια στις απολύσεις. Μαζί με αυτούς και το φοιτητικό κίνημα όχι ως απλός συμπαραστάτης, αλλά ως ενεργό κομμάτι του κινήματος, αφού η νεολαία είναι αυτή που καλείται να γίνει το πειραματόζωο των νέων σχέσεων εργασίας που προτείνει από τη μεριά του το κεφάλαιο για το ξεπέρασμα της κρίσης! Η νεολαία όμως δε θα συναινέσει σε αυτό. Αυτό άλλωστε το φώναξε τρανταχτά και το Δεκέμβρη. Ούτε σιωπής ούτε υποταγής, να γίνουμε η γενιά της Ανατροπής!

Ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά την Παρασκευή 1η Μάη με προσυγκέντρωση στις 11:00 στο Μουσείο

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: