Οι μάσκες… έπεσαν!

6 Apr

Μέχρι τώρα είχαμε ακούσει πολλά για τις καθεστωτικές παρατάξεις. Είχαμε δει ακόμα περισσότερα. Η στάση τους όμως στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου μας υποχρεώνει να κάνουμε κάποια σχόλια τόσο για την ίδια τη διαδικασία της Συνέλευσης όσο και για τις καθεστωτικές παρατάξεις.

Στο φόντο της οικονομικής – καπιταλιστικής κρίσης και των επιπτώσεών της για τη νεολαία και τους εργαζόμενους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1/4 Γενική Συνέλευση. Ήταν μια ιδιαίτερα κρίσιμη Συνέλευση καθώς ο Φ.Σ. καλούνταν να τοποθετηθεί σε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Αρχικά για την πανεργατική απεργία στις 2/4 όπου θα δινόταν η πρώτη απάντηση των εργαζόμενων και της νεολαίας απέναντι στα μέτρα με τα οποία κυβερνήσεις- Ε.Ε. και κεφάλαιο προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση τους και να φορτώσουν τα βάρη της στις πλάτες των εργαζόμενων. Αλλά η απάντηση των εργαζόμενων και της νεολαίας δεν περιορίζεται στο οικονομικό πεδίο, είναι συνολική. Περιλαμβάνει και το δημοκρατικό ζήτημα (περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων – καταστολή) αλλά και το ζήτημα του πολέμου (με αφορμή τα 60 χρόνια ΝΑΤΟ και τη συνδιάσκεψη του στο Στρασβούργο) τα οποία άλλωστε σχετίζονται άμεσα με την καπιταλιστική κρίση. Επιπλέον, η κρισιμότητα της συγκεκριμένης Συνέλευσης οφείλεται και στις νέες αλλαγές που προωθούνται στο ΤΕΕ και αφορούν τον τρόπο λήψεως επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους μηχανικούς.

Μάλλον όλα τα παραπάνω φαίνονται ασήμαντα για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία αποφάσισε για ακόμα μία φορά να απέχει από τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης. Η κυβερνητική παράταξη η οποία εδώ και χρόνια υποστηρίζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια αυτή τη φορά ήταν απούσα. Μήπως γιατί σήμερα η λιτότητα και η ανέχεια αγγίζουν ολοένα και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας; Μήπως γιατί σήμερα οι δείκτες ανεργίας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό; Μήπως τελικά γιατί σε μία τέτοια συγκυρία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φοβάται να εκτεθεί μπροστά στα μάτια των φοιτητών; Σίγουρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογήσεις στη νεολαία πως η ίδια κυβέρνηση που δηλώνει πως δεν υπάρχουν λεφτά για τα πανεπιστήμια, για την κοινωνική ασφάλιση, πως δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για δείγμα για αυξήσεις στους μισθούς είναι η ίδια κυβέρνηση που χαρίζει 28 δις στις τράπεζες (τα κέρδη των οποίων αυξήθηκαν το 2008) και δαπανά 6 δις για εξοπλισμούς στην αστυνομία. Ας ερχόταν τουλάχιστον να επιχειρηματολογήσει για τη δια βίου εκπαίδευση, τις πιστωτικές μονάδες, την ειδίκευση, τη συνθήκη της Μπολόνια, για όλα αυτά δηλαδή για τα οποία παλεύει εδώ και χρόνια. Όλα αυτά τα οποία θα μας οδηγήσουν να σπουδάζουμε για 5 χρόνια , να παίρνουμε ένα πτυχίο με το οποίο όμως δε θα μπορούμε να δουλέψουμε αφού θα αναγκαζόμαστε πλέον (αν τελικά περάσουν τα νέα μέτρα) να δίνουμε εξετάσεις (8ωρες) στο ΤΕΕ προκειμένου να μας χορηγηθούν επαγγελματικά δικαιώματα.

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η ΔΑΠ είναι “υπεύθυνη” δύναμη… Για ποιόν όμως τελικά;

Υπεύθυνη για την κυβέρνηση και το υπουργείο. 3 χρόνια συνεχούς αναμέτρησης του φοιτητικού κινήματος με τα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται, η ΔΑΠ έχει πρωτοπόρο ρόλο στην κατασυκοφάντηση του αλλά και στην απαξίωση των διαδικασιών του κινήματος. Μιλά για χαμένες εξεταστικές και εξάμηνα, λασπολογεί εναντίον του ασύλου, σαμποτάρει γενικές συνελεύσεις, στηρίζει όλα τα κυβερνητικά μέτρα και κρατά ένοχη σιωπή για την κρατική δολοφονία του 15 χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου .

Υπεύθυνη για τους εργοδότες και το κεφάλαιο. Σε μια περίοδο όπου την κρίση προσπαθούν να την ξεπεράσουν με μια νέα επίθεση στα δικαιώματα μας- μαζικές απολύσεις, μερική απασχόληση μαύρη, ελαστική εργασία – η ΔΑΠ όχι μόνο απαξιώνει να βγάλει ένα πολιτικό κείμενο και να τοποθετηθεί στη γενική συνέλευση αλλά διοργανώνει δήθεν “εκπαιδευτική” εκδρομή στην εταιρεία ΣΙΔΕΝΟΡ όπου είναι υπό απόλυση πάνω από 100 εργαζόμενοι. Δεν έβγαλε κουβέντα για την δολοφονική επίθεση των εργοδοτών σε μια μετανάστρια-συνδικαλίστρια γυναίκα (Κ.Κούνεβα) που τόλμησε να αγωνιστεί υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων συναδέλφων της.

Απέναντι λοιπόν σε αυτό το ρεσιτάλ υπευθυνότητας, απέναντι σε αυτό το μέλλον που μας ετοιμάζουν σε εκπαίδευση και εργασία και τελικά απέναντι σε όλα τα παπαγαλάκια των κυβερνητικών επιλογών εντός του πανεπιστημίου( από κοινού ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ) , εμείς προτάσσουμε τους μαζικούς, ανυποχώρητους αγώνες. Αγώνες που συντάραξαν ένα προηγούμενο διάστημα ολόκληρη την κοινωνία με κορυφαία στιγμή την εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008.

Όλοι αυτοί οι αγώνες όμως δεν ξεπήδησαν από το πουθενά. Βασίστηκαν σε διαδικασίες από τα κάτω, στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων δηλαδή όπου ο κάθε φοιτητής όχι μόνο έχει το δικαίωμα να τοποθετηθεί αλλά και να αποφασίσει τελικά ο ίδιος για το μέλλον του σε εκπαίδευση και εργασία. Και ακριβώς επειδή αυτές οι διαδικασίες είναι που γεννούν το κίνημα οι δύο καθεστωτικές παρατάξεις προσπαθούν με κάθε μέσο να τις απαξιώσουν ή ακόμα και να τις διαλύσουν.

Δεν είναι καινούρια όμως η στάση αυτή των καθεστωτικών παρατάξεων. Το ίδιο έκαναν και τον Γενάρη , όταν χέρι-χέρι ψήφιζαν για να σταματήσουν την έξαρση του φοιτητικού κινήματος, αλλά το ίδιο έκαναν και όσον αφορά την ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών. Από κοινού ΔΑΠ- ΠΑΣΠ , σε μια προσπάθεια οι φετινές φοιτητικές εκλογές να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και να είναι κοντά με τις ευρωεκλογές για να αποκτήσουν κοινοβουλευτικό χαρακτήρα ,επέλεξαν μία ημερομηνία για τις φοιτητικές εκλογές μακρία από τις κινηματικές διαδικασίες. Εμείς δηλώνουμε ότι θα δώσουμε την μάχη οι εκλογές να είναι μια ζωντανή πολιτική διαδικασία για το φοιτητικό κίνημα.

Στα ατομικά διλήμματα και τον ατομικό δρόμο που μας ετοιμάζουν εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις συλλογικές μας απαντήσεις !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: