Πρόταση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τύρβη στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων

2 Apr

Για μια ακόμη φορά ΔΑΠ ΠΑΣΠ ουσιαστικά απούσες απο την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου!!!!!!!!

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1/4/09

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, με το φάντασμα της μακροχρόνιας ύφεσης να παίρνει ήδη σάρκα και οστά σε όλες τις χώρες, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού κλάδου και οδήγησε σε χρεοκοπία τραπεζικούς και ασφαλιστικούς κολοσσούς, οδηγεί τώρα στα όρια της πτώχευσης πολυεθνικές και πολυκλαδικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια κρίση του καπιταλισμού, η οποία δεν μένει μόνο στον «παρασιτικό» χρηματοπιστωτικό τομέα και δεν οφείλεται απλά στην απληστία κάποιων «golden boys» – μεγαλοστελεχών χρηματιστηριακών, αλλά στην υπερσυσσώρευση πλούτου που προήλθε από την μακροχρόνια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ήδη προκαλεί δραματική επιδείνωση της κατάστασης για τα λαϊκά στρώματα και στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ελλάδα (απολύσεις, πάγωμα μισθών, ενίσχυση της ελαστικής εργασίας κ.α). Βλέπουμε στη χώρα μας επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζομένους να πετιούνται στο δρόμο, ενώ όσοι μένουν απειλούνται από ένταση της εκμετάλλευσης και κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Τα μεγαλύτερα κράτη παγκοσμίως δίνουν απλόχερα «βοήθεια» στις τράπεζες και στις βιομηχανίες με τα λεφτά των φορολογούμενων, για να τις σώσουν από την κατάρρευση. Στην Ελλάδα αυτό εκφράζεται με το σχέδιο Αλογοσκούφη το οποίο προκλητικά διαθέτει 28 δις. Ευρώ (!) για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, πολλά περισσότερα απ’ όσα διατίθενται για μισθούς, συντάξεις, παιδεία και υγεία.

Μπροστά σ’ αυτή την παγκόσμια, βαθιά και ιστορικής σημασίας, οικονομική κρίση , οι κυβερνήσεις διεθνώς, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αλλά και εδώ η κυβέρνηση Καραμανλή, επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη της στους εργαζομένους και τη νεολαία, διαμορφώνοντας ένα σχέδιο υπέρβασής της προς όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου. Σ’ αυτό εντάσσονται τα νέα μέτρα περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων (με εργάσιμη βδομάδα 3 ή 4 ημερών και ανάλογες μειωμένες αποδοχές), η υποχρεωτική αδειοδότηση μέχρι «η επιχείρηση να ξανασταθεί στα πόδια της», η νέα τρομοκρατία των απολύσεων, όπου στους εργαζομένους μπαίνει το εκβιαστικό δίλημμα «ή δέχεσαι νέα συρρίκνωση των δικαιωμάτων σου ή απολύεσαι». Το σύνθημα του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του είναι «ιδιωτικοποίηση των κερδών – κοινωνικοποίηση των ζημιών»!

Η στρατηγική απάντησης στην κρίση από την πλευρά των κυβερνήσεων όπως περιγράφηκε παραπάνω διαψεύδει όσους ευαγγελίζονται ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» ή μια πιο «φιλολαϊκή διαχείριση». Μόνη λύση για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν είναι η ανάπτυξη μαχητικών και ανυποχώρητων αγώνων, με την οργάνωση και τον έλεγχό τους να βρίσκεται στα ίδια τα χέρια των εργαζομένων και της νεολαίας, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό που κυριαρχεί στις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (που βρίσκουν «σημεία συμφωνίας» με τον ΣΕΒ σε περίοδο μαζικών απολύσεων!), με αγωνιστικό συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και των γενικών συνελεύσεων, για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, αλλά και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής. Ακριβώς με αυτό το σκεπτικό στηρίζουμε την οριζόντια Πρωτοβουλία των 90 σωματείων που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κ.Κούνεβα και πλέον βάζει το ζήτημα της κατάργησης του σύγχρονου δουλεμπορίου και της ελαστικής εργασίας και πέτυχε την μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας στον ΗΣΑΠ. Καμία προεκλογική αναμονή δεν ωφελεί, αντίθετα χρειάζεται αγώνας εδώ και τώρα για να πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν. Τα πρώτα δείγματα γραφής για μια αναγέννηση του εργατικού κινήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ήδη εδώ, με το σύνθημα «δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!» να φωνάζεται από εκατομμύρια εργαζομένους (μόνο στη Γαλλία πριν 10 μέρες διαδήλωσαν 3,5 εκατομμύρια ενάντια στα μέτρα Σαρκοζύ). Σ’ αυτό το φόντο πρέπει να δοθεί και η σημαντική μάχη της πανεργατικής απεργίας την Πέμπτη 2/4, καθώς είναι ο πρώτος μαζικός αγωνιστικός κόμβος από το ξέσπασμα της ύφεσης στην Ελλάδα.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Η προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, δεν θα μπορέσει να περάσει «αναίμακτα» αν δεν καμφθεί και πνιγεί κάθε ανατρεπτική φωνή και δράση, κάθε συλλογική αντίσταση από την πλευρά των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας. Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προχωρά σε έναν άνευ προηγουμένου περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, εντείνοντας την καταστολή και την αστυνομοκρατία, ενισχύοντας ένα έντονο πλέγμα αυταρχισμού. Παράλληλα, εντείνεται η δράση του παρακράτους και ενισχύεται ο ρόλος φασιστικών συμμοριών. Σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούνται και ύποπτα χτυπήματα σκιωδών «τρομοκρατικών οργανώσεων» (οι πρακτικές των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με το μαζικό κίνημα), καθώς και το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που προσπαθεί να επιβληθεί στα λαϊκά στρώματα από τους κυρίαρχους και τα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση θέλει όχι μόνο να πάρει τη ρεβάνς από τη μεγαλειώδη εξέγερση της νεολαίας το Δεκέμβρη (που έβαλε το ζήτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην πρώτη γραμμή), αλλά και να θωρακιστεί από τις ερχόμενες εκρήξεις και τα κινήματα που θα έρθουν στο έδαφος της κρίσης και της ύφεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προβλέψεις και οι φόβοι για γενικευμένες λαϊκές εξεγέρσεις το επόμενο διάστημα ακούγονται ακόμα και από τα στόματα διεθνών παραγόντων του συστήματος όπως ο Σαρκοζύ και ο διευθυντής του ΔΝΤ Στρος-Καν, ενώ στρατοί και μυστικές υπηρεσίες προετοιμάζονται ήδη επιχειρησιακά για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και για το χτύπημα του «εσωτερικού εχθρού».

Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, η δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στην συνδικαλίστρια καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, η δίκη των μαθητών στη Λάρισα με βάση τον τρομονόμο (τον οποίον ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ), οι χειροβομβίδες στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια, ο νέος νόμος περί «κουκούλας» είναι μόνο κρίκοι στην αντιδραστική αλυσίδα που προωθείται για να τσακιστεί το κίνημα και κάθε φωνή αντίστασης. Ακόμα, στο στόχαστρο μπαίνει για άλλη μια φορά το άσυλο, με την ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του να μην σταματά ούτε μέρα. Το άσυλο έχει παίξει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη, αυτό – οργάνωση και κλιμάκωση του κινήματος, αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση και εφαλτήριο αγώνων συνολικά για το λαϊκό κίνημα. Στο σχέδιο κατάλυσής του συντάσσονται κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ (με το ΠΑΣΟΚ να καλεί σε εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου–πλαίσιο), η νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ), τα ΜΜΕ που σε κάθε περίπτωση συκοφαντούν το άσυλο και τις μορφές πάλης του φοιτητικού κινήματος, αλλά ακόμα και τμήματα της επίσημης αριστεράς όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του στελέχους του Συνασπισμού Κουβέλη. Δεν χτυπούν το άσυλο επειδή είναι δήθεν «άντρο υπόθαλψης εγκληματιών και διακίνησης ναρκωτικών», το χτυπούν για τη συμβολή του στην εξέγερση του Δεκέμβρη και στο μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα των τελευταίων 3 χρόνων, επειδή υπήρξε χώρος αγωνιστικής συνάντησης και έκφρασης όλων των μαχόμενων κομματιών της κοινωνίας.

Η επιδρομή στα δικαιώματα και τις ελευθερίες θα τσακιστεί από το ίδιο το μαζικό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα!

Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό!

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στις 23/1 η κυβέρνηση εξήγγειλε την επανέναρξη του «διαλόγου» για την εκπαίδευση με προτεραιότητα την επιχείρηση κατάλυσης του ασύλου και της αλλαγής στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιχειρώντας να εξασφαλίσει συναίνεση και ιδεολογική νομιμοποίηση γύρω από τις κεντρικές αντιδραστικές επιλογές της.

Η πολιτική της κυβέρνησης και οι κατευθύνσεις της ΕΕ διαμορφώνουν το αντιδραστικό πλαίσιο της περαιτέρω υπαγωγής της εκπαίδευσης στις ανάγκες τις αγοράς, το φτηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό που αυτή απαιτεί. Χέρι – χέρι με την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο έρχεται η αναγνώριση των ΚΕΣ και η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πετώντας παράλληλα δεκάδες χιλιάδες μαθητές έξω από τα δημόσια μέσω της βάσης του 10. Μέσα στο καλοκαίρι ψηφίστηκε ο νόμος που αναγνωρίζει την ακαδημαϊκή λειτουργία των κολεγίων, ως πρώτο βήμα για την μετέπειτα ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 που τα ισοτιμεί επαγγελματικά με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τελευταίο κρίκο σ’ αυτή την αλυσίδα αποτελεί η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία καλεί την Ελλάδα σε άμεση αναγνώριση των ΚΕΣ και των πτυχίων που αυτά παρέχουν, στη βάση της «ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς εκπαίδευσης» που στοχεύει η ΕΕ με Μπολόνια, Λισαβόνα κλπ. Αυτό οδηγεί στην κατάργηση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην απαξίωση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής του συνόλου των αποφοίτων. Οδηγεί στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, στην πολυδιάσπαση της νεολαίας και στην ένταση του κατακερματισμού της εκπαίδευσης και της αποσύνδεσης των πτυχίων από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων συντελεί στην όξυνση των ταξικών φραγμών, τη διάσπαση των γνωστικών αντικειμένων και των ενιαίων πτυχιών, ενώ αποτελεί μοχλό πίεσης για την υλοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, μαζί και της αξιολόγησης.

Όσον αφορά το νόμο-πλαίσιο, το Υπουργείο και οι διοικήσεις έχουν ξεκινήσει προσπάθεια εφαρμογής αιχμών του (βλ. Λίστα συγραμμάτων). Μέσα από την περιβόητη «λίστα συγγραμμάτων», οι φοιτητές δικαιούνται μόνο ένα δωρεάν σύγγραμμα ανά μάθημα (τη στιγμή που αρκετά μαθήματα απαιτούν δυο ή τρία, μόνο στο 1ο έτος στη σχολή μας!), ενώ ο συνολικός αριθμός δωρεάν συγγραμμάτων που δικαιούμαστε για όλα τα έτη είναι ίσος με τα μαθήματα που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου (αφαιρώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σ’ ένα φοιτητή να αλλάξει κάποιο μάθημα επιλογής που πήρε), που αυτό οδηγεί στην κατάργηση του θεσμού των δωρεάν συγγραμμάτων, κάτι που αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος εδώ και 50 χρόνια. Ακόμα οδηγεί στην εντατικοποίηση και την εξατομίκευση των σπουδών μέσα από την ασάφεια της ύλης και κινείται στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της περικοπής κοινωνικών δαπανών. Οπου εν τέλει εφαρμόστηκε το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην διανομή των συγγραμμάτων (βλ. Φυσικό που δεν δόθηκε χειμερινή εξεταστική κα).

Ο νόμος-πλαίσιο καθώς και ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός (εκτελεστική διάταξη του νόμου) προβλέπουν εκτός από τα συγγράμματα: την περαιτέρω υπαγωγής του πανεπιστημίου στις ανάγκες τις αγοράς και κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μέσα από τα 4ετή επιχειρηματικά προγράμματα των ιδρυμάτων, την εισαγωγή ιδιωτικό-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ (ανταποδοτικές υποτροφίες, αξιολόγηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας με κριτήρια της αγοράς κ.α.), τους μάνατζερ, το άνοιγμα του δρόμου για χρηματοδότηση από «τρίτες πηγές». Την καταστολή και πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος και την ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων, μέσα από τα πειθαρχικά συμβούλια και την κατάργηση του ασύλου. Τον ατομικό δρόμο και την εντατικοποίηση στις σπουδές και την εργασιακή προοπτική, μέσα από το ανώτατο όριο των χρόνων φοίτησης (και μετά …διαγραφή), τις αλυσίδες μαθημάτων, τον ατομικό φάκελο προσόντων και τις πιστωτικές μονάδες, τη διαμόρφωση τελικά ενός νέου μοντέλου εργαζομένου, ευέλικτου και ανίσχυρου απέναντι στον εργοδότη, της επανακατάρτισης, της δια βίου μάθησης και της εργασιακής περιπλάνησης. Σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση κινείται το νέο προεδρικό διάταγμα το οποίο στοχεύει στην εξειδίκευση των διατάξεων του εσωτερικού κανονισμού, όπου προβλέπονται επιπλέον πειθαρχικά μέτρα για τους αγωνιζόμενους φοιτητές και τις μαχητικές πρακτικές του φοιτητικού κινήματος.

Μετά το πάγωμα της κουβέντας για την αναγνώριση των ΚΕΣ και την απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους, το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα αλλά αυτή την φορά όχι δια στόματος του υπ.Παιδείας Σπηλιωτόπουλου αλλά δια στόματος του ΤΕΕ. Πιο συγκεκριμένα επιχειρήται η μετάλλαξη του ΤΕΕ σε ενιαίο φορέα πιστοποίησης όλου του τεχνικού κλάδου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εξαγγελίες (με πρόταση του προέδρού του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνου- μέλος του ΣΥΝ με την έμπρακτη συμφωνία των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για αλλαγή των εξετάσεων για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατεύθυνση σκλήρυνσης τους. Συγκεκριμένα προτείνεται:

<!–[if mso & !supportInlineShapes & supportFields]> SHAPE \* MERGEFORMAT <![endif]–>

· Κατάτμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε τρία επίπεδα ανάλογα με τα έτη σπουδών και τον ακαδημαϊκό τίτλο (ΚΕΣ, Bachelor, Master κτλ). Αυτό συνεπάγεται την διάσπαση των αποφοίτων και των αυριανών εργαζομένων και την ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη για την περεταίρω διάσπαση των συλλογικών κεκτημένων των εργαζομένων.

· Η δυσκολότερη και περιοδική εξέταση για τους αποφοίτους (πολύωρες εξετάσεις, επανεξέταση κάθε 5 χρόνια). Προωθείται δηλαδή η αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα, η ένταση των ταξικών φραγμών και το διαρκές κυνήγι αποσπασματικών θραυσμάτων γνώσης.

· Η έμμεση αναγνώριση των ΚΕΣ μέσω της ένταξης τους σε ενιαίες εξετάσεις με τα άλλα τεχνικά ιδρύματα με στόχο την συμπίεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του συνόλου των αποφοίτων.

Πλαίσιο κειμένου: •	Κατάτμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε τρία επίπεδα ανάλογα με τα έτη σπουδών και τον ακαδημαϊκό τίτλο (ΚΕΣ, Bachelor, Master κτλ). Αυτό συνεπάγεται την διάσπαση των αποφοίτων και των αυριανών εργαζομένων και την ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη για την περεταίρω διάσπαση των συλλογικών κεκτημένων των εργαζομένων. •	Η δυσκολότερη και περιοδική εξέταση για τους αποφοίτους (πολύωρες εξετάσεις, επανεξέταση κάθε 5 χρόνια). Προωθείται δηλαδή η αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα, η ένταση των ταξικών φραγμών και το διαρκές κυνήγι αποσπασματικών θραυσμάτων γνώσης. •	Η έμμεση αναγνώριση των ΚΕΣ μέσω της ένταξης τους σε ενιαίες εξετάσεις με τα άλλα τεχνικά ιδρύματα με στόχο την συμπίεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του συνόλου των αποφοίτων.<!–[if mso & !supportInlineShapes & supportFields]> <![endif]–>

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ και 10 από την ίδρυση του Ευρωστρατού. Πρόκειται για δύο ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που σκοπό έχουν την προώθηση των συμφερόντων των «ισχυρών» σε παγκόσμιο επίπεδο. Με το πρόσχημα της διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης και δημοκρατίας, έχουν πολλές φορές προκαλέσει πολλαπλές σφαγές στους λαούς (πχ Σερβία, Γεωργία και Παλαιστίνη) και έχουν στηρίξει απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο.

Στη διεθνή συνάντηση στο Στρασβούργο, για τον εορτασμό της επετείου, το αντιπολεμικό κίνημα οφείλει να δώσει δυναμική απάντηση. Απαιτείται αντιπολεμικό κίνημα που θα έχει μόνιμη δράση τόσο ενάντια στις πολεμικές επιχειρήσεις, οπουδήποτε κι αν προκύψουν, όσο και σε κάθε επιλογή των κυβερνήσεων και του στρατού εναντίον των λαών (πολεμικές δαπάνες, στρατικοποίηση της αστυνομίας, δημιουργία γκέτο μειονοτήτων κτλ). Πρόκειται για ένα κίνημα που θα συνδέει το πολεμικό με το κοινωνικό ζήτημα, θα στοχεύει ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της ΕΕ που ουσιαστικά σύρουν το χορό του πολέμου για την υπεράσπιση της αλόγιστης κερδοφορίας της αστικής τάξης και που θα απαιτεί τη διάλυση των πολεμικών οργανισμών (ΝΑΤΟ, Ευρω-στρατός), την απόσυρση των στρατών κατοχής και το μπλοκάρισμα των κατασταλτικών δράσεων του στρατού.

60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία,

χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ η τρομοκρατική αντιδημοκρατική εκστρατεία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΕΕ, ΜΜΕ και Δικαστικής εξουσίας ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. ΟΧΙ στα νέα, φασιστικής εμπνεύσεως, μέτρα καταστολής και ρεβανσισμού της κυβέρνησης.

· Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Καμία ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος. Αλληλεγγύη στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ ενάντια στις εργολαβίες και σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα.

· Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο, καμία εφαρμογή διάταξής του, να αποσυρθεί ο εσωτερικός κανονισμός. Καμία σκέψη για αξιολόγηση σε οποιοδήποτε τμήμα.

· Καταγγέλλουμε το στημένο «διάλογο για την Παιδεία» κυβέρνησης και Υπουργείου – καμία συμμετοχή σε αυτόν. Μόνος διάλογος οι γενικές συνελεύσεις.

· Να μην περάσει η κοινοτική οδηγία 36/05, άμεση κατάργηση των ΚΕΣ.

· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους.

· Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σ’ αυτό.

· Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με οποιαδήποτε μορφή.

· Να μην ισχύσει ο νέος τρόπος διανομής συγγραμμάτων, η διανομή να γίνεται με τον παλιό τρόπο. Να μοιραστούν κανονικά και δωρεάν σημειώσεις σε όσα μαθήματα χρειάζονται.

· Κατάργηση της βάσης του 10. Ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Ελεύθερη πρόσβαση σ’όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς.

· Να αποσυρθούν οι ψηφισμένοι νόμοι για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Αξιολόγηση, έρευνα και μεταπτυχιακά.

· Aπεμπλοκή της Ελλάδας από τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ), μπλοκάρισμα της διαδικασίας της Μπολόνια, ανυπακοή στις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ για την εκπαίδευση.

· Άμεση καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών στο τμήμα μας.

· Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές.

· Στήριξη της πρωτοβουλίας των 90 πρωτοβάθμιων σωματίων για την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

· Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην προώθηση από κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-εργοδοσία των 3 ή 4 ημερών εργασίας τη βδομάδα ή άλλων μορφών κατάργησης της μόνιμης δουλειάς.

· Όχι στο δώρο των 28 δις. Ευρώ στις τράπεζες, τα 28 δις. να πάνε για μισθούς και κοινωνικές δαπάνες, με κοινωνικό έλεγχο.

· Μόνιμη, σταθερή, λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Όχι στην ανεργία και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όχι στην οδηγία της ΕΕ για το 65ωρο. Καμία σκέψη για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

· Να καταργηθούν όλοι οι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Πετραλιά-Ρέππα-Σιούφα).

· Πλήρη και διευρυμένη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων, καθώς και των νέων πτυχιούχων και ανέργων.

· Κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες, όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Καμία ανοχή στη δράση των φασιστικών και παρακρατικών συμμοριών.

· Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ και ειδικές δυνάμεις καταστολής, άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας. Να φύγουν οι χαφιεδοκάμερες, έξω οι σύγχρονες «δυνάμεις κατοχής» από το κέντρο της Αθήνας.

· Κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων.

· Άμεση απελευθέρωση και αθώωση όλων των συλληφθέντων των διαδηλώσεων του τελευταίου διαστήματος.

· Να καταργηθούν οι τρομονόμοι της ΕΕ, καμία εφαρμογή τους. Να αθωωθούν οι νέοι που δικάζονται με βάση τον τρομονόμο στη Λάρισα.

· Έξω ο Ισραηλινός στρατός από τη Λωρίδα της Γάζας. Ελεύθερο, ενιαίο και ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να γκρεμιστεί το τείχος του αίσχους. Να ακυρωθούν τώρα όλες οι συμφωνίες του Ελληνικού κράτους με το Ισραήλ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

· Συμμετοχή του συλλόγου στο πανεργατικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 2/4, ημέρα πανεργατικής

απεργίας και κινητοποίησης, με προσυγκέντρωση 11:00 στο Πολυτεχνείο μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Κλειστή η σχολή όλη τη μέρα.

· Συμμετοχή του συλλόγου στο αντιΝΑΤΟικό-αντιπολεμικό συλλαλλητήριο το Σάββατο 4/4, με αφορμή τα 60χρονα του ΝΑΤΟ και τη σύσκεψη του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο. Προσυγκέντρωση στη 13:00 στα Προπύλαια.

· Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας την Τρίτη 7/4 και εξώστρεφη δράση του Συλλόγου.

· Συμμετοχή του συλλόγου στη παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 8/4, στο ΥΠΕΠΘ στις 12:00

· Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ το Σαβ/κο 4-5/4, σε σχέση με τις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Advertisements
%d bloggers like this: