Ανακοίνωση της ΕΑΑΚ Ε.Μ.Πολυτεχνείου για το άσυλο

24 Mar

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛO

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για μια σειρά από λόγους. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ καλεί τον εργαζόμενο λαό να πληρώσει το «λογαριασμό». Με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της και με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, έχουν προταθεί μία σειρά από μέτρα, τα οποία στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων. Σε αυτό το «θολό» τοπίο, η κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, με τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, μεταναστών γέννησε την ελπίδα για ευρύτερες κοινωνικές αντιστάσεις και κινήματα.

Αυτήν ακριβώς την ελπίδα, αλλά τελικά και πραγματικότητα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με διάφορους κρατικούς, κομματικούς, ιδεολογικούς μηχανισμούς θέλει να καταστείλει. Μέσα από κινήσεις έμπρακτης αμφισβήτησης του ασύλου από τις δυνάμεις καταστολής (βλέπε ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ έξω από πύλες της Πολυτεχνειούπολης, περικύκλωση του χώρου του Κάτω Πολυτεχνείου) και μέσα από την χυδαία κατασυκοφάντησή του από τα ΜΜΕ, σε συνδυασμό με εμπρηστικές για το άσυλο δηλώσεις καθηγητών, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης της κατάργησης του. Το ζήτημα του ασύλου, σε συνδυασμό με τα νέα αστυνομικά μέτρα, με την ένταση της καταστολής και της παρακολούθησης, εντάσσονται σε μια στρατηγική κατασταλτικής θωράκισης του κράτους απέναντι στην όξυνση της κοινωνικής διεκδικητικότητασ όπως αυτή αναδείχθηκε μέσα από τα κοινωνικά κινήματα της τελευταίας περιόδου.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το περιστατικό κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μάρτη στη ΣΕΜΦΕ, με την είσοδο του εισαγγελέα και της σήμανσης, με το πράσινο φως των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ και χωρίς να ειδοποιηθεί κανένας εκπρόσωπος από τους φοιτητές σχετίζεται άμεσα με την ευρύτερη πολιτική συγκυρία. Ακόμα περισσότερο, οι πρυτανικές αρχές, είχαν δώσει ρητή εντολή, να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανένα φοιτητή προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως παραβιάστηκε μία είσοδος και όντως υπήρχαν φθορές. Η πρυτανεία όσο και η διοίκηση της ΣΕΜΦΕ, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις πολιτικές κατευθύνσεις του Υπουργείου, σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή τοποθετείται ανοιχτά στο πλευρό της κυβέρνησης στη σκληρή κατασταλτική επίθεση που αυτή εξαπολύει απέναντι στο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα.

Σε πολλές περιόδους, με πιο πρόσφατη το Δεκέμβρη, η διασφάλιση του ασύλου στο Κάτω Πολυτεχνείο, πραγματοποιήθηκε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι κατακριτέο λοιπόν την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει το ζήτημα άρσης του ασύλου, κάποιοι να της δίνουν το πάτημα να το εφαρμόζει κιόλας. Για εμάς, τέτοιες κινήσεις σχετίζονται με την προσπάθεια ορισμένων, να ποινικοποιήσουν και να καταστείλλουν το φοιτητικό κίνημα εφαρμόζοντας εν τέλει το νέο νόμο-πλαίσιο και ως τέτοιες πρέπει να απαντιούνται.

Το άσυλο δεν αποτελεί παραχώρηση κάποιας κυβέρνησης αλλά κεκτημένο του φοιτητικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος. Διασφαλίζει τη δυνατότητα ύπαρξης και έκφρασης ριζοσπαστικών αντιλήψεων, διεργασιών και πρακτικών όπως ακριβώς αναπτύχθηκαν κατα τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων αλλά και της κοινωνικής έκρηξης του Δεκέμβρη. Ακριβώς για αυτό βάλλεται από τους μηχανισμούς του κράτους το τελευταίο διάστημα. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να διασφαλίσουμε το χαρακτήρα του μέσα από τους μαζικούς και συλλογικούς μας αγώνες.

Advertisements
%d bloggers like this: