Κάλεσμα στην αντικαπιταλιστική συνέλευση Πολυτεχνείου Πέμπτη 19/3 στις 15:00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 3(ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ)

17 Mar

Η πρόσφατη συγκυρία σφραγίζεται από την οικονομική κρίση. Μια κρίση που απέδειξε στην πράξη ότι τα ευχολόγια για αυτορρύθμιση της αγοράς καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, μπροστά στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις απολύσεις, τη λιτότητα και την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η οικονομική κρίση δε προέρχεται από μια κακοδιαχείριση ή κάποια λάθη των περιβόητων golden boys και των κυβερνήσεων. Έχει να κάνει με τον ίδιο τον πυρήνα των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων εκμετάλλευσης. Είναι έμπρακτη απόδειξη του ίδιου του ανορθολογισμού του καπιταλισμού, που επιτάσσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στο όνομα της προάσπισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ακριβώς σε αυτό το έδαφος, η μεγαλειώδης κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν μια φυσική συνέχεια της κοινωνικής πραγματικότητας όπως διαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, μιας πραγματικότητας που στο φόντο της κρίσης επιδιώκει την κοινωνικοποίηση των ζημιών και την ιδιοποίηση των κερδών. Με αυτή την πραγματικότητα συγκρούσθηκε η νεολαία και οι εργαζόμενοι στους δρόμους του αγώνα το Δεκέμβρη, που με εφαλτήριο την κρατική δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι μοναδικός μονόδρομος απέναντι στην κρίση και τον αυταρχισμό, είναι ο δρόμος των μαζικών, ανυποχώρητων αγώνων διαρκείας. Σε εκείνο το δρόμο που με κορυφαία στιγμή την έκρηξη του Δεκέμβρη η νεολαία έχει βαδίσει τα τελευταία χρόνια με φάρο το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα αλλά και τις μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων (ασφαλιστικό, λιμενεργάτες, δάσκαλοι) που συνολικά αναμετρήθηκαν με την πολιτική σε εκπαίδευση και εργασία.

Ακριβώς σε αυτό το φόντο των μεταρρυθμίσεων η νεολαία έχει στοχοποιηθεί ως η πρώτη μεταπολιτευτική γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Αυτό περνά αφενός μέσα από την προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, πιο δυσμενείς όρους ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους, προγράμματα stage κτλ και αφετέρου από την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο πλαίσιο. Όλα εκείνα τα μέτρα που στοχεύουν στην αυταρχικοποίηση του πανεπιστημίου, την εισαγωγή της επιχειρηματικής λειτουργίας του και τη συρρίκνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του για τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου, πειθήνιου αλλά και άμεσα παραγωγικού δυναμικού που θα υπακούει τυφλά στις επιταγές της εργοδοσίας. Απέναντι στο ζοφερό αυτό μέλλον που διαμορφώνεται, το φοιτητικό και ευρύτερα νεολαιίστικο κίνημα δεν επέλεξε το δρόμο του συμβιβασμού και της υποχώρησης, αλλά βγήκε επιθετικά στο προσκήνιο και με τις διεκδικήσεις και τις δυναμικές του μάχες κατάφερε να πετύχει νίκες και να ανατρέψει τα σχέδια των κυβερνητικών επιτελείων.

Σε αυτές τις μάχες πρωτοπόρο ρόλο έπαιξε ένα κοινωνικό και πολιτικό δυναμικό, το οποίο αναφέρεται σε μια αριστερά η οποία δε θα επιλέγει την αυτόκεντρη κομματική οικοδόμηση, ούτε την καπηλεία των κινημάτων σε επίπεδο κοινοβουλίου. Ένα δυναμικό το οποίο αντιλαμβάνεται ότι μια αριστερά στον 21ο αιώνα δε μπορεί παρά να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Να είναι ριζοσπαστική και να στηρίζει την οικοδόμηση πλατιών κοινωνικών αντιστάσεων. Να είναι αντικαπιταλιστική και αντισυνδιαχειριστική, να μην φλερτάρει με σχέδια «εναλλακτικής» διαχείρισης του υπάρχοντος εκμεταλλευτικού συστήματος. Αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική, που να στηρίζεται στο διεθνισμό και την έμπρακτη αλληλεγγύη στους υπόλοιπους καταπιεζόμενους λαούς. Μια αριστερά που να καταδεικνύει το ρόλο της ΕΕ και όλων των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και παράλληλα παλεύει για την αποδέσμευση από αυτούς. Μια αριστερά επαναστατική η οποία παλεύει και αναφέρεται σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Αυτή, λοιπόν η αριστερά δε μπορεί να είναι αυτοαναφορική, αλλά πλατιά ενωτική. Γι αυτό επιδιώκουμε να ανοίξουμε το διάλογο, με βάση όλο αυτό το δυναμικό που πρωταγωνίστησε στους αγώνες, για τις προοπτικές και την κοινή δράση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις μάχες που έρχονται.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: